31/10/18

Δανία, μια χώρα πλήρους απασχόλησης


Η Δανία είναι «το βασίλειο της πλήρους απασχόλησης». Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και μειώνεται συνεχώς. Αν και ακόμη απέχει από τα προ κρίσης επίπεδα του 2,5%, του 2008, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η ανεργία έπεσε κάτω από το 4%, στα χαμηλά των τελευταίων εννέα ετών. Με τα αντίστοιχα ποσοστά στη νεανική και στη μακροχρόνια ανεργία να βρίσκονται επίσης στα στατιστικά Τάρταρα. 
Τα αξιοζήλευτα αυτά αποτελέσματα η χώρα της μικρής Σειρήνας τα πέτυχε κυρίως χάρη στην υιοθέτηση, την έμπρακτη υλοποίηση, της έννοιας της «flexicurity», που αν θέλαμε να την αποδώσουμε με μια λέξη στα ελληνικά θα προέκυπτε ο νεολογισμός «ελαστικασφάλεια», μιας και πρόκειται στην ουσία για μια σύνθεση των εννοιών ελαστικότητα και ασφάλεια.
 Ελαστικότητα στο επίπεδο της εργασίας και ασφάλεια στο επίπεδο της χρηματοδότησης. Η ευκολία δηλαδή, με την έννοια της απουσίας γραφειοκρατικών διαδικασιών, πρόσληψης και απόλυσης. Ευκολία που δημιουργεί αντανακλαστικά αν κάποιος δώσει έμφαση στο δεύτερο, την απόλυση, και ευκαιρίες αν δοθεί έμφαση στο πρώτο, την πρόσληψη, με τα έμπρακτα αποτελέσματα που προαναφέραμε.

για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.