1/10/18

Αμεση Ανάλυση: Plan B στα Σκόπια

DIMITAR BECHEV*
Δεν υπήρχε τίποτε απροσδόκητο στο δημοψήφισμα. Ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων με δυσκολία θα πλησίαζε το όριο του 50% για να κερδίσει το δημοψήφισμα.
Εξίσου βέβαιο ήταν ότι η ψήφος υπέρ του «ναι» θα είχε ισχυρό προβάδισμα. Η μόνη έκπληξη έχει να κάνει με την αποτυχία των αλβανικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Ζάεφ, κυρίως της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμετί, να κινητοποιήσουν τους ομοεθνείς τους σε πολλές περιοχές ολόκληρης της χώρας.
Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για τους λόγους που συνέβη αυτό: από τον ανταγωνισμό στους κόλπους της -ειδάλλως σθεναρά προσανατολισμένης υπέρ της Δύσης αλβανικής κοινότητας-  και την επιθυμία να τιμωρηθεί ο Αχμετί, έως την έλλειψη ενδιαφέροντος για το ζήτημα του ονόματος.
Η επόμενη μέρα; Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι νεκρή ό,τι και να λένε όσοι τη δυσφημούν.
Το Κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, δεδομένου ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν δεσμευτικό.
Το κλειδί το κρατά το αντιπολιτευτικό κόμμα του VMRO-DPMNE, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, που προέρχεται από αυτό το κόμμα, τάσσεται σταθερά κατά της αλλαγής του ονόματος και τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της αποχής, η οποία απέκτησε ερείσματα και σε λαϊκά εθνικιστικά στρώματα.
Ο ηγέτης Χρίστιαν Μιτσκόσκι στέκεται στη μέση.
Θέλει να εμφανίζεται ταυτόχρονα και φιλοευρωπαίος, αλλά και να ικανοποιεί τους σκληροπυρηνικούς, πατριωτικούς ψηφοφόρους.
Για αυτό κάλεσε τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ή θα συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ.
Ο Μίτσκοκσι θα βρεθεί υπό ισχυρή ευρωπαϊκή πίεση.
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν γνωστοποίησε ήδη ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -στο οποίο το 90% στήριξε τη συμφωνία των Πρεσπών- ως εντολή για αλλαγή.
Ο Μίτσκοσκι θα προσπαθήσει πιθανώς να αποκομίσει ένα κέρδος –για παράδειγμα ελευθερία για τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για διαφθορά.
Αλλά θα χρειαστεί να διατηρήσει και την αξιοπρέπειά του ενώπιον των ψηφοφόρων του VMRO.
Θα μπορούσε έτσι να επιτρέψει μερικά μέλη του κόμματος να ψηφίσουν στο πλευρό της κυβέρνησης.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες εβδομάδες, ο Ζάεφ θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Το να πάει ωστόσο στο Plan C είναι επικίνδυνο -για όλα τα κόμματα. Ο Αχμετί λέει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Σύντομα θα ξέρουμε αν έχει δίκιο ή όχι.
*Ο Δρ. Dimitar Bechev είναι συνεργάτης του think tank Atlantic Council. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου Σλαβικών, Ευρασιατικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας.
Καθημερινή

11 σχόλια:

  1. Το Atlantic Council είναι γνωστός " οικος τω Σιωνιστων".
    Δηλαδή αυτοί που λένε που πιστεύουν στη δημοκρατία τώρα θέλουν να μας πείσουν που είναι ορθολογικό να πιστέψουμε που ο κόσμος θέλει αλλαγή στα Σκόπια! Με αποχή 65% ; Μπράβο! Ποιος χρειάζεται την δημοκρατία και την Βουλή αν έχουμε τέτοιους; Φέρτε δικτατορία να μας κάνουν τα ίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Truthteller (1/10/18 6.02 μμ
      Ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις του καθενός , έχουμε κάποια στοιχεία σχετικά με τα νούμερα που δεν αμφισβητούνται από κανένα αντικειμενικό άνθρωπο.
      1) Στο δημοψήφισμα ψήφισε το 36,9% των εγγεγραμμένων κατοίκων του Σκοπιανού κράτους.Επομένως η αποχή ήταν 63,1%
      2) Οι εκλογικοί κατάλογοι διαμορφώθηκαν πριν από 14 χρόνια , και οι όποιες αλλαγές υπάρχουν στα χρόνια που ακολούθησαν δεν καταχωρήθηκαν
      3) Σημαντικό μέρος του ενεργού πληθυσμού έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό για δουλειά και προφανώς δεν γύρισε για να ψηφίσει.
      4) Η μεγάλη αποχή σημειώθηκε κύρια στα χωριά , ενώ οι κάτοικοι των πόλεων απείχαν σε μικρότερα ποσοστά από το δημοψήφισμα.
      5) Το ποσοστό συμμετοχής(36.9%) ήταν μικρό και το ποσοστό του ναι ήταν πολύ μεγάλο (90-92%)
      6) Αριθμητικά οι ψήφοι του ναι ανήλθαν σε τουλάχιστον 600.000, και τόσους ψήφους ο Ζαεφ δεν πήρε ούτε στις γενικές εκλογές.

      Διαγραφή
    2. Tsipras won elections with a much smaller percentage. Just imagine how democracy is treated these days

      Διαγραφή
    3. Χρηστο ...σε νεκροτομειο εργαζεσαι ??Εκανες αυτη ολη την αναλυση για να μας πεις αν πηδαει ο βατραχος η οχι ?Οκ...Τελικα πηδαει η οχι ?? Και με ποιο ποδι ?? Φυσικα θα ρωτησουμε και ποιο δαχτυλο. ?

      Διαγραφή
  2. Εντάξει φίλε Dimitar καταλαβαμε...
    Think tank Atlantic Council και πανεπιστήμιο Βορείου Καρολίνας.
    Σας έφτυσαν στα μούτρα και λέτε ότι ψιχαλίζει...
    Η συμφωνία είναι νεκρή τελεία και παύλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς δεν λαμβάνουν το μήνυμα σωστά !! Το 63 % δεν πήγε να ψηφίσει , γιατί ; Απλά γιατί δεν νοιώθουν Μακεδόνες !! Αν γινόταν στην Ελλάδα το δημοψήφισμα εγώ είμαι σίγουρος οτι ο λαός θα έτρεχε να ψηφίσει !!! Δεν έγινε γιατί ο προδότης γνώριζε το αποτέλεσμα !!
    Κάτι παρόμοιο με την κίνηση του τσιπρα θα πράξει και ο Ζαεφ ...... θα αγνοήσει το δημοψήφισμα και θα κάνει αυτό που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις , οτι έκανε και ο βλάκας ο δικός μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. There is a proxy war the making with Serbia being the prize. US and England (mainly) are arming Albania.
    Whose side will we take?? Of our allies who are helping goat thieves become a grand nation in our backyard? Tsipras and Kotzias have really fucked Up this time. The Balkans are no learning playground for novices .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι οτι για μια ακόμη φορά η "επίθεση κορεσμού" απο "προσωπικότητες", "διεθνή φόρα", ΝΑΤΟ, πάσης φύσεως πράκτορες, ελεγχόμενα ΜΜ Εξηλιθιώσεως κλπ ενα 60 % του λαού - στόχου δεν συνεμορφώθη πρός τας υποδείξεις...
    Μετά την Κύπρο και το σχέδιο "Αυνάν", μετά το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 (το ξεπούλημα του αποτελέσματος είναι αλλη ιστορία...), την εκλογή Τράμπ, το BREXIT, την δύσκολη μάχη για την ανάδειξη του γεροντόφιλου στην Γαλλία και την διαφαινόμενη ανοδο της Λεπέν, τις Ιταλικές εκλογές, την αντίσταση Σαλβίνι στον λαθροεποικισμό, η "αυτοκρατορία" γράφει αποτυχίες...
    Σάν να σηκώνουν μπαιράκι οι εξηλιθιωμένοι καταναλωτές, ακόμη και αυτοί που ακόμη δεν ...ακούμπησαν την απόλυτη ευτυχία των "αγορών" οπως οι Σκοπιανοί !
    Κλάμα οι "ανοικτές κοινωνίες", οι Μαρατζίδηδες, οι Βερέμηδες, η "ανανεωτική αριστερά" του Κλίντον και της διαλύσεως της Γιουγκοσλαυίας, οι θαυμαστές του ΟΜπάμια, οι κονομισάριοι των ΜΚΟ...
    Κινδυνεύει η "Δημοκρατία", τα "ανθρώπινα δικαιώματα", επελαύνουν οι "λαικιστές" !
    Εν κτακλείδι και για μια ακόμη φορά, μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση !
    Ασφαλώς και τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θα κάμουν το πάν, θα καταπατήσουν τις "δημοκρατικές τους αρχές" για να πάρουν αυτό που θέλουν, θα βαφτίσουν το Σκοπιανό κρέας ψάρι, την μειοψηφία πλειονοψηφία, οι καθηγητάδες, οι "ηγέτες - μαριονέττες" και τα "think tanks" των πρακτόρων στίβουν το βρώμικο μυαλό τους αυτήν την στιγμή για να"σώσουν την συμφωνία"...
    Οψόμεθα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μια δροσερη φωνη λογικης και κριτικης ικανοτητας ολικης εκτιμησης..Βοταν οσκαρ...
      Ακομη γελω με τον ορο τον ευφανταστο ...." εξηλιθιωμενοι"....Ταλεντο και νευρο.Ωραιος...πουθενα δεν προκυπτει η λεξη ..."" λαπας νεροβραστος".Μια χαρα ολα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.