29/10/18

Στον Λόφο των Εχιδνών

Ελένη Θεοχάρους   
Ανέβηκα για άλλη μια φορά στον Λόφο των Εχιδνών και με έζωσαν τα φίδια από όσα άκουσα. Αναφέρομαι στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, όπου πήγαμε για να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο για την πρόθεση του για σχέδιο λύσης «έξω από το κουτί». Ακούσαμε μόνο τις σκέψεις και τους διαλογισμούς του για το πώς θα μετατρέψει τη ΔΔΟ σε Αποκεντρωμένη Χαλαρή Ομοσπονδία (ΑΧΟ), της οποίας οι σπερματίδες ανιχνεύονται στις ιδέες Γκάλι, μετατρέπονται σε σπέρμα στο σχέδιο Ανάν, σε γονιμοποιημένο ωάριο στις συγκλίσεις Χριστόφια και σε αβγό του φιδιού στην πρόταση Αναστασιάδη.  Ο Πρόεδρος δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με την ΑΧΟ, εν αναμονή της συναντήσεως του με τον Ακιντζί και με την Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ΑΧΟ εγκαταλείποντας τη ΔΔΟ, αν και του καταλογίστηκε ότι απλώς ακολουθεί παρελκυστική πολιτική και κωλυσιεργεί για την επανέναρξη των συνομιλιών.
(Όπως είχε γίνει εμμονή σε πολλούς η ΔΔΟ έτσι και οι συνομιλίες έχουν γίνει εξάρτηση.) Βεβαίως μάθαμε στο μεταξύ ότι ο Ακιντζί δεν δέχεται να συζητήσει άλλη λύση από την ΔΔΟ, που αρχίζει να φαντάζει πια ως ιδανικό και άπιαστο όνειρο, μπροστά στην ΑΧΟ, αλλά ποιος ακούει τον Ακιντζί.
Και ποιος μας πείθει ότι τούτη δω η ΑΧΟ δεν είναι παρά ο στυγνός εκβιασμός για την αποδοχή της ΔΔΟ; Στη συνεδρίαση πάντως ο Ακιντζί κατηγορήθηκε ότι δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών. Παρ’ εκτός και αν είναι και ο ίδιος στο κόλπο.
Ο Πρόεδρος μας διαβεβαίωσε λοιπόν για άλλη μια φορά ότι τις σκέψεις του για την ΑΧΟ, τις έχει καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο ήδη από το 2010 (6 μόνο χρόνια μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν), και ότι αυτή τη στιγμή αναμένει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων επί του προκειμένου. Αλλά, ούτε καν οι πλέον ένθερμοι και ειλικρινείς υποστηρικτές της ΔΔΟ, ούτε και όσοι απορρίπτουν την εν λόγω λύση, εξέφρασαν πρόθεση να καταθέσουν προτάσεις για τη μορφοποίηση της λύσης ΑΧΟ. Και τα απόρρητα έγγραφα που εδόθησαν στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και δημοσιοποιήθηκαν πριν από το πέρας της συνεδρίας, δεν συνιστούν πρόταση λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Η λογική της αποκέντρωσης των εξουσιών που εκτέθηκε και θεωρείται ως βασικό συστατικό της λειτουργικότητας και βιωσιμότητας της λύσης δεν οδηγεί παρά μόνο στο συμπέρασμα ότι πάρα πολύ νωρίς το ένα εκ των δύο κρατών θα πάρει τις εξουσίες του, τις ακτές του, τον εναέριο του χώρο και την ΑΟΖ του και θα φύγει. Μιας και με τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα του έχουν εκχωρηθεί προς πάσαν χρήσιν.
Οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούνται κάθε φορά που συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στον Λόφο των Εχιδνών, διαψεύδονται αυθημερόν. Διότι, ούτε το διεθνές περιβάλλον, ούτε οι απειλές της Τουρκίας, ούτε τα χάλια της Κυπριακής άμυνας, ούτε οι παραινέσεις του Γκουτέρες να μην προβούμε σε ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για να μην προκαλέσουμε εντάσεις, ούτε ο πιθανός υποστηρικτικός ρόλος της ΕΕ μπαίνουν στα πλαίσια της συζήτησης. Όσον αφορά την ΕΕ, θα ήθελα πολύ να δω τους διαπρύσιους κήρυκες της ΔΔΟ που χρόνια τώρα με ευτελίζουν επειδή εξηγώ στους εταίρους μας τον ρατσιστικό και διαμελιστικό χαρακτήρα της εν λόγω λύσης, τίνι τρόπω θα επιχειρήσουν να πείσουν τους εταίρους μας ότι τώρα θέλουμε ΑΧΟ, η οποία είναι πιο λειτουργική, πιο βιώσιμη, πιο  συμβατή με το κεκτημένο, από ό,τι η ΔΔΟ. Εκτός αν όπως είπαμε, όλα τούτα δεν είναι παρά ένα κόλπο.
Πάντως εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να εξηγήσουμε και στον λαό τι είναι η ΔΔΟ και τι η ΑΧΟ και γιατί η δεύτερη είναι πιο λειτουργική από την για χρόνια θεωρούμενη «ως μόνη ρεαλιστική λύση».
Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι τις επίσημες διαπραγματεύσεις αντικαθιστούν σταδιακά οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις σύμφωνα με δηλώσεις του Οζερσάι, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος νομιμοποιείται να λαμβάνει μέρος σε αυτές τις διαβουλεύσεις που υποκαθιστούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον θεσμικό του ρόλο. Και πόσο δεσμευτικές είναι για τους Έλληνες του τόπου. Διότι κανείς δεν πιστεύει ότι μόνο ο Πρόεδρος εγκατέλειψε τη ΔΔΟ για χάρη της ΑΧΟ που θα φέρει επιτέλους «ειρήνη και σταθερότητα με την αποκέντρωση των εξουσιών για πιο λειτουργικό κράτος».
Μεγάλη και η έγνοια για το πως αισθάνονται οι Τουρκοκύπριοι, που όντως συνειδητοποιούν ότι σε ελάχιστο χρόνο θα έχουν εξαφανιστεί από τον ανθρωπολογικό χάρτη με την πλήρη απορρόφηση τους από τον αχανή τουρκικό λαό. Γι’ αυτό πρέπει να έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στην διαχείριση της ΑΧΟ δεδομένου ότι ΑΧΟ σημαίνει πολιτική ισότητα.
Το πώς αισθάνονται οι Ελληνοκύπριοι που μεταβαίνουν καθημερινά στα παζάρια των κατεχομένων, θεωρείται απόδειξη της ειρηνικής συνύπαρξης.
Αλλά το πώς αισθανόμαστε όλοι εμείς που δεν αντέχουμε αυτό τον εξευτελισμό του λαού μας, δεν έχει καμιά σημασία.
Άρα, πρέπει να βρούμε λύση. Σίγουρα, οι συνέπειες από την παραμονή της κατάστασης ως έχει είναι ιδιαίτερα αρνητικές αλλά πρέπει να προσμετρήσουμε και τα ρίσκα από μια λύση μη λειτουργική.
Αλλά, ούτως ή άλλως η πολεμική μηχανή της Τουρκίας είναι φουλαρισμένη και ο Οζερσάι απειλεί για ένοπλες παρεμβάσεις της Τουρκίας προς προστασία των «δικαιωμάτων» της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.