31/5/16

Πέφτουν οι μάσκες - Η Τουρκία εκβιάζει ανοικτά την Ε.Ε. χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες


Μαρίνα Χατζηκώστα
Και απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, και τρία δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και να μην αλλάξει τη νομοθεσία για την τρομοκρατία, απαιτεί η Τουρκία, και απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με μπλόκο στη συμφωνία για το προσφυγικό. Αμετακίνητη από τις αρχές της συμφωνίας δηλώνει η Κομισιόν. Η Άγκυρα αναζωπυρώνει και τη σύγκρουση με τη Μόσχα, στον απόηχο της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα. Πώς διαμορφώνεται το διπλό τουρκικό μέτωπο.

Με ένα εκβιαστικό δίλλημα στις αποσκευές του ο νέος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, πάει αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Η Αγκυρα ζητά τήρηση των συμφωνηθέντων από ευρωπαϊκής πλευράς, δηλαδή παραχώρηση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και άρση της προϋπόθεσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλιώς θα μπλοκάρει τη συμφωνία.
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.
Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Τουρκίας, Νούμαν Κουρουλμους είπε ότι «Αυτό που θα συμβεί επί του παρόντος είναι ότι ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διεξάγει περαιτέρω συνομιλίες για την άρση της βίζας».
Ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας επί της ουσίας στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι η Ευρώπη δεν τρομοκρατείται από τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε πως οι δύο συμφωνίες είναι αλληλένδετες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι «Τους είπαμε: Δεν σας απειλούμε. Αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα. Κλείσαμε δύο συμφωνίες και η μία συνδέεται με την άλλη. Eάν παραστεί ανάγκη, η Αγκυρα μπορεί να λάβει διοικητικά μέτρα για να μπλοκάρει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες».
Η αντίδραση στις νέες τουρκικές δηλώσεις ήρθε από τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δώσει το πράσινο φως, αν δεν υπάρχει πιστοποίηση πως και τα 72 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. Υπάρχει και το προαπαιτούμενο σχετικά με τη διαφθορά των υπαλλήλων, στην οποία έχει επίσης γίνει απτή πρόοδος. Ετσι απομένει ο νόμος για την τρομοκρατία και τα βιομετρικά διαβατήρια».
Βεβαίως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητες και τις αιχμές που άφησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Αθήνα, με αποδέκτη την Τουρκία.
Πέρασε στην αντεπίθεση και σύμφωνα με την εφημερίδα SUN, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προμηθεύει με αντιαεροπορικά όπλα και ρουκέτες τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.
Αντίθετα, την τακτική μαστίγιο και καρότο ακολουθεί ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Εκπρόσωπος Τύπου της νέας τουρκικής κυβέρνησης, Νούμαν Κουρτολμούς.
Ο Νούμαν Κουρουλμους είπε ότι «Εύχομαι αυτή η κατάσταση να μην υπήρχε. Εύχομαι να μην είχαμε αυτή τη σύγκρουση. Εύχομαι τα ρωσικά αεροσκάφη να μην επενέβαιναν στη Συρία και να λάμβαναν μέρος σε αυτόν τον σεκταριστικό πόλεμο. Πιστεύω ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας μπορούν να επανέλθουν σύντομα».
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας τα προβλήματα στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία δεν είναι σοβαρά, και καμία από τις δύο χώρες δεν μπορεί να θυσιάσει την άλλη.


1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.