31/5/16

Λίφτινγκ στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου ετοιμάζει ο Νίκος Αναστασιάδης

Μαρία Στυλιανού
Προβληματισμός επικρατεί στο Προεδρικό για το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τα νέα δεδομένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβληματίζεται για το κατά πόσον ενδεχόμενη επαναφορά του θεσμού, με την παραδοσιακή του μορφή,  θα είναι αποτελεσματική. Εξ’ ού και κάνει διάφορες σκέψεις για το κατά πόσον θα πρέπει να εφευρεθούν άλλοι τρόποι, έτσι ώστε ο θεσμός να καταστεί όσο γίνεται πιο  αποτελεσματικός. Υπενθυμίζεται ότι οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου ανεστάλησαν κατά την προεκλογική περίοδο και  η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα τεκταινόμενα στο κυπριακό, γινόταν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά τις διαρροές εγγράφων (του Εθνικού Συμβουλίου) από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο. Ωστόσο, στη μετά τις εκλογές εποχή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν φαίνεται να επιθυμεί να συνεχίσει την πρακτική των κατ’ ιδίαν συναντήσεων.
 
Είναι πολλά τα κόμματαΌπως ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online πηγή από το Προεδρικό Μέγαρο, μια από τις παραμέτρους που απασχολούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι το γεγονός ότι με την οκτακομματική πλέον Βουλή, ουσιαστικά αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Εθνικό Συμβούλιο.  Με δύο αξιωματούχους από κάθε κόμμα, τους δύο πρώην προέδρους της Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους (Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Διαπραγματευτή, και κ.α.),ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπερνά τους 20. Τα γεγονός  αυτό προκαλεί ανησυχίες στο Πρόεδρο Αναστασιάδη για το κατά πόσον οι συνεδρίες θα είναι αποτελεσματικές και ο διάλογος που θα διεξάγεται θα είναι εποικοδομητικός. Μια από τις σκέψεις είναι όπως το κάθε κόμμα εκπροσωπείται από ένα μόνο πρόσωπο, και συγκεκριμένα τον Αρχηγό.
 
Πονοκέφαλος οι διαρροέςΤο Πρόεδρο Αναστασιάδη προβλημάτισε αρκετά η κίνηση του Μαρίνου Σιζόπουλου να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά συνεδρίας του Εθνικού, κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο θεσμό, με τρόπο που να αποτρέπονται παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης σκέφτεται το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους Αρχηγούς των κομμάτων να υπογράψουν ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Σύντομα συνάντηση με τους ΑρχηγούςΣύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο 10ήμερο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα λάβει τις αποφάσεις του για το πώς θα προχωρήσει και θα καλέσει τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για συζήτηση του θέματος. Εκεί θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον ή πιο συγκεκριμένα τη νέα μορφή του Εθνικού Συμβουλίου. Σημειώνεται πως ακριβώς επειδή το Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι συνταγματικά θεσμοθετημένο σώμα, θα είναι εύκολες οι όποιες αλλαγές χρειαστεί να προκύψουν.
 
Θα κληθεί και το ΕΛΑΜΣτο νέο Εθνικό Συμβούλιο θα κληθεί και το ΕΛΑΜ, το οποίο εξασφάλισε δύο βουλευτικές έδρες στη Νέα Βουλή.  «Από τη στιγμή που ο λαός έλαβε αυτή την απόφαση, δεν μπορεί να γίνει αποκλεισμός του ΕΛΑΜ από το θεσμό του Εθνικού», δήλωσε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online πηγή από το Προεδρικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.