7/4/17

Ο Ντολάντ Τραμπ επιβεβαιώνει την εξουσία του πάνω από τους συμμάχους του

Τιερί Μεϊσάν
Μη παραπλανηθείτε από τα διπλωματικά παιχνίδια και τις διαδώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί στη Συρία δεν έχει καμία σχέση ούτε με την παρουσίαση που σας κάνουν, ούτε με τα συμπεράσματα που συνάγονται.

Δίκτυο Βολταίρος | 7 Απριλίου 2017

Σήμερα το πρωί, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν 59 πυραύλους κρουζ από τη Μεσόγειο για να καταστρέψουν τη συριακή βάση Πολεμικής Αεροπορίας του Σαϊράτ (Sha'irat). Φέρεται ότι πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια για την επιβολή κυρώσεων για μια επίθεση με χημικά όπλα που αποδίδουν στο Συριακό Αραβικό στρατό.

Έκπληκτοι από το μέγεθος της αμερικανικής δράσης, όλοι οι παρατηρητές συμπεράνουν μια στροφή 180° της κυβέρνησης σχετικά με το συριακό ζήτημα. Ο Λευκός Οίκος θα ενέκρινε τελικά τη θέση της αντιπολίτευσης του και των Βρετανών, Γάλλων και Γερμανών  συμμάχους του.

Πράγματι;

Η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με αυτά που ακούμε.

Πυραύλοι κρουζ διέσχισαν με ασφάλεια τη περιοχή που ελέγχεται από το νέο ρωσικό όπλο για την αναστολή κάθε επικοινωνίας και συστήματος ελέγχου του ΝΑΤΟ. 
Σύμφωνα με τον στρατηγό Φιλίπ Μπρίντλοβ (Philip Breedlove), τότε Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ, αυτό το όπλο επέτρεψε στη Ρωσία να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το συμβατικό πόλεμο. 
Θα έπρεπε να έχει διαταράξει τα συστήματα καθοδήγησης αυτών των πυραύλων. Δεν λειτούργησε, είτε το Πεντάγωνο βρήκε επιτέλους μια τεχνική απάντηση, είτε απενεργοποιήθηκε από τη Ρωσία.

Η συριακή αεράμυνα περιλαμβάνει S-300 που ελέγχονται από τον συριακό αραβικό στρατό και S-400 που εξυπηρετούνται από το ρωσικό στρατό. Αυτά τα όπλα υποτίθεται ότι μπορούσαν να καταρρίψουν πυραύλους Κρουζ, αν και τέτοια κατάσταση δεν παρουσιάστηκε μέχρι στιγμής στο πεδίο της μάχης. Πρόκειται, φυσικά, για όπλα που μπαίνουν αυτόματα σε λειτουργία. Δεν λειτούργησαν ούτε και αυτά. Δεν εκτοξεύτηκε κανένας αντιπυραυλικός πύραυλος, ούτε από το ρωσικό στρατό, ούτε από τον συριακό.

Όταν οι αμερικανικοί πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το στόχο τους, βρήκαν μια σχεδόν άδεια στρατιωτική βάση, η οποία μόλις είχε εκκενωθεί. Ως εκ τούτου, κατέστρεψαν μόνο την άσφαλτο, ραντάρ και αεροπλάνα εκτός λειτουργίας για πολύ καιρό, υπόστεγα και σπίτια. Ωστόσο, αναφέρονται μια δωδεκάδα θύματα, εκ των οποίων 6 έχασαν τη ζωή τους.

Ενώ αναφέρεται από τις ΗΠΑ ότι ένας πύραυλος (από τα 60 που εκτοξεύτηκαν) χάθηκε,  μόνο 23 και όχι 59 χτύπησαν τη βάση Σαϊράτ.Τι σημαίνει αυτή η σκηνοθεσία;
Ο Πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί από τότε που είναι στο Λευκό Οίκο να αλλάξει την πολιτική της χώρας του, και να υποκαταστήσει μορφές συνεργασίας στις συνεχιζόμενες σημερινές συγκρούσεις. Όσον αφορά το θέμα της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», πήρε θέση για την «καταστροφή» των τζιχαντιστικών οργανώσεων (και όχι για το «περιορισμό» τους, όπως επικαλούταν ο προκάτοχός του).

Τις τελευταίες ημέρες, ο ίδιος αναγνώρισε τη νομιμότητα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας και συνεπώς τη διατήρηση στην εξουσία του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Δέχτηκε  τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, σύμμαχο της Συρίας, και τον συνεχάρη για τον αγώνα του ενάντια στους τζιχαντιστές. Αποκατέστησε ένα άμεσο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Δαμασκού.

Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα του προέδρου Τραμπ ήταν να πείσει τους συμμάχους του να εφαρμόσουν την πολιτική του, ανεξάρτητα από την επένδυση που έκαναν για να ανατρέψουν την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας.

Βέβαια, είναι πιθανό ότι ο πρόεδρος Τραμπ έκανε κυβίστηση στη διάρκεια των τριών  ημερών,  βλέποντας απλά ένα βίντεο στο YouTube, αλλά είναι πιο πιθανό ότι η σημερινή πρωινή ενέργεια του γράφεται στη λογική της προηγούμενης διπλωματίας του.

Με την επίθεση, ο πρόεδρος Τραμπ ικανοποίησε την αντιπολίτευση η οποία δεν θα μπορεί πλέον να αντιταχθεί στη συνέχιση των επιχειρήσεων. Χθες, η Χίλαρι Κλίντον καλούσε να βομβαρδιστεί η Συρία σε απάντηση προς την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων.Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εκτόξευση πυραύλων cruise προς μια σχεδόν κενή βάση, κατόπιν ενημέρωσης όλης της γης, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Συρίας.

Η Δαμασκός, θυσιάζοντας αυτή την αεροπορική βάση και τη ζωή ορισμένων ανθρώπων, της έδωσε την εξουσία να διεξάγει μια ολοκληρωμένη δράση εναντίον όλων εκείνων που χρησιμοποιούν χημικά όπλα. Αλλά μέχρι σήμερα, οι μοναδικοί χρήστες αυτών των όπλων που ταυτοποιήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη είναι: οι τζιχαντιστές.

Το Νταές, το οποίο ενημερώθηκε επίσης για την αμερικανική επίθεση (αλλά από τους Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς χορηγούς του) ξεκίνησε αμέσως μια επίθεση στη Χομς, η οποία από τούδε και στο εξής στερείται αεροπορικής βάσης.

Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της θα αντιδράσουν στη προέλαση των τζιχαντιστών. 
Μόνο τότε θα ξέρουμε αν ο ελιγμός του Ντόναλντ Τραμπ και το στοίχημα των Πούτιν και  Άσαντ λειτουργήσαν.


7 σχόλια:

 1. Μπήκε θεωρώ πριν λίγο και το τρομοκρατικό κερασάκι στην τούρτα ώστε να γεμίσουν με πλούσια θεματολογία τα δελτία ειδήσεων και τα ΜΜΕ και να μην παραμείνει για πολύ πρώτο και μοναδικό θέμα η επίθεση με tomahok.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αρκετά αισιόδοξος ο αρθογράφος με τα Αμερικάνικα φίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση. Εάν πράγματι ισχύει και επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι
  "Δεν εκτοξεύτηκε κανένας αντιπυραυλικός πύραυλος, ούτε από το ρωσικό στρατό, ούτε από τον συριακό",
  τότε σίγουρα πρέπει να θεωρηθεί όχι απλά βάσιμη, αλλά και ίσως η πλέον πειστική ερμηνεία των συμβάντων.
  Με μια δημιουργική εκμετάλλευση τής σειράς προηγηθεισών δηλώσεων, ο "σερίφης" αυτονομείται και δρά παρακάμπτωντας την νομιμότητα και δίνοντας το στίγμα ότι "περνάει μπροστά" και είναι ο κυριάρχος τού παιχνιδιού.
  Για να δούμε , θα δείξει ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ότι νάναι λέει τούτος.Δεν ευσταθούν με τίποτα.Δεν υπάρχει το μεμονωμένο θέμα μίας επίθεσης. Υπάρχει σαφής "πολιτική" αλλαγή με την διεστραμμένη τύπου παγκοσμίου δικτατορίας εμμονή εξόδου του Άσσαντ με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Πλην τοις άλλοις δεν θα επέτρεπαν οι Ρώσσοι στους δυτικούς να "περιεργαστούν" ιδιαίτερα το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τους. Ήδη με δολώματα το έχουν επιχειρήσει και δεν τσίμπησαν οι Ρώσσοι. Το κρατούν για όταν πρέπει ώστε και να αποκωδικοποιηθεί ακόμη να έχει κάνει τη δουλειά του.Δεν κάνει μία παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσσία άσκηση με 40.000 πολίτες στα πυρηνικά καταφύγια.Δεν άνοιξε τυχαία πριν 2 χρόνια περίπου ο Άσσαντ τα πυρηνικά καταφύγια. Κάνουν τους χαζούς οι Ρώσσοι έως τώρα γιατί δεν θέλουν έναν πυρηνικό πόλεμο που μανιασμένα επιδιώκει η δύση και το Ισραήλ.Έχουν θέσει όμως όρια.Επίσης γνωρίζουν ότι αποτελεί σχέδιο να τους τραβήξουν κάτω στη Συρία.Δεν έμεινε κρυφό, οπότε ενεργούν ως εκεί που χρειάζεται.Και όπως ήδη φαίνεται στρατηγικά στη σκακιέρα βρίσκονται δέκα τουλάχιστον βήματα μπροστά σταθερά.Η ενέργειες με την Τουρκία δεν είναι τίποτε άλλο από μία σοφή και καλομελετημένη κίνηση.Δεν αποτελεί συμβιβασμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ φίλε Νίκο.
   Ο άνθρωπος πρέπει να βλέπει πολλές ταινίες Τζέιμς Μποντ.
   Ή μάλλον και ακόμα χειρότερα, μου έχει γεννηθεί η υποψία, και το έχω θίξει σε προηγούμενο ποστ μου, ότι η συμπεριφορά του σε σχέση με την υπεράσπιση και το προμότιον του Τραμπ δεν είναι απλά ύποπτη, αλλά κάτι παραπάνω. Ειδικά μετά την τελευταία βράβευσή του σαν κορυφαίου δημοσιογράφου από το Μεξικό. Είναι γνωστό ότι οι παγκοσμιοποιητές όταν θέλουν να λανσάρουν μια γραμμή, δίνουν πρώτα διάφορα βραβεία στους εργάτες τους, για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη. Π.χ. το Νόμπελ ειρήνης στον Ομπάμα, βραβείο στις Κάννες για τους Λευκόκρανους κλπ.
   Τούτος εδώ έχει αναπτύξει τέτοιον έρωτα με τον Τραμπ που είναι ικανός, όταν ο Τραμπ θα ρίξει πυρηνικά στην Συρία, να μας πει ότι το κάνει για να ξεγελάσει τους εξωγήινους.
   Και εν πάσει περιπτώσει είναι και ανημέρωτος.
   Λέει ότι οι αμερικανοί είχαν ειδοποιήσει όλον τον κόσμο. Οι Ρώσοι αρνούνται ότι ειδοποιήθηκαν, και μάλλον το αντιλήφθηκαν από τα συστήματα που έχουν στην Χμαΐμ.
   Από τον υπόλοιπο κόσμο, ποιοί ακριβώς είχαν ειδοποιηθεί, μπορεί να μας αποκαλύψει;
   Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες και φωτογραφίες, ότι τα περισσότερα τόμαχωκ καταρίφθηκαν από την συριακή αεράμυνα. Ενώ ο Μεϊσάν παρουσιάζει την αστοχία των 36 τόμαχωκ σαν ηθελημένη από τους αμερικανούς, για να μην γίνει μεγάλη ζημιά.
   Όσο για την Κλίντον, πού είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ ότι θα την βάλει φυλακή, σχετικά με το σκάνδαλο Ποντέστα;
   Είναι ο μοναδικός ίσως ανεξάρτητος δημοσιογράφος που εμμένει (εμμονικά και με εμμονή για να πλατιάσω) να υπερασπίζεται το έργο της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ας κοιτάξει και σε κανένα άλλο μπλογκ να δει τι γράφουν οι άλλοι. Ας δει τι γράφει το "Moon of Alabama".
   Ας μας πει ο κύριος Μεϊσάν γιατί δεν ζητήθηκε άδεια από το Κονγκρέσο για την επίθεση. Πως νομιμοποιείται μια επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους. Εδώ έχουν βγεί Αμερικανοί γερουσιαστές και λένε ότι η Αμερική δεν δέχτηκε επίθεση από την Συρία, γιατί λοιπόν της επιτέθηκε;
   Να ξέρει δε ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει με τίποτα.
   Λένε ότι όταν ένας καινούργιος πρόεδρος πάει στον Λευκό Οίκο του δείχνουν πρώτα μια ταινία. Του δείχνουν την δολοφονία του Τζων Κένεντυ, και μάλιστα από άλλη κάμερα, όχι από αυτή του Ζαπρούντερ.
   Τέλος με τον εν λόγω δημοσιογράφο, επειδή τα στερνά τιμούν τα πρότερα, ήδη εγώ προσωπικά έχω αρχίσει και αμφιβάλλω για πολλά από τα παλαιότερα άρθρα του.

   Διαγραφή
  2. >Λέει ότι οι αμερικανοί είχαν ειδοποιήσει όλον τον κόσμο. Οι Ρώσοι αρνούνται ότι ειδοποιήθηκαν, και μάλλον το αντιλήφθηκαν από τα συστήματα που έχουν στην Χμαΐμ.
   Από τον υπόλοιπο κόσμο, ποιοί ακριβώς είχαν ειδοποιηθεί, μπορεί να μας αποκαλύψει;<

   Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να σου απαντήσει ο Μεϊσάν, αλλά εδώ είδα ένα άρθρο που λέει ότι η ίδια η Συρία είχε ειδοποιηθεί.

   La Syrie a été avertie de la menace de frappes américaines

   Αντλώ κ εγώ πληροφορίες από το Moon of Alabama, και υπάρχουν αρκετές αναρτήσεις μου απ αυτή τη πηγή.
   Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά μεταξύ του Τ.Μ. και του MOA. Ο πρώτος είναι στη Δαμασκό, ζει τα γεγονότα επί τόπου και συνεργάζεται άμεσα με τη συριακή κυβέρνηση, ενώ το δεύτερο γράφει από κάποιο καναπέ στις ΗΠΑ.

   Διαγραφή
 5. Ε δεν είναι το moon of alabama μπρε παιδιά μόνον.Άλλα έχουν ειπωθεί δημοσίως άλλα όχι και άλλα συνάγονται από την κοινή λογική που θέλουν να νας καταργήσουν.Αν τα συνδυάσουμε μια μυρωδιά την παίρνουμε. Τώρα στα γραφεία τους οι μεγάλοι τι λένε δεν ξέρουμε οι ενέργειες όμως από ένα σημείο και μετά έχουν ξεπεράσει το θράσσος.Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Προφανώς κάποιες συνεννοήσεις μεταξύ Συρίας Ρωσσίας και ΗΠΑ υπάρχουν, είναι αδύνατον να μην υπάρχουν χωρίς να σκοτωθούν μεταξύ τους ΗΠΑ-Ρωσσία και οι λοιποί.Κάποια "ασυννενοησία" εδώ τώρα θα έγινε.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.