27/11/17

Δείτε τι οδηγίες δίνει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για συναλλαγές με τη Σαουδική Αραβία

Σαουδική Αραβία - Χρησιμοποιώντας έναν αντιπρόσωπο για την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών της Αμερικής
Περιλαμβάνει την τυπική χρήση πρακτόρων και διανομέων και τον τρόπο εύρεσης ενός καλού συνεργάτη, π.χ. εάν απαιτείται η χρήση ενός αντιπροσώπου ή διανομέα.
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 7/25/2017
Παραδοσιακά, μόνο οι πολίτες και οι εταιρείες του ΣΣΚ* (από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν, το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ) έχουν τη δυνατότητα να ασκούν εμπορικές και λιανικές δραστηριότητες στο Βασίλειο, περιλαμβανομένων των ακινήτων, χωρίς έναν τοπικό Σαουδάραβα εταίρο. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2016, το Συμβούλιο των Υπουργών της SAG** ενέκρινε επισήμως την πλήρη ξένη ιδιοκτησία των επιχειρήσεων λιανικής και χονδρικής, καταργώντας έτσι την προϋπάρχουσα απαίτηση ιδιοκτησίας σε ποσοστό 25%. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από μισές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από τον νέο κανονισμό, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εταιρειών των ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί εξαγωγείς δεν υποχρεούνται να ορίζουν έναν τοπικό πράκτορα ή διανομέα της Σαουδικής Αραβίας για να πωλούν σε εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας. Παρόλα αυτά, συνιστούμε σε όλες τις νεοσυσταθείσες εταιρείες να εξετάσουν την εξεύρεση εξειδικευμένου τοπικού συνεργάτη μέσω μιας από τις υπηρεσίες μας.
Οι σχέσεις μεταξύ αντιπροσώπων και διανομέων διέπονται από τους Κανονισμούς του Εμπορικού Οργανισμού του Υπουργείου Εμπορίου και Επενδύσεων (MOCI). Παρόλο που δεν είναι πλέον νομικά απαραίτητη, συνιστούμε οι εταιρείες των ΗΠΑ που επιδιώκουν να συνεργαστούν με κυβερνητικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας να διορίσουν έναν πράκτορα υπηρεσιών από τη Σαουδική Αραβία. Η προμήθεια πωλήσεων που καταβάλλεται στον πράκτορα υπηρεσιών από τη Σαουδική Αραβία δικαιολογείται από τη σχετικά γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στον αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα. Η εμπορική υπηρεσία των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες των Η.Π.Α. να βρουν έναν αξιόπιστο στέλεχος στη Σαουδική Αραβία (υπηρεσία παροχής υπηρεσιών). Οι προμήθειες πώλησης είναι εξ ολοκλήρου διαπραγματεύσιμες μεταξύ του αμερικανικού συμβαλλόμενου μέρους και του πράκτορα ή διανομέα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά συνήθως κυμαίνονται από 3 έως 10%, ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία και τα καθήκοντα που απαιτούνται από τον πράκτορα υπηρεσιών. Το αν πρέπει να καταβληθούν προμήθειες πωλήσεων πρέπει να διευκρινίζεται σαφώς σε κάθε πρακτορείο ή σύμβαση διανομής.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την αγορά της Σαουδικής Αραβίας προειδοποιούνται να μην προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τους καταλόγους εισαγωγέων για "άκυρες κλήσεις" σε μελλοντικούς πράκτορες. Οι Σαουδάραβες προτιμούν να συνεργάζονται με κάποιον μόνον όταν έχουν συστηθεί σωστά και έχουν συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο.
Το Σαουδαραβικό δίκαιο, γνωστό ως νόμος Shari'a, βασίζεται στο Κοράνι και τις Χαντίθ (παραδόσεις του Προφήτη) και διαφέρει σημαντικά από το αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διέθεσε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναδιάρθρωση του δικαστικού της συστήματος και των δικαστικών εγκαταστάσεων σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της νομικής διαδικασίας. Το βασιλικό διάταγμα M / 78 της 1ης Οκτωβρίου 2007 ενέκρινε τον Χάρτη του Δικαστικού Συστήματος και τον Χάρτη του Διοικητικού Συμβουλίου των Πλημμελειών και εφάρμοσε σχετικούς μηχανισμούς. Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ ενθαρρύνονται έντονα να αναζητήσουν νομικές συμβουλές εντός της χώρας για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο και να περιηγηθούν στο σύνθετο επενδυτικό περιβάλλον.
Οι αμερικανικές εταιρείες που σχεδιάζουν μια πρακτορεία ή μια συμφωνία διανομής με μια σαουδαραβική οντότητα καλούνται να συμβουλευτούν έναν τοπικό πληρεξούσιο και να συντάξουν ένα νομικά δεσμευτικό συμβόλαιο, καθορίζοντας λεπτομερώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των μερών, πώς και πότε πρέπει να γίνονται οι προμήθειες πωλήσεων και πώς και σε ποιο τόπο θα διευθετηθούν οι διαφορές. Κατάλογος των τοπικών δικηγορικών γραφείων διατίθεται στον ακόλουθο σύνδεσμο της Πρεσβείας των ΗΠΑ
Η αμερικανική εμπορική υπηρεσία, μέσω των εγχώριων κέντρων υποστήριξης εξαγωγών των ΗΠΑ και των υπερπόντιων γραφείων στις πρεσβείες και προξενεία, προσφέρει μια ποικιλία υπηρεσιών για να βοηθήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επιλέξουν έναν αξιόπιστο και εξειδικευμένο εκπρόσωπο. Στη Σαουδική Αραβία, η εμπορική υπηρεσία των ΗΠΑ διατηρεί γραφεία στην πρωτεύουσα, στο Ριάντ, και στα περιφερειακά επιχειρηματικά κέντρα της Τζέντα και Ντάχραν.
Ετοιμάστηκε από τις Πρεσβείες των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Με το δίκτυο των 108 γραφείων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περισσότερες από 75 χώρες, η εμπορική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την παγκόσμια παρουσία της και τη διεθνή τεχνογνωσία μάρκετινγκ για να βοηθήσει τις εταιρείες των ΗΠΑ να πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους παγκοσμίως. Εντοπίστε τον ειδικό εμπορικών υπηρεσιών της U.S. Commercial Service στις πιο κοντινές σας Η.Π.Α., επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://export.gov/usoffices.

*Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου

**Κυβέρνηση Σαουδικής Αραβίας

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.