30/5/16

Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ύφεση


Οριακά μεγαλύτερη ήταν τελικά η ύφεση που έπληξε την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2016 σύμφωνα  ΕΛΣΤΑΤ. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4% (έναντι πρόβλεψης αρχικά για πτώση 1,3%), ενώ σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται  απώλεια ΑΕΠ 0,5% (έναντι 0,4% προηγουμένως).
Η αιτία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι η προσμέτρηση επιπλέον στοιχείων που κατέστησαν διαθέσιμα για τις εξαγωγές τον τζίρο στην αγορά και την ανεργία.
Αναφορικά με το 2015 η πρόβλεψη παρέμεινε  στο -0,2% σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία καθρεφτίζουν τις  πιέσεις που ασκούν στην οικονομία από τα capital controls. Υπενθυμίζεται ότι  οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, αλλά και οι στόχοι  ης κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2016 βασίζονται σε ύφεση 0,7% για το σύνολο του έτους και  για να επιτευχθεί η πρόβλεψη αυτή, προϋπόθεση είναι από το δεύτερο εξάμηνο το ΑΕΠ να γυρίσει σε θετικό πρόσημο.


Οι πιέσεις

Τις πιο μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι εξαγωγές (πτώση 11,7% σε ετήσια βάση και 3,3% σε τριμηνιαία βάση), μία πτώση που αντισταθμίστηκε από ανάλογη συρρίκνωση των εισαγωγών (12.8% και 0,3% αντίστοιχα). Μείωση 2,7% σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι επενδύσεις (6,8% σε τριμηνιαία βάση) και κατά 1,3% μειώθηκε το α τρίμηνο σε ετήσια βάση η κατανάλωση (κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση).
Δ. Καδδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.