29/11/17

Συμφωνεί η Συρία με ρωσική πρόταση για κατάπαυση του πυρός σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό

Η Συρία δέχθηκε να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα, μια περιοχή κοντά στη Δαμασκό που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και για την οποία ισχύει ήδη μια συμφωνία «αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.«Μόλις ενημερώθηκα από τους Ρώσους κατά τη συνάντηση της P5», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, «ότι πρότειναν –και ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε– την κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα» δήλωσε στα μμε, μετά το τέλος μιας συνάντησης με αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης.
Υπό πολιορκία από το 2013 από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η Γούτα είναι μία από τις τελευταίες περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία και αποτελεί μία από τις τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν στη χώρα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η βία.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κλιμάκωση της βίας στην περιοχή με πλήγματα από αέρος και από πυροβολικό και πυρά ανταρτών εναντίον τομέων της πρωτεύουσας.


400.000 υποφέρουν από σημαντική έλλειψη τροφίμων


Στις 9 Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ ζήτησε την απομάκρυνση 400 ασθενών, 29 από τους οποίους διέτρεχαν κίνδυνο θανάτου, από την Ανατολική Γούτα, όπου περίπου 400.000 κάτοικοι υφίστανται μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Από τότε «δεν έχει γίνει καμία απομάκρυνση», δήλωσε σήμερα στα μμε στη Γενεύη εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), ο Γενς Λέρκε.

«Οι μετακινήσεις ανάμεσα στις πόλεις (της ανατολικής Γούτα) είναι εξαιρετικά περιορισμένες λόγω της κατάστασης από πλευράς ασφαλείας των τελευταίων εβδομάδων, κάτι που προκαλεί επιπλέον δεινά στον άμαχο πληθυσμό που αντιμετωπίζει ήδη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης από ανθρωπιστική άποψη λόγω έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών προμηθειών», είπε.


Τρόφιμα σε πάνω από 100.000 ανθρώπους

Παρά την ανασφάλεια, το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα κατέφερε να διανείμει τρόφιμα σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στην Ανατολική Γούτα από τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα εισήλθε στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ έγραψε στο τουίτερ πως αυτοκινητοπομπή «εισήλθε στη Νασαμπιγέ στην Ανατολική Γούτα για να παραδώσει διατροφική και υγειονομική βοήθεια σε 7.200 ανθρώπους που την έχουν ανάγκη».

Εκπρόσωπος της Ocha η Λίντα Τομ, διευκρίνισε πως ένα μέρος της βοήθειας αυτής προορίζεται για την αντιμετώπιση του «υποσιτισμού» στην περιοχή. Πολλά φάρμακα προορίζονται για την αντιμετώπιση «τραυματισμών», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για χειρουργικό υλικό.

Η προηγούμενη παράδοση βοήθειας στη Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, έγινε στις 12 Νοεμβρίου.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.