30/11/17

Νέο πρόβλημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις - Ο Ζαρράμπ εμπλέκει την Τουρκία στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Αριστερά ο Ρεζά Ζαρράμπ, μάρτυρας κατηγορίας και δεξιά ο Χακάν Γιλντιρίμ, κατηγορούμενος και στη μέση ο Ερντογάν... Όπως λέμε γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο...
Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Έχει μια σύζυγο pop star, γιωτ και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, μια συλλογή έργων τέχνης ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων - και μια αξιόλογη ιστορία να διηγηθεί στο σώμα των ενόρκων του Μανχάταν.
Ο 34χρονος Reza Zarrab, ένας απίστευτα πλούσιος και πολιτικά συνδεδεμένος έμπορος χρυσού με διπλή (τουρκική και ιρανική) υπηκοότητα, θα ολοκληρώσει τη μετατροπή του από βασικός κατηγορούμενος σε διάσημος μάρτυρας όταν θα λάβει θέση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο την Τετάρτη.
Η μαρτυρία που δίνει εναντίον του εκτελεστικού διευθυντή του τραπεζικού συστήματος Mehmet Hakan Atilla θα μπορούσε να δημιουργήσει κύματα από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα σε μια υπόθεση που έχει δοκιμάσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ανακριτών και του Ειδικού Εισαγγελέα Robert Mueller.
Οι εισαγγελείς θα απεικονίσουν τον Zarrab ως τον απόλυτο insider, ο οποίος μπορεί να εκθέσει τη λειτουργία ενός σχεδίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν μέσω εταιρειών βιτρίνα, πλαστά έγγραφα και δωροδοκίες σε Τούρκους αξιωματούχους.
Η υπεράσπιση θα τον περιγράψει ως έναν αναξιόπιστο αποστάτη που χρησιμοποιεί τον Atilla για να "ξεφύγει από τη φυλακή δωρεάν" και είναι "κωδικοποιημένος" από τις ομοσπονδιακές αρχές ακόμα και αφού δωροδόκησε στη φυλακή του Μανχάταν για να έχει πρόσβαση σε αλκοόλ, γυναίκες και τηλέφωνο.
"Μείνετε συντονισμένοι", δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης Cathy Fleming την Τρίτη, όταν ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες του Zarrab πίσω από τα κάγκελα. "Θα είναι μια δύσκολη βόλτα."
Το εύρος της μαρτυρίας του Zarrab είναι ακόμα άγνωστο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αξιωματούχοι σε δύο ηπείρους ενδιαφέρονται έντονα για αυτά που έχει να πει.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Erdogan ώθησε τόσο τις κυβερνήσεις του Ομπάμα όσο και του κ. Trump να εγκαταλείψουν την υπόθεση και οι πηγές ανέφεραν στο NBC News ότι η ομάδα του Mueller διερευνά εάν οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσέφεραν δωροδοκία στον Mike Flynn, που εν συνέχεια επέκειτο να γίνει σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Οι δικηγόροι του Flynn το έχουν αρνηθεί.
Ο Zarrab, 34 ετών, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016, αφού προσγειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με ιδιωτικό τζετ με 100.000 δολάρια σε χρήματα για οικογενειακό ταξίδι στην Disney World.
Ένα κατηγορητήριο τον εμπλέκει, και οκτώ άλλους Τούρκους, σε επιχείρηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Οι υποτιθέμενοι συνεργοί περιλαμβάνουν τον επικεφαλής της κρατικής Halkbank και τον πρώην υπουργό Οικονομίας (ενν. τον Ζαφέρ Τζακλαγιάν).
Αφού πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο σε φυλακή στο Μανχάταν, ο Zarrab άρχισε να συνεργάζεται και ομολόγησε την ενοχή του - αφήνοντας τον Atilla, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Halkbank και μόνο κατηγορούμενο υπό αμερικανική κράτηση, να δικαστεί μόνος του.
"Ο Atilla ήταν ο αρχιτέκτονας του σχεδίου", δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέας Ντέιβιντ Ντάντον σε ενόρκους κατά την έναρξη των αγορεύσεων.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Victor Rocco δήλωσε ότι ο Zarrab ήταν ο εγκέφαλος και ο Atilla ένας ακαταλόγιστο κορόιδο.
"Τα αποδεικτικά στοιχεία θα δείξουν ότι [ο Zarrab] διεξήγαγε οικονομική τζιχάντ ενάντια στις ΗΠΑ", δήλωσε στην εναρκτήρια αγόρευσή του. "Έκανε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ... που αγόραζε αεριωθούμενα αεροπλάνα και γιοτ και ανθρώπους".
Και στη συνέχεια, ανέφερε ο Rocco, αναφερόμενος στη συμφωνία ομολογίας του Zarrab, "έκανε τη συμφωνία μιας ζωής."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.