27/11/17

«Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι» – Στην πΓΔΜ έπαιξε η απαγορευμένη δήλωση Γκλιγκόροφ

 • Ο Κίρο Γκλιγκόροφ το 2009 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό κάτι φαίνεται να αλλάζει στη σκακιέρα των Βαλκανίων, με βασικό πρωταγωνιστή την πΓΔΜ. Η σαρωτική πολιτική ανατροπή μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν στις 29 Οκτωβρίου, η οποία, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του πρώην πρωθυπουργού και του στενού συνεργάτη του για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, αλλά και η στροφή που φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ σε σχέση με την Ελλάδα, δείχνουν κινητικότητα στη γειτονική χώρα.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει ήδη κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ότι «πούλησε τη Μακεδονία στην Ελλάδα», αναφερόμενος στην πρόθεση του Ζόραν Ζάεφ να μετονομάσει το αεροδρόμιο από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ», αλλά και να κατεδαφίσει τους τερατώδεις ανδριάντες «έαν μπορούσε να καλύψει το μεγάλο κόστος».
Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η προβολή μιας δήλωσης-ταμπού που έγινε το 1992. Ο πρώτος πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ απαντώντας στο εάν θεωρεί το λαό του απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε πει: «Εμείς είμαστε Σλάβοι. Δεν έχουμε καμία σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο μ.Χ. αιώνα». Αυτή τη δήλωση επανέφερε πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα των Σκοπίων Βέτσερ, σύμφωνα με το «Βαλκανικό Περισκόπιο».
Σε άρθρο που φιλοξενεί και στην ιστοσελίδα της, vecer.mk, η εφημερίδα σημειώνει: «Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της “μακεδονικής” ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε».
Στη συνέχεια το άρθρο υπενθυμίζει ότι τρία χρόνια μετά την αναφορά του Σκοπιανού προέδρου σε «Σλάβους» άλλαξαν η εθνική σημαία αλλά και το όνομα του κράτους σε FYROM. «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκοροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Απόσπασμα από το άρθρο της εφημερίδας των Σκοπίων (πηγή: «Βαλκανικό Περισκόπιο»)

7 σχόλια:

 1. Nα ‘χει καλά ο Θεός την ψυχούλα του στρατηγού Γρυλάκη που τότε έλυνε κι έδενε στα Βαλκάνια και είχε σπρώξει μερικά μύρια δωράκι κάτω από το τραπέζι στον Kiro Gligorov, για να ομολογήσει δημοσίως τα αυτονόητα - ότι οι ΠΓΔΜίτες Βαρνταρσκαριανοί είναι στην πραγματικότητα Σλάβοι και ουδεμία σχέση έχουνε με τους Μακεδόνες του Φιλίππου του Β’, του Αλεξάνδρου & των επιγόνων του. Με μια του δήλωση ο Kiro Gligorov, κατέρριψε όλο το παραμυθάκι που καλλιεργούσε επί δεκαετίες ο Josip “Tito” Broz. Βέβαια, κάποιοι εκ των φανατικών βιαστών της Ιστορικής αλήθειας που δεν έμειναν και πολύ ευχαριστημένοι με την δήλωση του Kiro Gligorov, δεν το ξέχασαν και του επεφύλασσαν μία μετά θάνατον δυσάρεστη έκπληξη, όταν περιέφεραν το εντός κασέλας κουφάρι του φορτωμένο σε καρότσα αγροτικού σαν να ήταν οπωροκηπευτικά για την λαϊκή…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απόδειξη έχετε αγαπητέ για αυτό που λέτε για το σπρώξιμο χρημάτων κάτω από το τραπέζι;

   Διαγραφή
  2. @ r+w,

   Αγαπητέ, αν μου ζητάς να προσκομίσω παραστατικά για την εξαγωγή του ποσού από το ταμείο αδήλων πόρων του ΥπΕξ, δεν έχω. Ακόμη κι αν είχα, δεν θα σου τα έδειχνα - βλέπεις, εγώ ονομάζομαι «Pointman», όχι «Λοβέρδος»…

   …όπως επίσης δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ως πρωταγωνιστής των γεγονότων τα παιχνίδια και τον υπόγειο πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών της εποχής. Κι αν ακόμη είχα βιωματική εμπειρία και γνώση, δεν θα σου το έλεγα - αν δεν κάνω λάθος, εδώ είναι ιστολόγιο συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων και όχι γραφείο εισαγγελέα ή εξεταστική επιτροπή.

   Ασφαλώς θα γνωρίζεις πως για το περιστατικό της επίσκεψης του στρατηγού Γρυλλάκη στο γραφείο του Kiro Gligorov που συνέβη το 1993 («συμπτωματικά» λίγο πριν την δήλωση του τελευταίου) και την εναπόθεσης χαρτοφύλακα με μερικά εκατομμύρια USD μετρητά ζεστά και σπαρταριστά, έχουν αναφερθεί και οι δύο πρωταγωνιστές πολλά χρόνια αργότερα σε αντίστοιχες συνεντεύξεις που έχουν παραχωρήσει. Ο μεν λέει «όχι, όχι δεν τα πήρα τα λεφτά», ο μεν άλλος λέει «μια χαρά τα μάσησε τα μαρούλια ο πειναλέος». Εγώ, δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε πίσω από τις κλειστές εκείνες πόρτες… αλλά το γεγονός και μόνο ότι ο Γρυλλάκης δεν συνελήφθη επί τόπου από την φρουρά και ότι ο ίδιος ο Kiro Gligorov ανέφερε (το 2009 αν δεν κάνω λάθος) το περιστατικό ενώ θα μπορούσε να το κάνει γαργάρα όπως το έκανε τόσα χρόνια, εμένα μου λέει πολλά.

   …όσο για τον στρατηγό Γρυλλάκη, να είσαι βέβαιος πως ήταν από τις λίγες εξαιρετικά παμπόνηρες νυφίτσες που εργάστηκαν άοκνα για το καλό της Ελλάδας και το συμφέρον του Έθνους. Η Πατρίς, του οφείλει πολλά. Είτε το έκανε εν στολή, είτε από το παρασκήνιο.

   Διαγραφή
 2. Μπράβο στον κ. Καλεντερίδη για τη δημοσίευση και μπράβο στον Pointman για το σχόλιό του...

  Μας δώσατε μεγάλη χαρά.
  Πραγματικά δεν γνώριζα αυτή τη δήλωση.

  Εύγε, εύγε, εύγε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στα Σκόπια δεν κατοικούν ούτε Σλαύοι αλλά εκεί βρίσκονται ένα συνονθύλευμα από Αλβανούς και Βούλγαρους και λιγότερους Σέρβους και άλλους.

  Από ιστορική άποψη οι Βουλγαροι όταν μετά τον 7ο αι. εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σαν πρώτη τους πρωτεύουσα έκαναν την αρχαιοελληνική πόλη Λυχνιδό που ταυτίζεται με την σημερινή πόλη Αχρίδα στα Ελληνικά και Οχρίδα στα Βουλγάρικα. Άλλωστε οι Άβαροι και οι Βούλγαροι κατοίκησαν στην περιοχή στην οποία την σημερινή εποχή παραμένουν σαν Αλβανοί και Βούλγαροι. Οι Βούλγαροι αν και εξσλαβίστηκαν ωστόσο δεν είναι σλαύοι όπως επίσης οι σημερινοί Αλβανοί που ουδεμία σχέση έχουν με το αρχαίο Ιλλυρικό φύλο όπως νομίζουν. Αμφότεροι δηλαδή και Βούλγαροι και Άβαροι (ήλθαν από την Ασιατική Σαρματία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάρχουν και πολλοί Έλληνες αγαπητέ που τους ξεχάσατε....

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.