5/4/17

Επίθεση με «χημικά» στο Ιντλίμπ της Συρίας – 72 νεκροί και 160 τραυματίες

(Φωτ.: Ammar Abdullah / Reuters)
Αεροπορική επιδρομή με «χημικά όπλα» όπου τουλάχιστον 72 άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους έγινε χθες στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από αντάρτες και τζιχαντιστικές οργανώσεις. ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία κατηγορούν το καθεστώς Άσαντ για την επίθεση αλλά ο συριακός στρατός διαψεύδει κάθε ανάμειξη. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι πράγματι υπήρξε επίθεση αλλά όχι με χημικά όπλα.
Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν άψυχα σώματα στο δρόμο, ανθρώπους να υποφέρουν από σπασμούς και ασφυξία.
Διασώστες και γιατροί που βρίσκονται στην περιοχή ανέφεραν πως τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα θύματα διαπιστώνονται σε θύματα χημικών επιθέσεων, δηλαδή κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα. Η ταυτότητα του τοξικού αερίου δεν είναι ακόμα γνωστή.

(Φωτ.: Ammar Abdullah / Reuters)
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για 160 τραυματίες και «αγνοούμενους».
Ποιος ευθύνεται;
Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία υποστηρίζουν ότι η επίθεση προήλθε από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Μάλιστα πρότειναν ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που θα καταδικάζει την επίθεση, την οποία και εκείνες αποδίδουν στις δυνάμεις του Άσαντ.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε σήμερα να καταβληθεί «σημαντική προσπάθεια» υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη. «Πρέπει να ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα πίσω από αυτές τις διαπραγματεύσεις», κάλεσε η Μογκερίνι στο άνοιγμα της διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

(Φωτ.: Ammar Abdullah / Reuters)
Κατά την προσέλευσή του στην ίδια διάσκεψη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποίησε τη «χημική επίθεση» της Τρίτης που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 72 αμάχων στη Συρία.
«Όλα τα στοιχεία που έχω δει υποδεικνύουν ότι το καθεστώς Άσαντ (…) χρησιμοποιώντας παράνομα όπλα έχοντας πλήρη επίγνωση εναντίον του ίδιου του λαού», τόνισε.
Η Ρωσία από την πλευρά της επισημαίνει πως η επίθεση έγινε σε αποθήκη πυρομαχικών των ανταρτών, όπου φυλάσσονταν χημικά όπλα, και προκλήθηκε διαρροή αερίων και έτσι πρέπει να μολύνθηκε ο κόσμος. Εξάλλου ο συριακός στρατός δηλώνει πως δεν διαθέτει χημικά όπλα και υπονοεί ότι οι κατηγορίες ενδέχεται να αποτελούν μέρος της προπαγάνδας κατά της Δαμασκού.
«Έχουμε αποδείξεις» λέει η Τουρκία
Η Τουρκία δια στόματος του υπουργού Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ υποστήριξε πως διαθέτει αποδείξεις από τις οποίες προκύπτει ότι στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, έγινε χρήση χημικών όπλων. Ωστόσο ο υπουργός δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ευρήματα.

2 σχόλια:

  1. "Η Τουρκία .. υποστήριξε πως διαθέτει αποδείξεις έγινε χρήση χημικών όπλων."
    Ο ένας Ρετζέπ λέει ότι έχει αποδείξεις. Ο άλλος αποκαλεί τον Άσσαντ φονιά.
    Όπως είχαν αποδείξεις ότι το μακελιό στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο τού 2016 το είχε προκαλέσει ένας άνθρωπος τού Άσσαντ (είχαν βρεί μάλιστα,λέγανε, και την ταυτότητά του σ' ένα δένδρο!) μέχρι που ανέλαβαν την ευθύνη τα «Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν».
    Μα και μόνο το γεγονός ότι ο «σουλτάνος που θέλει να γίνει και χαλίφης στην θέση όλων των χαλιφών» έσπευσε να καταγγείλει ως δολοφόνο τον Άσσαντ, θα αρκούσε να πείσει για την βασιμότητα των σχετικών καταγγελιών και των «αποδείξεων» .
    Κατά το γνωστό ανέκδοτο "αξιοπιστία τούρκων" ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.