11/3/11

Θέμα τζαμιού στη Θεσσαλονίκη έθεσε ο Νταβούτογλου

Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και μουσουλμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα, συναντήθηκε και με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.

Μετά τη συνάντηση εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα» υπογραμμίζοντας «το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

«Δεν είναι μόνο να λύνουμε τα προβλήματα αλλά να βλέπουμε με αισιοδοξία και το μέλλον». πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και τις τοπικές αρχές για την «φιλοξενία» τους.

Σε ερώτηση για το Καστελόριζο ο κ. Νταβούτογλου είπε «ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δεν θέλω να επαναλάβω» παραπέμποντας στις εξηγήσεις, που έδωσε στην Αθήνα.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε «ερωτευμένος» με τη Θεσσαλονίκη, για την οποία είπε ότι ιστορικά αποτελούσε, χάρη στο λιμάνι της, «σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο» και τόνισε ότι μπορεί να ξαναγίνει «παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού».

Πρόσθεσε ότι «η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα», συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται. Επεσήμανε ότι «τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη έχει διπλασιαστεί, ενώ τριπλασιάστηκε σε όλη την Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.

«Όποιος δεν ξέρει την ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να καταλάβει την ιστορία των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μεσογείου, την ιστορία της ανθρωπότητας» τόνισε ο Τούρκος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι δεσμεύεται θετικά απέναντι στην πρόταση, σε επόμενη επίσκεψη, να δώσει διάλεξη στο ΑΠΘ, με θέμα «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Θεσσαλονίκη».


Εθεσε θέμα τζαμιού
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Νταβούτογλου έθεσε στον κ. Μπουτάρη θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια, στις δηλώσεις του, τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί». Τόνισε δε ότι θα εργαστεί για την ανάδειξη της πολυπολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

«Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι οι Ελληνες μουσουλμάνοι πολίτες "απολαμβάνουν τους καρπούς μιας πολιτικής πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, μιας μακροχρόνιας πολιτικής θετικών διακρίσεων, που, σε τελική ανάλυση, έχει καταστήσει την τοπική κοινωνία πρότυπο αρμονικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων".

Και τόνισε χαρακτηριστικά ότι "οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητων συνηγόρων ή υπερασπιστών - είτε από το εξωτερικό, είτε μέσα από την Ελλάδα".

Επίσκεψη στο προξενείο
Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτοβλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόξενο Χουσείν Οζτεμίρ. Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτίσματος, που έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

«Ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέπτομαι την Ελλάδα είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στο σπίτι του μεγάλου Ατατούρκ, που είναι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το μέρος που έχει το άρωμα και την ψυχή της βαθιάς οικογενειακής, σπιτικής κουλτούρας, μας δίνει έμπνευση και στο προξενείο μας. Αυτό το μέρος που έχει το αποτύπωμα ενός μεγάλου Τούρκου ηγέτη δίνει μεγάλη θέληση και δύναμη σε μένα και στη συνοδεία μου», έγραψε στο βιβλίο, ο κ. Νταβούτογλου.

Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο, ο κ.Νταβούτογλου επισκέφθηκε το γειτονικό καφέ «Πρίγκηπος» και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του και το προσωπικό, που πριν λίγους μήνες είχαν συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην εξωτερική περίφραξη του τουρκικού προξενείου, που είχε προκληθεί από ρίψη μολότοφ.

«Οι γείτονες πρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον», τους είπε ο κ. Νταβούτογλου κι αφού τους ευχαρίστησε, τους προσκάλεσε να τους φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο ομάδα κυπρίων φοιτητών της ΠΕΟΦ διαδήλωσε ειρηνικά με πανό, στο απέναντι πεζοδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα για το κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το απόγευμα γευμάτισε σε εστιατόριο της πόλης, ενώ αναχωρώντας σταμάτησε για λίγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και συνέχισε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

ΝΔ: Ο κ.Νταβούτογλου υπερέβη τα εσκαμμένα
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος, εξέφρασε την άποψη οτι η χθεσινή επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Θράκη υπερέβη τα εσκαμμένα. Τόνισε μάλιστα πως κάθε άλλο παρά συμβάλλει σε αυτό που όλοι στοχεύουμε και επιθυμούμε, τη δημιουργία δηλαδή όρων προσέγγισης και κλίματος συνεργασίας.

«Σε αντίθεση με την επίσκεψη Ερντογάν το 2004, ο κ. Νταβούτογλου φάνηκε να παραγνωρίζει το γεγονός ότι η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα χαίρει, ισονομίας, ισοπολιτείας και του συνόλου των δημοκρατικών αρχών της ελληνικής και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, καθώς και των διεθνών συμβάσεων», δήλωσε.

Ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι εγείρει ερωτηματικά η σιωπή μέχρι στιγμή του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο και κάλεσε «να ενημερώσει, άμεσα, με πληρότητα και ειλικρίνεια, την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, για όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών, που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό, καθώς και για μια πρώτη αποτίμησή τους, με αξιολόγηση -εάν υπάρχουν- των όποιων αποτελεσμάτων». http://www.ethnos.gr

14 σχόλια:

  1. Απο την επίσκεψη του Νταούτογλου στη θεσσαλονίκη, ευφράνθη η καρδία του δημαρχου της Μπουτάρογλου... Τετοια τουρκολαγνεία...Τρεχαν τα σιρόπια κρασί απο το στόμα του... Τι καλα να γινόταν ο Λευκός Πύργος τζαμί να χαιρόταν η καρδιά της ποντικομαμής και του Μπουταρογλου. Παντως ειμαστε τελικά πιο φιλόξενος λαός οταν στηνουμε καλά τον κώλο μας. Νασαι καλά ρε Γιωργάκη!!! Κι σε σενα ρε Δρούτσα που θα ανταποδωσεις την επίσκεψη, επισκεπτόμενος Ιμβρο και Τενεδο και θα πεις περίπου τα ιδια στους εκεί ( υπάρχουν άραγε;;;;;) δικούς μας , έρτσι με μαγκιά, όπως έκανε ο Νταούτογλου... Συνεχίστε τον ύπνο Ελληνες... δεν ξημερωσε ακόμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθές ήμουν Θεσσαλονίκη, μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών είδα την αυτοκινητοπομπή με τον Νταβούτογλου να περνά μπροστά μου(γελαστός όπως πάντα όπως τον είδα).Το μεγαλείο της συνοδείας του μου άφησε μία πικρία καθώς ένιωσα σην ίδια μου τη χώρα υποτελης απέναντι σε έναν Τούρκο πυο ήρθε να επιθεωρήσει πως περνάν οι συμπατριώτες του στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που οι Έλληνες Πόλης και της Ιωανίας απλά δεν υπάρχουν πια, και όλοι ξέρουμε γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι όταν λειτουργήσει η Αγιά Σοφιά τότε θα γίνει και τζαμί στην Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ
    ΑΛΛΑ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.

    ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΖΑΜΙΑ
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν κανεις εξωτερική πολιτική σύμφωνα με το τι έκανε ή δεν έκανε ο γειτονας σου.Που τον θεωρούμε και υποδιέστερο νοητικά και κοινωνικά(!) Αν θελουμε να λεμε οτι εχουμε δημοκρατια και σεβομαστε την θρησκεια του συμπολίτη μας θα πρεπει να φτιαξουν εναν χωρο να προσευχονται οι μωαμεθανοι ελληνες πολιτες και όχι μονο, τοσο απλα. Και όχι μονο στην Θεσσαλονικη αλλά και στην Αθήνα. Θυμιζει λιγο νηπιακο παιχνιδι: "εσύ εκανες αυτο;οχι ε; ε τοτε ουτε εγώ θα κανω το αλλο!!!"
    Αντε μπας και ασχοληθουμε με κανα σοβαρο θεμα, τα παραμυθακια της χαλιμας περι θρησκειας εως ποτε θα μονοπωλουν την κοινη γνωμη; (ρητορικη ειναι η ερώτηση, αυτοί που ήμαστε παντα με τετοια πράγματα θα ασχολουμαστε, α και να εκλέγουμε συνεχώς τους ίδιους απατεώνες για να ορίζουν τις τύχες μας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενω ο Τουρκοκουμπαρος και πολυ πετυχημενος πρωην πρωθυπουργος Καραμανλης τα εχωνε συχνα στους Τουρκους.Οπως σας ειπα ευγενικα βουλωστε το διοτι η πολη γουσταρει ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. για δες κάτι σχολιαστές που εμφανίζονται ώρες-ώρες στο ιστολόγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δέν εμφανίζονται ώρες-ώρες καρφωμένα τα έχουν τα μάτια τους εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. {Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ}


    άντε πάλι,τα αθηναϊκά μέσα με το σπίτι"που γεννήθηκε ο Κεμάλ"!
    ΔΕΝ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο δικτάτορας-φασίστας-γενοκτόνος Μουσταφά!Γεννήθηκε σ'ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη,κοντά στον Λαγκαδά.

    Το υποτιθέμενο σπίτι του,είναι είτε απλώς, το σπίτι κάποιου μουσουλμάνου που έφυγε με την ανταλλαγή είτε το σπίτι του θετού του πατέρα με τον οποίο είχε κάκιστες σχέσεις και ζήτημα αν πέρασε μια νύχτα σ'αυτό το σπίτι!
    Έχω ακούσει και τα δύο,ίσως κάποιος να μπορούσε να μας πει με σιγουριά ποιο ισχύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥΣ!!!ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ρε μεγάλε κυρ-Γιάννη(πώς σου πάει το Μπουτάρ-πασάς!),

    έχει Τούρκους η Θεσσαλονίκη και δίνεις λογαριαμό στον Νταβούτογλου;

    ή νομίζει ο Νταβούτογλου ότι αυτός ή η Τουρκία

    είναι ο Πάπας των Μουσουλμάνων της Ευρώπης;;;



    {Πρόσθεσε ότι «η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα», συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται.}

    αλίμονο,τέτοιο δήμαρχο με τέτοια οράματα(οθωμανικά) είχαμε να δούμε από την τουρκοκρατία!
    Ξέρουμε ποιους θα καλέσεις να 'ρθούνε...αυτούς που στέλνει χρόνια τώρα η Τουρκία στην Ελλάδα ή τη "στρατιά του Αιγαίου"!


    {όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.}
    Ας τολμήσουν να κάνουν τέτοια μ...α και θα κατεβούμε όλοι στους δρόμους!Με τη Σμύρνη θα αδελφοποιηθούμε ,όταν η Τουρκία και οι Τούρκοι αναγνωρίσουν επισήμως και εμπράκτως(δηλ.τα ΜΜΕ τους και σχολικά τους βιβλία)τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής και όλη τη γενοκτονική πολιτική που ακολούθησαν για αιώνες, οι Σουλτάνοι,κατά των Χριστιανών!Και όταν απορρίψουν τον κεμαλοφασισμό και το ρατσιστικό ισλάμ.
    Κι αν δεν το κάνουν ποτέ,τόσο το χειρότερο γι'αυτούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συναγωγή πάντως έχουμε Δαυιδόπουλε,...αν θες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέσλα

    τα παραμυθακια της χαλιμας περι θρησκειας εως ποτε θα μονοπωλουν την κοινη γνωμη;

    ----------------

    Συνάδελφε, (αν δεν κάνω λάθος)

    Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαθύ και τίποτα πιο ρηχό, από την Θρησκεία) Νίτσε, στο "Τάδε έφη Ζαρατούστρα".

    Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα περιγράφεις.

    Αν θελουμε να λεμε οτι εχουμε δημοκρατια και σεβομαστε την θρησκεια του συμπολίτη μας θα πρεπει να φτιαξουν εναν χωρο να προσευχονται οι μωαμεθανοι ελληνες πολιτες και όχι μονο, τοσο απλα.

    Παραβλέπεις την βαθιά τραυματική εμπειρία της 400ετούς ισλαμικής Τουρκοκρατίας, σε αυτόν τον λαό, στου οποίου το υποσυνείδητο το Ισλάμ έχει εγγραφεί ως θανάσιμο τραύμα και διαρκής απειλή.
    Αλλά, ακόμη και αν αλλάζαμε εμείς, εκείνοι σίγουρα θα παρέμεναν οι ίδιοι*, οπότε, θα επιλέγαμε τον πιο ρομαντικό και "δημοκρατικό" τρόπο για να αυτοκτονήσουμε!!

    *Νομίζω ότι δεν αμφιβάλλεις για την επιθετικότητα του Ισλάμ, για την παντελή έλλειψη δημοκρατικού φρονήματος αυτών των λαών που η Δημοκρατία τους είναι άγνωστη, αλλά και για την καθημερινά αυξανόμενη έχθρα και βουλιμία της Τουρκίας έναντι της χώρας.

    Θα τους κάνουμε και Τζαμί λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όλο γλύκα κοιτάζει η χανούμισα τόν πασά του. Βάϊ βάϊ γιαβρούμ μου. Ντέρτια πού έχει η μπουτάρ χανούμ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.