30/11/17

ΒΑΣ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ελλάς- Σαουδική Αραβία, «OLYMPIC» και προβληματικές σφαίρες Κυπριακής Αστυνομίας

Λάζαρος Μαύρος
Είχε πουλήσει προβληματικά πυρομαχικά 9 χιλιοστών και στην Αστυνομία Κύπρου, ο εμφανισθείς στην Ελλάδα ως «Εξουσιοδοτημένος Εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας» για την αγορά ελλαδικών βλημάτων πυροβολικού, αξίας 66 εκατομμυρίων ευρώ, Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος αποτελεί το επίκεντρο του «μέγιστου σκανδάλου» που ταλανίζει εσχάτως το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα, με σφοδρότατες αντιπαραθέσεις εντός και εκτός της Βουλής των εν Ελλάδι Ελλήνων.
Όταν την Δευτέρα παρακολουθούσαν από την ΕΡΤ-1 την απευθείας μετάδοση της «άγριας» αντιπαράθεσης της κυβέρνησης Τσίπρα με την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και άκουσαν ότι η «πέτρα του σκανδάλου» ονομάζεται Βασίλης Παπαδόπουλος της εταιρίας πυρομαχικών «OLYMPIC ARMS & AMMUNITION S.A.» της Αξιούπολης - Κιλκίς, οι ήδη συνταξιοδοτηθέντες, πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, Διοικητές της ΜΜΑΔ, αρμόδιοι πρώην αξιωματικοί, αλλά και νυν υπηρετούντες «αρχαιότεροι» της Αστυνομίας, θυμήθηκαν το μεγάλο πρόβλημα με τα πυρομαχικά «OLYMPIC» που ταλάνισε την Αστυνομία πριν δύο περίπου δεκαετίες:

Άκρως επικίνδυνα πυρομαχικά 9 χιλιοστών για τα πιστόλια και τα αυτόματα όπλα της Αστυνομίας και της ΜΜΑΔ. Είχαν αγοραστεί μεγάλες ποσότητες. Στη χρήση τους αποδείχθηκε η ανεπάρκεια και η επικινδυνότητά τους:
- Γομώσεις ξανά χρησιμοποιηθέντων καλύκων διαφόρων εταιριών.
- Γομώσεις ανεπαρκούς ποσότητας πυρίτιδας.
- Φυσίγγια με διαρρηγμένους κάλυκες.
- Φυσίγγια που παρουσίαζαν αφλογιστία.
- Προκαλούσαν συχνές εμπλοκές κατά τη βολή:
- Άλλοτε η ανεπαρκής γόμωση δεν επέτρεπε την αυτόματη επανόπλιση πιστολιών και αυτομάτων.
- Άλλοτε άφηνε σφηνωμένη στην κάννη τη βολίδα του βληθέντος φυσιγγίου.
Ευθύς αμέσως, στη ΜΜΑΔ, είχε διαταχθεί η απόσυρσή τους από τα πυρομαχικά επιχειρήσεων και η διάθεσή τους, αρχικά, μόνο στις βολές εκπαιδεύσεως, ενώ για κάποιες ποσότητες διατάχθηκε η καταστροφή τους και η επιβολή «προστίμου» στην εταιρία που τα προμήθευσε.
ΒΕΒΑΙΩΣ η ΜΜΑΔ έσπευσε αμέσως ν’ απαλλαγεί απ’ τον επικίνδυνο βραχνά για τα δικά της όπλα, τα αυτόματα MP-5 και τα πιστόλια Sig-Sauer.
- Είχανε φέρει απ’ τη Γερμανία, τότε που η Αστυνομία αγόρασε τα πιστόλια USP 9χλστ. και «πάθαιναν εμπλοκή» (λόγω πυρομαχικών OLYMPIC) και ειδικό εμπειρογνώμονα της κατασκευάστριας εταιρίας:
-Στο Πεδίο Βολής της ΜΜΑΔ στον Αναλυόντα τους έδειξε εμπράκτως πυροβολών, με τη μέθοδο της συγκέντρωσης αφ’ ενός των μεν και της διασποράς αφ’ ετέρου των δε, των απορριπτόμενων απ’ το πιστόλι καλύκων, την διαφορά της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ των φυσιγγίων. Και, ότι, άρα, τα πιστόλια USP που αγόρασαν ήταν… μια χαρά, αλλά τα πυρομαχικά OLYMPIC του κυρίου Παπαδόπουλου από την… Αξιούπολη Κιλκίς ήταν για τα… μπάζα!

5 σχόλια:

 1. ,,,με θυμίζει την υπόθεση της Κροατίας όπου είχε χάσει εξ ολοκλήρου την πολεμική της αεροπορία γιατί την έστειλε στην Ουκρανία για αναβάθμιση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο κος Λάζαρος Μαύρος που υπογράφει το ανωτέρω κείμενο, τα λέει ΑΠΟΛΥΤΩΣ σωστά - θα έλεγα μάλιστα ότι οι λεπτομέρειες που αναφέρει δείχνουν πως ίσως είχε και ο ίδιος εμπειρία των ελαττωματικών προϊόντων της Olympic, ως στέλεχος Ενόπλων Δυνάμεων ή Σωμάτων Ασφαλείας. Τόσες μέρες που το όνομα «Παπαδόπουλος» αναφέρεται λόγω της υπόθεσης πώλησης πυρομαχικών στους Σαουδάραβες, δεν ανέφερα κάτι για την ποιότητα πυρομαχικών της Olympic - θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος και δεν είχε απόλυτη σχέση με την πρόσφατη υπόθεση…

  …όμως θυμάμαι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, πως ότι πυρομαχικό κι αν είχα χρησιμοποιήσει σε Μ16, Μ4, Glock, MP5 και προερχόταν από παρτίδες της Olympic, ήταν το χειρότερο με διαφορά. Οι αναφορές του ανωτέρω κειμένου είναι ανατριχιαστικά ακριβείς!

  - Κάκιστης ποιότητας προωθητικό γέμισμα: Tο χειρότερο που έχω δει στη ζωή μου. Μετά βολή μόλις 100 φυσιγγίων στο πεδίο βολής, το όπλο παρουσίαζε τόση βρωμιά, λες και είχε ρίξει 50 χιλιάδες βολές. Ειλικρινά δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε τα όπλα να απαιτούν άμεσο καθαρισμό επί του πεδίου και τα χέρια (!!!) να είναι μαύρα από τα υπολείμματα καύσης κακής ποιότητας πυρομαχικού. Παρελκόμενα επί των όπλων (φακοί, IR κλπ) καλυπτόταν επίσης από την μαυρίλα - απίστευτες καταστάσεις.

  - Ανεπαρκείς γομώσεις που είχαν προκαλέσει σφηνώσεις βολίδων εντός κάνης: Ισχύει απόλυτα! Είχε δοθεί ρητή εντολή να μην επιχειρείται αυτόματη βολή ή double taps και να είμαστε απολύτως βέβαιοι (παρατηρώντας την σκόνη πίσω από τον στόχο ή τις ξύλινες επιφάνειες των τοίχων εντός kill house), πριν πατηθεί εν νέου η σκανδάλη, διότι είχε αναφερθεί τραυματισμός που προήλθε από διάρρηξη της κάνης λόγω φυσιγγίου που πυροδοτήθηκε ενώ η προηγούμενη βολίδα δεν είχε εξέλθει της κάνης και είχε φράξει.

  - Όπλα που εκ του σχεδιασμού τους δεν παθαίνουν εμπλοκές ακόμη κι αν ο χρήστης προσπαθεί επίτηδες να τα κάνει να πάθουν εμπλοκές, με τα συγκεκριμένα πυρομαχικά το ποσοστό των εμπλοκών έφτανε σε 5-6 ανά 100 βολές - ποσοστό ασύλληπτα υψηλό, τόσο που ίσως να αποτελεί και (αρνητικό) ρεκόρ. Δεν έχω δει ποτέ ξανά Glock και ΑΚ να κολλάνε.

  Αξίζει να αναφερθεί πως τα ίδια πυρομαχικά είχε προμηθευτεί Αμερικανική μονάδα ειδικού σκοπού που δραστηριοποιείται στην λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου και υποβρυχίως αυτής, που από την πρώτη κιόλας ημέρα που διαπίστωσαν το πρόβλημα τα επέστρεψαν πίσω ή τα πέταξαν στα σκουπίδια. Την ίδια στιγμή, εμείς (εποχές Akis) έπρεπε πρώτα να καταναλώσουμε το απόθεμα (διότι επιστροφή του σκάρτου υλικού στον κατασκευαστή θα αποτελούσε εφιάλτη στα logistics), κι έπειτα να συνταχθεί αναφορά…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. …σε συνέχεια του προηγουμένου, περιστατικό που τώρα θυμήθηκα (πέρασαν και χρόνια και ως γνωστόν, «δεινόν τό γήρας, ου γάρ έρχεται μόνον»:

   Συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης βολών με UZΙ σε ρυθμό ΒΒ και χρησιμοποιώντας 9x19άρια της Olympic. Ας σημειωθεί ότι το UZI είναι όπλο «ανοικτού κλείστρου», δηλαδή δεν υπάρχει φυσίγγιο στη θαλάμη και κάθε φορά που πιέζεται η σκανδάλη, το κλείστρο που βρίσκεται αγκιστρωμένο «πίσω», απελευθερώνεται προς τα εμπρός υπό την τάση ελατηρίου, παρασέρνοντας στην πορεία του το πρώτο διαθέσιμο φυσίγγιο από γεμιστήρα, σφηνώνοντάς το στη θαλάμη και πυροδοτώντας το - όλα αυτά με μία κίνηση ταυτόχρονα. Τα αέρια της επανάταξης, είναι αυτά που σπρώχνουν το κλείστρο προς τα πίσω και αγκιστρώνοντάς το, μέχρι που μέσω του μηχανισμού της σχαστηρίας θα απελευθερωθεί ξανά (επαναλαμβάνοντας την προαναφερθείσα διαδικασία) με το επόμενο πάτημα σκανδάλης.

   Λόγω ελαττωματικών πυρομαχικών Olympic (όπως διαπιστώθηκε αργότερα), με το πρώτο πάτημα της σκανδάλης το κλείστρο απελευθερώθηκε προς τα εμπρός, εκτέλεσε την πυροδότηση του πρώτου φυσιγγίου κανονικά, επειδή όμως τα πυρομαχικά δεν είχαν αρκετή ισχύ να επανατάξουν το κλείστρο πλήρως, αυτό δεν κατάφερε να κινηθεί πλήρως μέχρι την αγκίστρωσή του και υπό την τάση του ελατηρίου ξανακινήθηκε προς τα εμπρός παρασέρνοντας νέο φυσίγγιο από γεμιστήρα και πυροδοτώντας το. Και πάλι, τα παραγόμενα αέρια και του δευτέρου φυσιγγίου δεν ήταν ικανοποιητικά για να επανατάξουν πλήρως το κλείστρο… και με λίγα λόγια 30 φυσίγγια άδειασαν με μία σύντομη ριπή 3 δευτερολέπτων, με μία μόνο πίεση σκανδάλης, με τον επιλογέα βολής σε θέση «βολή κατά βολή» και το κυριότερο, χωρίς ΚΑΝ το δάκτυλο να αγγίζει την σκανδάλη !!! Βέβαια, μέχρι να διαπιστωθεί γιατί συνέβη αυτό που συνέβη και πως δεν έφταιγε ο καημένος ασκούμενος, τα «καντήλια» που ακούστηκαν εκείνη τη μέρα στο Κανδήλι, κάλυπταν τον ήχο ακόμη και 8-ιντσου οβιδοβόλου.

   Ομορφιές της Olympic Ammunition…!

   Διαγραφή
  2. Αισχος ! Τα χάλια του Παπαδόπουλο τα είδαμε τα χρόνια του ακι .ο δεξιός ο Καμμένος γιατί άφησε το Παπαδόπουλο να ξανά μπερδεύτει σε αυτές τις δουλειές;

   Λέτε η πυραδοτοποθυκη που έσκασε στη Κύπρο πριν χρόνια να ήσαν της Ολυμπιακής;

   Διαγραφή
 3. Σἀββα,
  ἀφοῦ ὁ ἐν λόγῳ Παπαδόπουλος ἦταν γνωστός στήν Κύπρο, ὑπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σέ ἐπίπεδο πληροφοριῶν (γιά νά μήν πῶ καί ἀνταλλαγῆς πληροφοριῶν), εἴτε στόν Καμμένο πού δέν ἐνημερώθηκε (γιατί;) ἤ ἐνημερώθηκε καί δέν τόν ἔνοιαξε, εἴτε σέ αὐτούς πού δέν τόν ἐνημέρωσαν.
  Εἶναι σοβαρά πράγματα αὐτά, νά ἔρχεται ἡ ἐνημέρωση κατόπιν τῆς διαπραγματεύσεως, και ἐπειδή τό πῆραν χαμπάρι οἱ ἀπόστρατοι ἀξιωματικοί στήν Κύπρο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.