7/4/17

Τούρκος ιστορικός: Η Αγία Σοφία έγινε μουσείο με πλαστή υπογραφή του Κεμάλ

Νίκος Ελευθερόγλου

Να βρουν επιχειρήματα για την πρόκληση που σχεδιάζει ο Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά, ψάχνουν ακόμη και Τούρκοι ιστορικοί. Ένας από αυτούς επιστράτευσε την εξής προκλητική άποψη: ότι η υπογραφή του Μουσταφά Κεμάλ στο διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, ήταν πλαστή.

Ο λόγος για τον ιστορικό Μουσταφά Αρμαγάν, ο οποίος στο βιβλίο του με τίτλο «Ίντριγκες της Αγίας Σοφίας» ισχυρίζεται το παραπάνω ανιστόρητο. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, κατά τον Τούρκο ιστορικό η υπογραφή δεν μοιάζει με την υπογραφή του Ατατούρκ ·επομένως από νομικής άποψης το διάταγμα αυτό θεωρείται άκυρο και άρα συνάγεται ότι η Αγία Σοφία παραμένει ακόμη τζαμί.
Στο βιβλίο υπάρχουν παλαιά έγγραφα που δείχνουν, κατά τον συγγραφέα, σκευωρίες Αμερικανών κροίσων και διπλωματών εκείνης της περιόδου (οι επιχειρηματίες Charles Crane και Mildred Barnes Bliss, ο τότε πρέσβης Joseph Grew και ο Thomas Whittemore από το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο), ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο.
Το 1935, μάλιστα, υπήρξε αντίδραση για τη μετατροπή αυτή (της Αγίας Σοφίας σε μουσείο) από το περιοδικό El Risale που εκδιδόταν στην Αίγυπτο. Το βιβλίο αναφέρεται επίσης και σε ένα δημοσίευμα της ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης στις 7 Φεβρουαρίου 1935, σύμφωνα με το οποίο ο Κεμάλ Ατατούρκ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία τρεις μήνες μετά τη μετατροπή της σε μουσείο. Ωστόσο, αναφέρει, ότι σε καμιά άλλη εφημερίδα της εποχής δεν δημοσιεύτηκε κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.