2/4/17

Οι ΗΠΑ παίζουν ένα δοκιμασμένο σενάριο στη Ράκκα

Τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει δυνάμεις τους στα περίχωρα της Ράκκα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάμπκα και λένε ότι θέλουν να ξεκινήσουν σύντομα την επίθεση κατά του «προπυργίου του Νταές», πληροφορίες αναφέρουν μια μαζική φυγή των τρομοκρατών του Νταές από τη Ράκκα.
Σύμφωνα με την Al Manar, εκατοντάδες «νταετζιστές» αυτομόλησαν τις τελευταίες 48 ώρες και αποχώρισαν από τη Ράκκα για να μεταφερθούν στην Αλ Μαγιαντιν  (Al Mayadeen) και στην ανατολική λωρίδα του Ντέιρ αλ-Ζορ. 

Σε μια κίνηση που μοιάζει με ένα «καλά προμελετημένο σχέδιο,» οι τρομοκράτες αφήνουν χώρο οφθαλμοφανώς εν αναμονή της επίθεσης κατά της Ράκκα που αναμένεται να γίνει από τους Αμερικανούς και τους Κούρδους. 
Πριν να αποβιβαστούν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ (300 στρατιώτες) στην πόλη, οι τρομοκράτες και οι οικογένειές τους την εκκενώνουν. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, «δεν βλέπουμε πλέον τους  «νταετζιστές» να περιφέρονται στους δρόμους και λεωφόρους της Raqqa».

Η Russia Today ενδιαφέρεται από τη πλευρά της για την επίθεση για την οποία   ετοιμάζονται οι Κούρδοι της Συρίας να ξεκινήσουν κατά της Ράκκα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου. Αν πιστεύουμε έναν από τους διοικητές των «Μονάδων Άμυνας του Κουρδικού Λαού», «το σχέδιο της επίθεσης, όπως είχε προγραμματιστεί, μπορεί να αλλάξει» και αυτό, και πάλι λόγω της τουρκικής αντίθεσης  για παρουσία των Κούρδων στη μάχη.

Σύμφωνα με τους Κούρδους, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να γίνουν «το αργότερο έως μέση Απριλίου», αλλά για ένα πράγμα δεν υπάρχει αμφιβολία, «θα είναι μια επίθεση που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Διότι οι κουρδικές μονάδες σκοπεύουν να οργανωθούν για καλά στην αεροπορική βάση της Τάμπκα, και να εκκενώσουν τους αμάχους πληθυσμούς,  και μετά, το φράγμα της Τάμπκα είναι ναρκοθετημένο και θα πρέπει να εξουδετερωθούν όλες αυτές τις συσκευές». 
Η Russia Today ρωτά στη συνέχεια τους κούρδους διοικητές σχετικά με το ρόλο που αναμένεται να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη «μάχη για την απελευθέρωση της Ράκκα»: «Οι Αμερικανοί θα μας δώσουν μια επίγεια και εναέρια υποστήριξη. Θα μας παρέχουν βαριά και ημι-βαριά όπλα που μας έλειπαν μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων αντι-αρματικών πυραύλων και βαρέως πυροβολικού. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε πίσω- γραμμή, 3 χιλιόμετρα απόσταση από τις θέσεις μας. Παίζουν το ρόλο της υποστήριξης στις επιχειρήσεις μας».

Και οι κουρδικές πηγές προσθέτουν: «Κούρδοι και Αμερικανοί δημιούργησαν ένα κοινό κέντρο διοίκησης. Είναι ένα κέντρο όπου γίνεται  ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Ράκκα».
Το αεροδρόμιο της Ράκκα έπεσε την περασμένη εβδομάδα στα χέρια των κουρδικών και αμερικανικών δυνάμεων. Οι κουρδικές μονάδες σκοπεύουν «να εισβάλουν στην πόλη από τρεις πλευρές, βόρεια, ανατολικά και δυτικά». 

Αλλά πρόκειται για πραγματική στρατιωτική επίθεση εναντίον ενός σκληρού και επίμονου εχθρού; 
Οι μαζικές λιποταξίες στις τάξεις του Νταές έρχονται σε αντίθεση με την έκδοση που δίνουν οι κουρδικές πηγές για την ερχόμενη μάχη.
Καλά πληροφορημένες πηγές που προβληματίζονται για την απόσυρση του Νταές από τη Ράκκα και την επανατοποθέτηση του στο Ντέιρ αλ-Ζορ επισημάνουν ένα πράγμα: οι Αμερικανοί θα προσποιούνται μια επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκα και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το Ντέιρ αλ-Ζορ, αυτή την επαρχία πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου στην ανατολική Συρία και πάλι στο όνομα της καταπολέμησης του Νταές, θα εγκατασταθούν τελικά τα στρατεύματά τους εκεί. 
Αυτό είναι ουσιαστικά τα σχέδιο των ΗΠΑ για το μέλλον της Συρίας: η Δύση στα χέρια του Άσαντ, ο Βορράς στα χέρια του ΝΑΤΟ με της Τουρκίας, η Ανατολή και το Κέντρο στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο Νότος στα χέρια της Ιορδανίας και του Ισραήλ.
Το μόνο πρόβλημα: η Ουάσιγκτον εργάζεται ήδη αυτό το σχέδιο από το 2011, αλλά δεν έπαψε ποτέ να αποτύχει.
Μετάφραση Κριστιάν Ακκυριά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.