30/10/18

Γιατί η Αθήνα πρέπει να ανησυχεί μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ντράγκι

Του Γ. Αγγέλη 
Τα απολογιστικά στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για το β' τρίμηνο του 2018 όσον αφορά την επέκταση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους καθιστούν περισσότερο "ευανάγνωστη" τη σταδιακή απομάκρυνση των Κεντρικών Τραπεζών από τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης που είχαν ξεκινήσει μετά το 2008.
Η "στροφή" αυτή αυξάνει τις πιέσεις στις αγορές για τις χώρες με μεγάλες δανειακές ανάγκες και χαμηλή αξιολόγηση χρέους (ιδιωτικού και δημόσιου). 
Για οικονομίες όπως η ελληνική η οποία λόγω της αυξημένης δημοσιονομικής πίεσης, έχει το μειονέκτημα η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα να εξαρτάται καθαρά από τις διεθνείς αγορές, οι πιέσεις αυτές γίνονται ασφυκτικές. 
Και αυτό γιατί η οποιαδήποτε βελτίωση στο περιβάλλον δανεισμού του ιδιωτικού τομέα εξαρτάται από τη βελτίωση της δυνατότητας του δημοσίου να προσφύγει με χαμηλό κόστος στην αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από τις αγορές.
Η δήλωση Ντράγκι μετά το τελευταίο ΔΣ της ΕΚΤ, ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν στην ΕΚΤ, επιβεβαιώνει ότι η ιστορικά πρωτοφανής διόγκωση του χρέους διεθνώς – μαζί και της Ευρώπης – οδηγεί αμετάκλητα τις κεντρικές τράπεζες σε πολιτικές συγκράτησης και στη συνέχεια συρρίκνωσης των ισολογισμών τους με σταδιακή απόσυρση των τεράστιων όγκων κεφαλαίων με τα οποία απάντησαν στην ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης του 2008.
Τα στοιχεία που έδωσε η BIS για το χρέος είναι εκπληκτικά. Το παγκόσμιο χρέος έχει εκτιναχθεί στα 260 τρισ. δολ. Και από αυτά το 61% αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Το χρέος αυτό έχει τροφοδοτηθεί από τις κεντρικές τράπεζες και έχει μοχλευθεί δεκάδες φορές από το τραπεζικό σύστημα... Ξεπερνά το 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ!
Το "ξεφούσκωμα”αυτής της φούσκας χρέους έχει αρχίσει και "καθοδηγείται” από τις νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς στις διεθνείς αγορές. 
Η "επιστροφή" του ελληνικού δημοσίου στο περιβάλλον αυτό μετά από 8 χρόνια απομόνωσης είναι ένα εγχείρημα που δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν σε ανάλογες συνθήκες... Και παρ' όλο που το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πραγματικά άμεση ανάγκη αναχρηματοδότησης του κρατικού χρέους για κάποια χρόνια λόγω του αποθεματικού, η ομαλή επιστροφή του στις αγορές είναι εκ των πραγμάτων άμεσα αναγκαία για να ανοίξει με όρους αποδεκτούς η αναχρηματοδότηση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ευτυχώς είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη...
Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.