28/5/16

Μεγάλη κάμψη στον τουρισμό της Τουρκίας - Ποιοι επωφελούνται

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Η πτώση του τουρισμού οφείλεται κυρίως στα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα και στο «εμπάργκο» της Ρωσίας.
Σημάδια κατάρρευσης εμφανίζει ο τουρκικός τουρισμός κατά τη φετινή σεζόν, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στα προβλήματα ασφάλειας που παρουσιάζει η γειτονική χώρα αλλά και στο τουριστικό «εμπάργκο» που τις έχει επιβάλλει η Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στη γειτονική χώρα για τον Απρίλιο παρουσίασε πτώση κατά 28,1% φθάνοντας σε 1,75 εκατ. έναντι 2,44 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2015. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην πτώση κατά 8,1% που εμφάνισαν και τον περυσινό Απρίλιο οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό στην Τουρκία. Πρόκειται για τον ένατο διαδοχικά μήνα κατά τον οποίο κινείται αρνητικά η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στη γειτονική χώρα. Σε επίπεδο τετραμήνου, η πτώση των διεθνών αφίξεων τουριστών έφθασε σε ποσοστό 16,5% και διαμορφώθηκε στα 5,8 εκατ. έναντι 6,97 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ενδεικτικά, ανά βασική αγορά, η πτώση της κίνησης από τη Ρωσία φθάνει σε ποσοστό το 67,7%, από τη Γερμανία σε ποσοστό 21,5%, από τη Βρετανία σε ποσοστό 14,6%, από τη Γαλλία σε ποσοστό 22,5%, από την Ιταλία σε ποσοστό 40,4% και από την Ελλάδα σε ποσοστό 20,3%.

Η κυριότερη αιτία της πτώσης του τουρισμού στη γειτονική χώρα είναι τα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα που έχει υποστεί, γεγονός που οδήγησε μεγάλη μερίδα τουριστών να αλλάξει τον προορισμό των διακοπών του. Επίσης, μεγάλο πλήγμα δέχθηκε η Τουρκία από το τουριστικό εμπάργκο – το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των οικονομικών αντιποίνων– που της επέβαλε η Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τη γειτονική χώρα. Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στη Τουρκία είχε φθάσει τα 3,65 εκατ. ενώ φέτος θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» του τουρκικού τουρισμού εμφανίστηκαν πέρυσι, όταν έπειτα από πολλά χρόνια ανοδικής πορείας σημειώθηκε πτώση κατά 1,6% στις αφίξεις ξένων επισκεπτών, οι οποίοι έφθασαν σε 36,24 εκατ.

Επιπλέον, μεγάλη πτώση παρουσιάζουν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου στη γειτονική χώρα μειώθηκαν κατά 24,5% ή κατά περίπου 1 δισ. δολ. σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 2,88 δισ. δολ. Αναλυτικά, ανά μήνα, πτώση κατά 20,8% εμφάνισαν τα έσοδα από τους ξένους τουρίστες στη Τουρκία τον Ιανουάριο, κατά 25,5% τον Φεβρουάριο και κατά 26,9% τον Μάρτιο. Πέρυσι, τα τουριστικά έσοδα από τους ξένους επισκέπτες στη γειτονική χώρα μειώθηκαν κατά 8,4% έπειτα από αρκετά χρόνια ανόδου και διαμορφώθηκαν στα 25,4 δισ. δολ. έναντι 27,8 δισ. δολ. το 2014 που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τον τουρκικό τουρισμό.

Ποιοι επωφελούνται

Τα μεγαλύτερα οφέλη από την κατάρρευση του τουρκικού τουρισμού έχουν μέχρι στιγμής αποκομίσει οι προορισμοί της Ισπανίας και της Κύπρου, οι οποίοι οδεύουν σε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Παράγοντες της τουριστικής αγοράς προσδοκούν ότι η Ελλάδα, που είχε να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα (προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, καθυστέρηση αξιολόγησης ελληνικού προγράμματος κ.ά.), θα δεχθεί μεγάλο κύμα κρατήσεων τελευταίας στιγμής, με δεδομένο το γεγονός ότι στην αιχμή της σεζόν, η ζήτηση για διακοπές στη Μεσόγειο από τις βασικές αγορές θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά κλινών σε ασφαλείς προορισμούς. Από την άλλη πλευρά, η τουρκική τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να περιορίσει την αιμορραγία, προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ετσι, η μάχη μεταξύ ασφάλειας και οικονομίας θα μαίνεται ολόκληρο το καλοκαίρι.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.