7/4/17

Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους το χτύπημα στη Συρία, λέει ο Πρόεδρος Πούτιν - Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση

Υποστήριξη των ΗΠΑ από Ευρώπη και Αυστραλία - Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η ΒολιβίαΕπίθεση κατά κυρίαρχου κράτους το χτύπημα στη Συρία, λέει ο Πρόεδρος Πούτιν - Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση
Η βομβαρδισμένη βάση του Σαϊράτ, στο νομό Χομς
Ως «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τα αμερικανικά κτυπηματα κατά της Συρίας, θεωρώντας ότι βασίστηκαν «σε κατασκευασμένα προσχήματα.ανέφερε  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πάντως σύμφωνα με πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο για την επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.
Η αεροπορική βάση Σαϊράτ που έγινε ο στόχος της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης έχει “σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί,” σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει την έδρα του στη Βρετανία.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες των δυνάμεων της Δαμασκού, σύμφωνα με το BBC.

Στο μεταξύ, ο  πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις μπορούν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. 

Επικριτικός για την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε βομβαρδισμό της αεροπορικής βάσης αλ Σαριάτ εμφανίστηκε στις δηλώσεις του κυβερνήτης της επαρχίας Χομς, στην οποία βρίσκεται η επίμαχη βάση.

Όπως δήλωσε, στην πρώτη αντίδραση από συριακής πλευράς μετά την επίθεση των ΗΠΑ, ο βομβαρδισμός εξυπηρετεί μόνο τους τρομοκράτες.

«Η συριακή ηγεσία και η συριακή πολιτική δεν θα αλλάξει. Η επίθεση αυτή δεν ήταν η πρώτη και δεν πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία» δήλωσε ο Ταλάλ Μπαραζί στη συριακή τηλεόραση.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του δεν πρέπει να υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες» αλλά «υπάρχουν υλικές καταστροφές». Λίγο αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν ακόμα επτά.

Όπως είπε είναι σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων και της πυροσβεστικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την επιχείρηση.

Ο Μπαραζί κατέληξε, δε, επιμένοντας ότι η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς μόνο για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Συμμαχία της Συρίας που ανήκει στην αντιπολίτευση, σχολίασε θετικά την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.

H Εθνική Συμμαχία της Συρίας ελπίζει ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων» σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης.


Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Βολιβία


Η Βολιβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει σήμερα, Παρασκευή,  κεκλεισμένων των θυρών, αναφορικά με την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Ιράν κατήγγειλε σήμερα ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης στη Συρίας από την οποία φέρεται να εξαπολύθηκε η χημική επίθεση από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την Τρίτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί.

«Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.
Η Σαουδκή Αραβία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στη Συρία, μετέδωσε η τηλεόραση Arabiya TV.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε.

Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους, σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους, πρόσθεσε.

Η Βρετανία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει την αμερικανική αεροπορική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Βαρσοβία.

«Είναι βέβαιο ότι οΙ Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση», δήλωσε ο Ραφάλ Μπότσενεκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info.

«Παρακολουθήσαμε τις καταχρήσεις του συριακού καθεστώτος τα τελευταία χρόνια- κανείς δεν αντέδρασε αε αυτές», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, δήλωσε πως στηρίζει πλήρως το βομβαρδισμό της βάσης από τις ΗΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το θεωρεί μια πρέπουσα απάντηση στο σοκαριστικό έγκλημα πολέμου που διέπραξε η κυβέρνηση Άσαντ.

Όπως ανέφερε, ο βομβαρδισμός καταδεικνύει πως η διεθνής γνώμη δεν θα ανεχτεί τη χρήση χημικών όπλων.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα κ. Καλεντερίδη. Προς τι αυτός ο βομβαρδισμός την συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Έχετε κάποια βαθύτερη ανάγνωση να μας επισημάνετε; Πιστεύετε ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με προσπάθεια προσέγγισης της Τουρκίας, από μεριάς ΗΠΑ, αυτός ο βομβαρδισμός ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γνωστή παρέα : Washington (Trump) , Ρετζέπ και μετά και για να δέσει η τούρτα, κερασάκι ο Αβίγκντορ: "Δολοφόνος ο Άσαντ".
    Χθες λέγαμε ότι οι τέτοιες τόσον οξείες και επιθετικές δηλώσεις τού Αβίγντορ (για βεβαία 100% ευθύνη τού Άσαντ και αυτοπρόσωπη εντολή του), συνδυαζόμενες με εκείνες των προηγουμένων και τα απίστευτα προπαγανδιστικά βρώμικα εξώφυλλα συγκεκριμένων εντύπων (Liberation και Bild) ίσως και να είναι κάποιας μορφής συντονισμένη, ενορχηστρωμένη, αποφασιστική έως απονενοημένη κίνηση προσωπικά (πάλι) κατά τού Άσαντ.
    Και δυστυχώς αποδείχθηκε ότι πράγματι η διεθνής κοινότητα εκπροσωπούμενη από ένα γνωστό νταή, αρνείται να ερευνήσει τις καταγγελίες και σπεύδει να
    εξοντώσει ετσιθελικά ένα ανεπιθύμητο (όπως π.χ. και με τον Μιλόσεβιτς, ή τον Σαντάμ Χουσεϊν) .
    Και ο γνωστός "ανθρωπιστικός σύλλογος" (Αγγλία, Γαλλία, Τουρκία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία) χαίρεται και επιδοκιμάζει.
    Θα πρέπει όμως να τούς θυμίσει κάποιος ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν είναι Σαντάμ Χουσεϊν, ούτε Μιλόσεβιτς και η Συρία δεν είναι Σερβία. Και αν ο μεθοδικός στρατηγιστής Πούτιν δηλώνει τώρα ότι η Ρωσία δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά σε αντιπαράθεση για το ζήτημα αυτό με τις Η.Π.Α. http://www. naftemporiki.gr/story/1222660/rosia-den-tha-klimakosoume-oute-tha-apantisoume-stratiotika-sti-suria , κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα "μεταφραστεί" στην πράξη η εκπεφρασμένη ήδη ενόχληση τού Κρεμλίνου από την γκανγκστερική επίθεση τού Τραμπ. Επίθεση αδικαιολόγητη "σε ένα κυρίαρχο κράτος", για το οποίο η Ρωσία έχει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον.
    Ας το υπογραμμίσουμε ακόμη μιά φορά:
    1)Με διεθνή πρωτόκολλα και υπό την επιβλεψη Ο.Η.Ε κια την ειδική σχετική επιμέλεια των Η.Π.Α. πριν δύο - τρία χρόνια καταστράφηκε το οπλοστάσιο χημικ'ων όπλων τής Συρίας.
    2) Η υποτιθέμενη Συριακή επίθεση με χημικά δεν έχει επιβεβαιωθεί με έρευνες και τις συνήθεις μεθόδους τεκμηρίωσης, αλλά όλη η κατακραυγή κατά τού Άσαντ στηρίζεται μόνο στις καταγγελίες τής λεγόμενης "Συριακής αντιπολίτευσης" , για την οποία από καιρό έχει ακουστεί ότι διαθέτει χημικά όπλα που παρασκευάστηκαν με τουρκική συνεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.