16/4/17

Δημοψήφισμα στην Τουρκία - Ώρα Μηδέν

Παναγιώτης Μπαλακτάρης, δικηγόρος
Η κρίσιμη ψηφοφορία για το σημαδιακό δημοψήφισμα στη Τουρκία άρχισε. Τα εκλογικά κέντρα στο Ντιγιάρμπακιρ και στις άλλες πόλεις της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, αν εξαιρέσουμε την ένοπλη συμπλοκή που σημειώθηκε στο χωριό Γιαμπαναρντί στη περιοχή Τσερμίκ του Ντιγιάρμπακιρ, όπου όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ομάδων πολιτικών αντιφρονούντων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς και έναν τραυματία.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ψηφίσει ήδη. Δεν έχουν ψηφίσει οι συμπρόεδροι του τέταρτου σε δύναμη κόμματος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, του φιλοκουρδικού HDP.
Σημειώνεται, ότι οι Τούρκοι οδηγούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν επί των προτεινόμενων αλλαγών στο Σύνταγμα του 1982. Βασικότερη αυτών η μεταβολή της κοινοβουλευτικής προεδρευομένης δημοκρατίας σε προεδρική με ταυτόχρονη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του εκάστοτε Προέδρου.
Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για το προϊόν της κάλπης δίνουν και παίρνουν, όμως αυτή που θα κρίνει καθοριστικά το αποτέλεσμα θα είναι η μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες επαρχίες της Τουρκίας, από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους και έχουν κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό – λόγω φόβου – την δική τους πρόθεση ψήφου.
Ξεχωριστό και διακριτό τμήμα των αναποφάσιστων αποτελούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δεν έχουν τολμήσει να εκφραστούν δημοσίως ενάντια στο δημοψήφισμα και στις προωθούμενες με αυτό αλλαγές. Ακόμη όμως και όσοι το έχουν κάνει και μάλιστα υπέρ του Προέδρου Ερντογάν δεν είναι βέβαιον ότι το εννοούν και θα πράξουν το ίδιο και σήμερα. Αυτός είναι και ένας από τους εκλογικούς φόβους του στρατοπέδου του κυβερνώντος ΑΚΡ, δηλαδή το πώς θα εκφραστεί ο φόβος των υπαλλήλων του δημοσίου.
Περίπτωση να χάσει ο Πρόεδρος Ερντογάν το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να υπάρχει, όχι επειδή έχει πείσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων για την αναγκαιότητα των συνταγματικών αλλαγών, αλλά διότι είναι εκείνος που «κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι». Ό,τι και να γίνει και όπως και να εξελιχθεί η ψηφοφορία το ΑΚΡ θα νικήσει, διότι οι μηχανισμοί του δεν θα επιτρέψουν την αδιάβλητη καταμέτρηση των ψήφων. Στο συμπέρασμα αυτό μάς οδηγεί και το γεγονός της άρνησης από το τουρκικό καθεστώς της συμμετοχής διεθνών ανεξάρτητων παρατηρητών, οι οποίοι θα αποτελούσαν εγγύηση για το αβίαστο του αποτελέσματος.
Το δε τελικό μεθοδευμένο ποσοστό υπέρ του ΝΑΙ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πραγματικό ποσοστό του ΟΧΙ.
Όπως όλα δείχνουν, η ψήφος υπέρ του ΝΑΙ θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 60%, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική βούληση των ψηφοφόρων. Ακριβώς αυτή η εικαζόμενη νίκη του Προέδρου Ερντογάν θα έχει πολιτικές αντιπολιτευτικές εις βάρος του προεκτάσεις (και εσωκομματικές), καθώς όσο περισσότερο αδικηθεί η μερίδα της κοινωνίας που αντιτάσσεται στις αλλαγές, τόσο περισσότερη ισχύ θα αποκτήσει η αμφισβήτηση που εν καιρώ θα φτάσει και στην κοινωνική αποσταθεροποίηση.
Επομένως, ακόμη και αν το ΝΑΙ στη σημερινή εκλογική διαδικασία υπερισχύσει είτε νόμιμα, είτε παράνομα, βραχυ-μακροπρόθεσμα θα επιφέρει μεγάλες αναταράξεις στον κοινωνικό οργανισμό της Τουρκίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.