28/10/18

Νέο δώρο ΕΕ προς Τουρκία κόντρα σε Λευκωσία - Αθήνα

Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες  
Νέο «δώρο» πρόσφερε –σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ»– η ΕΕ προς τον Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας την πόρτα για συμμετοχή της Τουρκίας στον «Διακανονισμό του ΟΟΣΑ, για τις εξαγωγικές πιστώσεις που τυγχάνουν επίσημης στήριξης», κόντρα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα οι οποίες ψήφισαν αρνητικά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την παροχή του νέου ευρω-δώρου προς την Άγκυρα δρομολόγησε η Γερμανία και υποστήριξαν συνολικά 26 κράτη-μέλη, με καταγεγραμμένη τη διαφωνία της Λευκωσίας και της Αθήνας. Η στάση των «26» και η στήριξη που παρείχαν για συμμετοχή της Τουρκίας στον επίμαχο Διακανονισμό του ΟΟΣΑ προκαλούν, αν μη τι άλλο, αλγεινή εντύπωση, τόσο για πολιτικούς λόγους, όσο και για ζητήματα που άπτονται της οικονομίας:
1 Η Τουρκία μπλοκάρει από το 1995 την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΟΣΑ, ασκώντας βέτο, παρά τις υποδείξεις της ΕΕ και των κρατών-μελών της. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε 26 κράτη-μέλη να ανάψουν πράσινο φως για συμμετοχή της Τουρκίας στον «Διακανονισμό του ΟΟΣΑ για τις εξαγωγικές πιστώσεις που τυγχάνουν επίσημης στήριξης», με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την έννοια της υποτιθέμενης «κοινοτικής αλληλεγγύης». Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Μόνιμου Αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου, διαφώνησε κάθετα με το νέο δώρο της Ε.Ε. προς την Τουρκία, καταψήφισε (σ.σ. ορθώς) την πρόταση για συμμετοχή της Τουρκίας στον Διακανονισμό και υπέβαλε μονομερή δήλωση (βλέπε άλλη στήλη) στα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER). Ωστόσο, η Λευκωσία δεν είχε τη δυνατότητα να μπλοκάρει την απόφαση, καθώς δεν απαιτείτο ομοφωνία των «28», αλλά ειδική πλειοψηφία.
2 Μόλις πριν από μερικές μέρες, 20 ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας υποβαθμίστηκαν από τον οίκο Fitch, σε συνέχεια μιας πορείας υποβαθμίσεων από τις αρχές του 2018. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και οι αιχμηρές εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν εμπόδισαν ούτε στην περίπτωση αυτή τους «26», οι οποίοι άνοιξαν τη πόρτα για συμμετοχή της Άγκυρας στον Διακανονισμό του ΟΟΣΑ για τις εξαγωγικές πιστώσεις που τυγχάνουν επίσημης στήριξης. Σε πρακτικό επίπεδο, η απόφαση που έλαβε η Ε.Ε. παρέχει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παρακάθεται πλέον με την Κομισιόν (εκ μέρους των 28 κρατών-μελών) και των λοιπών μελών του Διακανονισμού του ΟΟΣΑ σε συνεδρίες προκειμένου να αξιολογεί το αξιόχρεο τραπεζών τρίτων χωρών! Θα μπορούσε να λεχθεί λοιπόν ότι οι «26» «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», με μια απόφαση η οποία καταδεικνύει ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες υπερέβησαν τους κανόνες, την ηθική δεοντολογία, αλλά και την κοινή λογική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χείρα βοηθείας από την Ε.Ε. θα ζητήσει ο ΠτΔ
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στον Διακανονισμό του ΟΟΣΑ για τις εξαγωγικές πιστώσεις που τυγχάνουν επίσημης στήριξης δρομολογήθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης σχέσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Κομισιόν Γιούνκερ, που «χορεύει στους ρυθμούς της Γερμανίδας Καγκελαρίου, έσπευσε να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, την ίδια ακριβώς περίοδο κατά την οποία είχε κλείσει το ραντεβού Μέρκελ – Ερντογάν. Όπως είναι μάλιστα σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τις εξαγωγικές πιστώσεις. Παρόλα αυτά, η ομάδα Γιούνκερ προέβαλε τον αστείο ισχυρισμό ότι εάν η Τουρκία γινόταν δεκτή στον Διακανονισμό του ΟΟΣΑ, τότε θα αυξανόταν η πίεση για συμμόρφωσή της με τους εν λόγω κανόνες. Δηλαδή, η Κομισιόν εν γνώσει της ότι η Τουρκία δεν πληροί τους όρους του Διακανονισμού του ΟΟΣΑ πρότεινε τη συμμετοχή της, θεωρώντας ότι θα συμμορφωθεί ως μέλος πλέον της διαδικασίας! Πρόκειται για μια ανορθόδοξη τακτική, την οποία ωστόσο, δυστυχώς, υιοθέτησαν 26 κράτη-μέλη.
Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι κατά τη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια ομάδα εργασίας, η Σουηδία ζήτησε όπως η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου διευκρινίσει εάν η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία ή με ειδική πλειοψηφία.
Στη παρέμβασή της, η Νομική Υπηρεσία επεσήμανε ότι η απόφαση θα λαμβανόταν στη βάση του άρθρου 207, παράγραφος 4 (εδάφιο 1), παραπέμποντας σε ειδική πλειοψηφία, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν παρείχε τη δυνατότητα άσκησης βέτο από κράτος-μέλος το οποίο ενδεχομένως να επιθυμούσε να μπλοκάρει την απόφαση. Ως αποτέλεσμα, κατά τη λήψη της απόφασης, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), 26 κράτη-μέλη στήριξαν την πρόταση της Κομισιόν για συμμετοχή της Τουρκίας στον Διακανονισμό του ΟΟΣΑ, σχηματίζοντας την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα καταψήφισαν την πρόταση, αλλά βεβαίως οι ψήφοι τους δεν ήταν αρκετές για τον σχηματισμό αναστέλλουσας μειοψηφίας.
ΤΙ ΠΡΟΝΟΕΙ Ο ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΟΣΑ
«Ο Διακανονισμός ΟΟΣΑ για τις εξαγωγικές πιστώσεις που τυγχάνουν επίσημης στήριξης» στοχεύει να διαπιστώσει ότι οι εξαγωγείς προϊόντων από τρίτες χώρες δεν τυγχάνουν ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης από τράπεζες των χωρών τους και ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών που εμπλέκονται σε μια συναλλαγή είναι αξιόχρεα. Πώς η Τουρκία θα συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία ελέγχου είναι άξιον απορίας, δεδομένου ότι η ίδια η Κομισιόν έχει παραδεχθεί ενώπιον των κρατών-μελών ότι η χώρα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία. Πέραν τούτου, είναι γνωστό ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ελεύθερης πτώσης και ότι μεγάλος αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας έχουν υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης, με ιδιαίτερα αιχμηρές υποδείξεις... Ωστόσο, η Κομισιόν και 26 κράτη-μέλη θεωρούν ότι η Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να ελέγξει τα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δεν εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία, είναι σε θέση να αξιολογεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άλλων τρίτων χωρών...
Μονομερής δήλωση του υπ. Εξωτερικών
Η καταψήφιση από τη Λευκωσία της πρότασης της Κομισιόν για συμμετοχή της Τουρκίας στον «Διακανονισμό του ΟΟΣΑ, για τις εξαγωγικές πιστώσεις που τυγχάνουν επίσημης στήριξης» συνοδεύτηκε με την υποβολή μονομερούς δήλωσης. Κατόπιν οδηγιών του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, η μονομερής δήλωση αναφέρεται στις κραυγαλέες παραβιάσεις των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της συστηματικής άσκησης βέτο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Νίκος Αιμιλίου ανέλυσε τις θέσεις της Λευκωσίας ενώπιον των ομολόγων του στην COREPER, ενώ κατάθεσε τη μονομερή δήλωση και στα πρακτικά της συνεδρίας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Κύπρος δεν είναι σε θέση να συγκατατεθεί στην πρόταση για μια απόφαση του Συμβουλίου επί του αιτήματος της Τουρκίας να καταστεί συμμετέχουσα χώρα στον «Διακανονισμό του ΟΟΣΑ για τις εξαγωγικές πιστώσεις που τυγχάνουν επίσημης στήριξης» για τους εξής λόγους:
»Το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το οποίο έχει ομόφωνα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2005, απαιτεί από την Τουρκία, μεταξύ άλλων, να συμμορφωθεί με τις πολιτικές της έναντι των τρίτων χωρών και τις θέσεις της στους διεθνείς οργανισμούς με τις πολιτικές και τις θέσεις που υιοθετούνται από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.
»Παραβιάζοντας κραυγαλέα αυτή την υποχρέωση, η Τουρκία ακολουθεί μια συστηματική πολιτική άσκησης βέτο κατά της συμμετοχής της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Συγκεκριμένα, η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στον ΟΟΣΑ υπόκειται στη συνεχή άσκηση βέτο από την Τουρκία, από το 1995. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την Ε.Ε., η στάση της Τουρκίας συνεχίζει να αποκλείει ένα κράτος-μέλος για πολιτικούς λόγους και προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ΟΟΣΑ.
»Επιπροσθέτως, τόσο το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και η εταιρική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας καλούν την τελευταία να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης, ως επίσης και να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνεται επίσης ότι η υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής της διαδικασίας, όπως ορίζεται στη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
»Παρά τις ξεκάθαρες υποχρεώσεις που επισημαίνονται πιο πάνω και τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να ενίσταται στη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς περιλαμβανομένου του ΟΟΣΑ, αρνείται να εφαρμόσει το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει κάνει κανένα βήμα για εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Δημοκρατία.
»Για τους λόγους αυτούς και λαμβανομένης υπόψη της επίμονα κατάφωρης παραβίασης των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει εναντίον της υιοθέτησης της απόφασης του Συμβουλίου» καταλήγει η μονομερής δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Imagine if we start a list with our gifts to Turkey the last 40 years alone.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΑΠΟΜΟΝΟΜΕΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΣΚΙΖΟΥΜΕ.Η ΜΙΑ ΚΑΤΡΑΠΑΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΚΙΣΕΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ? και σου εχουν ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.