12/4/17

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και ευρωπαϊκός Νότος: Μία νέα πολιτικοστρατιωτική στρατηγική συνεργασία;

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αξιοσημείωτη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ, του Ισραήλ της Ελλάδος και της Κύπρου, αφενός με στρατιωτική συνεργασία,  αφετέρου με πολιτική και οικονομική. Αυτό εν μέρει είναι το αποτέλεσμα ενός προσεκτικού σχεδιασμού, καθώς η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στις περιφερειακές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που οδήγησαν τον Ελληνισμό (Ελλάδα-Κύπρος) να πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να προωθήσει τα συμφέροντά μας. Σύμφωνα με τη γεωγραφία της περιοχής, το νέο στρατηγικό τόξο από την Αίγυπτο στην Κύπρο, συνεχίζει στην Κρήτη και εκτείνεται στη βορειοδυτική Ελλάδα. Αν και η περιοχή αυτή περιλαμβάνει ιστορικές έχθρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελληνο-τουρκικής διαμάχης της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης με εστίες αντιπαλότητας την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Γάζα, καθώς και την αραβο-ισραηλινή διαμάχη, ιδιαίτερα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας.
Στην Αίγυπτο, οι περιφερειακές αναταραχές, ιδιαίτερα οι εσωτερικοί κραδασμοί, καθώς και η επιδείνωση των οικονομικών δεινών της, τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας με το Ισραήλ. Η συνεργασία αυτή, εκτιμάται ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, κυρίως όσον αφορά τις προσπάθειες του καθεστώτος να καταπολεμήσει την τρομοκρατία που υποκινείται από εγχώρια και ξένα ισλαμικά κινήματα, ειδικά στη χερσόνησο του Σινά. Καταπολεμώντας την τρομοκρατία στην Αίγυπτο αλλά και με την ενίσχυση του καθεστώτος Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Για τη συνέχεια Liberal

3 σχόλια:

  1. Η μονη αμφιβολια που υπαρχει για εμενα στην συμμετοχη των 4+ στην ενεργειακη αυτή συμμαχια είναι η σταση του Ισραηλ οσον αφορα την τουρκια αφ'ενος λογω του συμφέροντος του Ισραηλ να περασει τους αγωγους του μεσω τουρκιας και αφετέρου ότι μας εχει δωσει ενδείξεις ότι ακομα σιγοκαιει η φλογα του πολυχρονου ερωτα του με την τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To Ισραηλ δεν ειναι τοσο κοντοθφαλμο ωστε να βαλει ολα τα "ενεργειακα αυγα" του στο καλαθι της ισλαμικης Τουρκιας...ακομη και αν ο Ερτογαν ειχε φυγει !
      Επισης το Φ.Α προοριζεται για την Ε.Ε και ο ποιο ασφαλης και συντομος διαδρομος ειναι ο ευρωπαικος θαλασσιος !

      Διαγραφή
  2. Να μεινουμε στο ερωτηματικο;
    Προσωπικα αν ηταν στο χερι μου θα στραγγαλιζα την ευρωπη απο καθε πηγη ενεργειας...
    Αρα ειναι στρατηγικης σημασιας συμμαχια εφοσον μεινουν οι γερμανοι απεξω...
    Οσο οι γερμανοι και δεν ξερω ποιοι αλλοι βαζουν χερι στον πλουτο μας ε,οχι!!!δεν ειναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.