12/4/17

Εκβιασμοί με το καλημέρα της επανέναρξης από τον Ακιντζί - Ή κάνετε ό,τι θέλει η Άγκυρα, ή ένταση τον Ιούλιο



του Μάριου Πούλαδου
Απορρίπτει τα περί χρονοδιαγράμματος και αναβαθμισμένου ρόλου του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Αναβολή των γεωτρήσεων ή επιτάχυνση των συνομιλιών για τελική λύση το δίλημμα που θέτει ο Ακιντζί, ο οποίος προειδοποιεί για ενδεχόμενο πρόκλησης έντασης στην ΑΟΖ τον Ιούλιο

Υπό τις απειλές-προειδοποιήσεις Ακιντζί για πρόκληση έντασης στην ΑΟΖ το καλοκαίρι, επανήρχισαν χθες οι συνομιλίες στο Κυπριακό, έπειτα από δυο μήνες διακοπή εξαιτίας της αποχώρησης των Τούρκων από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αφορμή την πρόταση νόμου στην ε/κ Βουλή για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.
Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων ορίστηκαν οι επόμενες τέσσερεις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες ορίστηκαν για τις 20 Απριλίου, 2, 11 και 17 Μαΐου.
Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα λύσης, τονίζοντας ότι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από την πραγματική βούληση και τις θέσεις που θα καταθέσει στο τραπέζι η κάθε πλευρά, εντούτοις, ο κατοχικός ηγέτης είπε πως οι διαπραγματευτές από αύριο (σήμερα) θα συναντώνται όταν χρειαστεί και «αυτό σίγουρα είναι ένα χρονοδιάγραμμα», όσο και αν οι Ε/κ δεν θέλουν, όπως είπε, να ακούν αυτήν τη λέξη
Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε τρεις περίπου ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως δεν τίθεται ζήτημα αναβάθμισης του ρόλου του ΟΗΕ, εκτός και αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις δυο πλευρές

Ενοχλούν οι γεωτρήσεις
Ερωτηθείς κατά πόσο τέθηκε θέμα φυσικού αερίου εκ μέρους του Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως «ούτε καν συζητήθηκε κάτι ανάλογο» αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αφορμή, πάντως, τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Ιούλιο, ο Μουσταφά Ακιντζί προειδοποίησε, από την πλευρά του, πως είναι ορατό το ενδεχόμενο έντασης μέσα στο καλοκαίρι.
«Οι προσεχείς μήνες είναι πολύ σημαντικοί. Όταν υποδείκνυα ως στόχο το 2016, προσπάθησα να υπογραμμίσω τα ρίσκα που θα υπήρχαν εντός του 2017. Αυτά άρχισαν να εμφανίζονται. Ανακοινώθηκε ότι κατά τις πρώτες βδομάδες του Ιουλίου θα διεξαχθούν έρευνες για φυσικό αέριο από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω τα ρίσκα που εμπεριέχει αυτό, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Σήμερα προειδοποίησα γι’ αυτό άλλη μια φορά, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενδεχόμενο διακοπής συνομιλιών
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ακιντζί αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2014 και τη διακοπή των συνομιλιών με αφορμή τις παρενοχλήσεις του «Μπαρμπαρός».
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει εκ νέου διακοπή των συνομιλιών, εάν μέχρι τον Ιούλιο δεν σημειωθεί κάποιο αποτέλεσμα και αρχίσουν οι γεωτρήσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν βρίσκεται στο σημείο να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για τις γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 δεν ήταν η τ/κ πλευρά που αποχώρησε από το τραπέζι.
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, δεν θέλει να συζητήσει αυτό το θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών, με το αιτιολογικό ότι είναι άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αυτή η κυριαρχία, ισχυρίστηκε, θα προέλθει από τις δύο κοινότητες και αυτό, είπε, είναι ένα από τα σημεία που περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν του 2014.

Υπάρχει δυνατότητα έντασης
«Εμείς θέλουμε αυτός ο τομέας (της ενέργειας) να γίνει τομέας συνεργασίας, ένα από τα στοιχεία που θα ενώσει τις πλευρές. Θέλουμε μια δίκαιη κατανομή του φυσικού αυτού πλούτου, γνωρίζοντας ότι ανήκει και στις δύο κοινότητες.
Ξέρουμε, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό με τη λύση», είπε ο Ακιντζί, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει πιθανότητα έντασης, όμως οι δηλώσεις του δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή αλλά ως μια πραγματικότητα.
«Για ν' αποφευχθεί αυτό, είτε πρέπει να αναβληθεί η γεώτρηση είτε να επιταχυνθεί η λύση», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως υπάρχει ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για λύση μέχρι τον Ιούλιο.

Ζητούμενο οι συγκλίσεις
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε όπως ο νέος κύκλος «μάς φέρει σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις οι οποίες οδηγούν στη συνολική επίλυση του Κυπριακού». Επανέλαβε, επίσης, πως η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και να μην αψηφά τις ανησυχίες των δυο πλευρών.
Στο τραπέζι τέθηκε και το ενδεχόμενο Διεθνούς Διάσκεψης, με τον Πρόεδρο να τονίζει ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι εναντίον, φτάνει να υπάρξει τέτοια πρόοδος που να το επιτρέψει αυτό. Αρκεί πάντα, συνέχισε, να μην είναι υπό προϋποθέσεις όπως τις θέλει η Τουρκία, αλλά να προέλθει μέσα από τη βούληση των δυο πλευρών.

Ο ρόλος Ελλάδας - Τουρκίας
Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο της Τουρκίας και της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν να έχουν τη συμβολή τους σε αυτήν τη διαδικασία. «Αν θα οδηγηθούμε σε λύση, δεν είναι αρκετή η συμβολή η δική μας και των Ε/κ.
Η συμβολή της Τουρκίας και της Ελλάδας θα οδηγήσει τη διαδικασία προς θετική κατεύθυνση», είπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δυο ηγετών, είχε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.