11/4/17

Ξέρουν τι κάνουν ή χτυπούν στα τυφλά; Κίνδυνοι από την παγκόσμια αδυναμία των ΗΠΑ

Παντελής Σαββίδης 
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson» στις ακτές της Βόρειας Κορέας (φωτ.: EPA / Yonhap South Korea)
Σημαντικά κέντρα διαμόρφωσης της αμερικανικής πολιτικής παραδέχονται την αδυναμία των ΗΠΑ να διατηρήσουν το καθεστώς της μοναδικής υπερδύναμης στον κόσμο. Αλλά ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, με το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» μπορεί να ακολουθήσει μια τυχοδιωκτική πολιτική χωρίς αντίκρισμα, η οποία δεν αποκλείεται να αποβεί επικίνδυνη για την ανθρωπότητα.
Η πρώτη περίπτωση ήταν το χτύπημα στη Συρία για το οποίο διεθνείς αναλυτές αποδύονται σε έναν αγώνα ερμηνείας του στόχου του.
Έχουν γραφεί πολλές εκδοχές αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια ή ποιες από αυτές είναι σωστές. Ενδεχομένως και να μην υπήρχε στόχος ή να ήταν απλός: «Είμαστε εδώ». Αρκεί αυτό ή είναι επικίνδυνο; Στη Συρία υπάρχει έδαφος για μια αμερικανορωσική συνεργασία που θα αποτελέσει, ίσως, την ευκαιρία για το «νέο μεγάλο παιχνίδι», την παγκόσμια δηλαδή συγκυριαρχία. Αλλά τι θα γίνει με την Κίνα; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι των διαμορφωτών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Και αναμένονται απαντήσεις.
Για να επανέλθουμε στη Συρία, η ρωσική πλευρά, σε συνεργασία με το Ιράν, αντέδρασε με τελεσίγραφο: «μην το επαναλάβετε». Και το μήνυμα ελήφθη: «Στόχος μας είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους» απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ στη Συρία επιχείρησαν να προκαλέσουν και τη Ρωσία. Αλλά ανοίγουν και άλλο μέτωπο, με το οποίο προκαλούν την Κίνα. Τι επιδιώκουν, αφού στην Ουάσινγκτον αποτελεί κοινό τόπο πως δεν μπορούν, πλέον, να ανταγωνιστούν και τις δύο δυνάμεις;
Προς τη Χερσόνησο της Κορέας πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson», δια παν ενδεχόμενο. Από την κατάρρευση του καθεστώτος μέχρι μια εισβολή.
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ετοιμάζεται να ...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς ο Τράμπ φαίνεται να είναι απρόβλεπτος, αλλά εκτός τούτου δείχνει να μη ξερει και τι θέλει αφού απο τη μία πλευρά λεει πως θελει να κτυπήσει τους τζιχαντιστές και από την άλλη βομβαρδίζει τον Άσσαντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.