28/11/17

Ο Παντελής Σαββίδης κάνει μάθημα στους καθοδηγητές για τα τρόλλς - Διαβάστε το!

Τα Δέκα Θανάσιμα Αμαρτήματα της Προπαγάνδας
Το διαδίκτυο και, ιδιαιτέρως το fb όπου γράφει κανείς πιο ελεύθερα και αναδύει τις μύχιες σκέψεις του, είναι το καλύτερο κοινωνικό πειραματικό εργαστήρι.
Είναι και μέσο εκτόνωσης.
Τα πλέον προχωρημένα, στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης κόμματα, το αξιοποιούν δεόντως.
Παρακολουθώ και εγώ τις εξελίξεις όπως τις προσλαμβάνω.
Και έχω να κάνω τις εξής επισημάνσεις στους καθοδηγητές. Αμισθί.

1.- Αυξήστε το μισθό των τρόλς για να έρθουν και μερικά πιο έξυπνα.
2.-Αφήστε τους περιθώρια κάποιας αυτενέργειας. Όταν γράφουν πανομοιότυπα σχόλια, και ο πλέον αφελής αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει συντονιστικό κέντρο και είναι επιφυλακτικός στην πρόσληψη του "μηνύματος".
3.-Ειδικά για το Συριζα, η φράση "και οι άλλοι τα ίδια έκαναν" έχει τελειώσει.
4.- Έχει τελειώσει, επίσης, η φράση "αν και δεν είμαι Συριζα..." την οποία ακολουθεί μια φανατική υποστήριξη των θέσεων του Συριζα.
5.- Χρειάζεται κάποια εκλέπτυνση της αντιπαράθεσης. Μερικοί, τους οποίους έχω εντοπίσει, τα καταφέρνουν καλά.
6.- Η επιμονή σε ένα θέμα αντιπαράθεσης προδίδει τη συμμετοχή στην ομάδα τρολαρίσματος.
7.-Αναλόγως της σελίδας στην οποία τους στέλνετε χρειάζεται ανάλογη διαχείριση του κοινού. Σε κόσμο που σκέπτεται χρειάζεται ευγένεια, ευελιξία και ψυχραιμία.
8.-Η αποδόμηση προσώπων δεν πετυχαίνει πάντα. Η κοινωνία έχει αλλάξει και παλαιά στερεότυπα δεν ισχύουν σήμερα. Δεν περνά, επίσης, το "δεν το περίμενα απο εσένα".
Ούτε αυτό με τα στερνά κλπ. Τα πάντα εξελίσσονται και οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει απο τις ιδεολογικές εμμονές του 19ου αιώνα.
9.- Στην περίπτωση του Συριζα, δεν περνά η υποστήριξή του στη βάση της αριστεράς. Προσωπικά πιστεύω πως ο Συριζα είναι η αριστερά στην Ελλάδα, αλλά, η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου δεν τον θεωρεί αριστερά.
10.- Τα non papers να είναι πιο σαφή και απλοϊκά ώστε να τα καταλαβαίνουν όλοι οι αποδέκτες τους. Μερικά τρόλς δεν καταλαβαίνουν τι πρέπει να υποστηρίξουν.
Ελπίζω να σας βοήθησα.

1 σχόλιο:

  1. Το φαινόμενο που αποκαλείται "τρολ" δεν είναι ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Στην Ελλάδα έκαναν την εμφάνιση τους μέσα στα χρόνια της ψευτοκρίσης του συστήματος και αποδείχτηκαν γερό εργαλείο προπαγάνδας και προώθησης πολιτικών σχεδίων, εγχώριων και αλλοδαπών "δεξαμενών σκέψης". Το κακό που προξένησαν είναι πως κατάφεραν να συκοφαντήσουν, ή έστω να αλλοιώσουν την εικόνα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των απλών σχολιαστών, απλών ανθρώπων, που εξέφραζαν στο ίντερνετ την αντίθεση τους απέναντι στην πολιτική υποδούλωσης της χώρας μέσω των μνημονίων και της εξαθλίωσης της κοινωνίας. Με τον καιρό όμως εύκολα αυτά τα τρολ γίνονται αντιληπτά και οι σκοποί τους διακριτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.