13/4/17

Στεφανόπουλος, Παπανδρέου, Τεμπονέρας

Κρέμονται από τα χείλη του, όχι αστεία...
Στεφανόπουλος, Παπανδρέου, Τεμπονέρας. Αυτά είναι τα ονόματα των σηράγγων στην εθνική Κορίνθου - Πατρών, που εγκαινίασε χθες ο Τσίπρας. Καλά ο Στεφανόπουλος, καλά και ο Παπανδρέου· αλλά ο Τεμπονέρας τι προσέφερε στη χώρα, εκτός από τον θάνατό του υπερασπιζόμενος μια μαθητική κατάληψη στην Πάτρα; Κακώς απορώ, διότι η ερώτηση περιέχει ήδη την απάντηση. Προσέφερε, διότι δολοφονήθηκε σε μια μαθητική –όχι φοιτητική– κατάληψη και οι καταλήψεις αυτές ήταν το «σχολείο», η πραγματική alma mater, του πρωθυπουργού. Οι καταληψίες μάς κυβερνούν. Και ποιος ξέρει; Αν ζούσε ο μακαρίτης, μπορεί σήμερα να ήταν βουλευτής, ίσως ακόμη και υπουργός, του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκείνο, όμως, που προκάλεσε ηχηρές αντιδράσεις ήταν η χρήση του ονόματος Παπανδρέου. Χρήσιμες αντιδράσεις, για όσους τουλάχιστον δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι το πρόβλημα της ΠΑΣΟΚάρας υπό την πρόεδρο Φώφη είναι η αθεράπευτη αλαζονεία του. Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης προσεβλήθη από την αναφορά του Χρ. Σπίρτζη στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ότι «ενέπνευσε πολλούς από εμάς, όπως και ο Τσίπρας», και έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «απρέπεια» να ταυτίζεται ο Σπίρτζης με τον «Μεγάλο», όπως τον λένε μεταξύ τους οι πασόκοι όταν έχουν νοσταλγική διάθεση. Γιατί, παρακαλώ; Δεν ήταν πασόκος ο Σπίρτζης; Δεν ήταν και τόσοι άλλοι στην κυβέρνηση και στο κόμμα; Και, κυρίως, δεν ήταν ΠΑΣΟΚ η μάζα των ψηφοφόρων που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

Για τον Παπανδρέου μπορεί ο καθένας να έχει τη γνώμη του. (Τη δική μου τη γνωρίζετε. Το χειρότερο που θα μπορούσαν να μου κάνουν θα ήταν να μετονομάσουν τον δρόμο όπου μένω σε Ανδρέα Παπανδρέου. Θα πουλούσα το σπίτι μου απ’ την ντροπή...) Είναι πράγματι «ο ιστορικός ηγέτης και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ», όπως λέει ο Μανιάτης στη δήλωσή του, αλλά τώρα πλέον ανήκει στην Ιστορία και έχει πάψει να είναι αποκλειστικότητά τους. Ομως, η ζηλότυπη στάση της ΠΑΣΟΚάρας θυμίζει και πόσο βαθιά ελληνικό φαινόμενο ήταν το ΠΑΣΟΚ. Διότι είναι ακριβώς η ίδια ζηλοτυπία που χαρακτηρίζει, δυστυχώς, τους περισσότερους Ελληνες σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά μας: δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι ανήκει πια σε όλους –στη Δύση τουλάχιστον– και ότι αυτό ακριβώς είναι η αξία της.
Του Στέφανου Κασιμάτη, από την Καθημερινή

16 σχόλια:

  1. Προφανως, ο παραπανω συντακτης ειναι θαυμαστης του δολοφονου-ταρμπουκου Καλαμποκα, καθως των αξιων του, που πηγαζουν απο ενα σιδηρολοστο. Θα επρεπε να ντρεπεται για τα οσα αναφερει για ενα καθηγητη σχολειου, αλλα σαν γνησιος θαυμαστης του Χιτλερ, δε φαινεται να αντιλαμβανεται τι γραφει. Μονο λυπη προξενει, ο θλιβερος αυτος ανθρωπος. Αλλα και απο τη καθημερινη του Αλαφουζου, δε περιμενουμε κατι καλυτερο. Ζητω η χουντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέφανε
      η Ελλάδα στη φάση που είναι έχει ανάγκη από σύμβολα ενότητας και όχι διχασμού.
      Και το σχόλιό σου αποδεικνύει ότι το όνομα "Τεμπονέρας" διχάζει. Ο Τεμπονέρας δολοφονήθηκε στη διάρκεια μιας κατάληψης σχολείου, που έγινε εν μέσω δημοκρατίας.
      Να μη σου πω δεν ποιές δυνάμεις κρύβονταν πίσω από τις καταλήψεις, γιατί θα πέσεις από την καρέκλα σου.
      Γι' αυτό, καλύτερα είναι να μην ρίχνουμε νερό στο μύλο του διχασμού.
      Αυτό κάνει ο Τσίπρας με τις ονοματοδοσίες σηράγγων.
      Προσπαθεί να διχάσει το λαό, γιατί απέτυχε παντού και θέλει με τις ενέργειες αυτές να κρύψει τις αποτυχίες του.

      Διαγραφή
    2. Σαββα, συμφωνω απολυτα, αλλα ο θανατος ενος οποιουδηποτε ανθρωπου, απο εναν υπανθρωπο με σιδηρολοστο, δε μπορει να γινεται, σε καμια περιπτωση, αντικειμενο κομματικου σχολιου. Αν ο συγκεκριμενος θελει να χτυπησει το Τσιπρα, που ειναι δικαιωμα του, εχει απειρες αφορμες. Δε χρειαζεται να αναφερθει στο συγκεκριμενο γεγονος, που ειναι στυγνη δολοφονια και αμαυρωνει τη ζωη της χωρας. Το γεγονος εκεινο μας γυρισε 40 χρονια πισω, οπου κυβερνουσε ενα παρακρατος. Δε με ενδιαφερουν οι ιδεες του καθενος. Μπορει ολοι να διαφωνουμε μεταξυ μας. Αλλα, δε δεχομαι να λυνονται οι διαφορες με τσεκουρια και λοσταρια. Αν καποιοι θελουν να ζουν σε ζουγκλα, ειναι αλλο θεμα. Να μας ειδοποιησουν, να λαβουμε τα μετρα μας. Δεν ειναι κομματικο, ειναι θεμα, πρωτα πολιτισμου και μετα δημοκρατιας. Το να φιλοξενουνται τετοια σχολια για μια δολοφονια, σε μια εφημεριδα, ειναι απολυτη καταντια για τα δηθεν ανεξαρτητα και εγκυρα ΜΜΕ. Με αυτο το τροπο, ο σχολιαστης δε χτυπαει το πρωθυπουργο, δειχνει μονο το αθλιο επιπεδο του. Δε με ενδιαφερει ο πρωθυπουργος, αλλα αισθανομαι προσβεβλημενος απο την ελλειψη σεβασμου σε εναν ανθρωπο που δολοφονηθηκε με αυτο το τροπο. Πολυ σωστα, οπως αναφερεις, το παραπανω διχαζει και γι αυτο θα επρεπε μια εφημεριδα, να ειναι πολυ προσεκτικη. Αλλα, ζουμε σε ενα συστημα, οπου πολιτικος βγαινει και λεει . Αυτο, αν θελουμε να μιλησουμε για διχασμο. Και παλι, ντροπη τους.

      Διαγραφή
    3. Αντί να κατηγορείς τον συντάκτη του άρθρου φίλε Στέφανε,θα ήταν καλό να πείσεις και εμάς γιατί είναι αυτή η σωστή επιλογή.

      Διαγραφή
    4. Θα ηταν ατοπο να ρωτησω:ποιες ηταν οι δυναμεις πισω απο τις καταληψεις ;
      Ποιοι αλλοι;
      Οι γνωστοι αγνωστοι...
      Ο Τεμπονερας ομως ηταν απολυτα ενημερος γιαυτο;
      ή ηταν θυμα απλα της βλακειας του;
      Αλλα εστω κιαν ηταν.
      Ηταν σωστο να αντιμετωπιστει ετσι;
      Κιαν μου πειτε οτι ηταν σωστο.
      Ποιο το τελικο αποτελεσμα;

      Διαγραφή
    5. @ Στεφανος Παπαδόπουλος.
      Οι ονοματοδοσιες μεγαλων δημοσιων εργων που εξυπηρετουν πολιτες όχι ενός Δημου η μιας συνοικιας η χωριου,πρεπει να φερουν όπως σωστα σας επεσημανε ο Κος Καλεντερίδης,ονοματα πανεθνικης αναγνώρισης για την προσφορα τους στο γενικο συνολο ασχέτως αν αυτή τυγχανει να είναι ακομα σχετικη με υγεια (Παπανικολάου),καλλιτεχνια,οικονομια ακομα και σχεση εχουσα με θανατους ηρωων (Ηλιακης) κλπ.
      Στην Δραπετσωνα π.χ. ονομασαν πλατεια Φυσσα με αντιστοιχη προτομή αυτό δεν σημαινει ομως ότι μπορουσαν να ονομασουν μια σηραγγα στα Τεμπη με αυτό το ονομα.
      Πιστευω βεβαια ότι θα αντιδρουσατε σε μια ονοματοδοσια π.χ. Μεταξας.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον Σάββα ως προς τον Τεμπονέρα. Αλλά και Παπανδρέου;;; Στεφανόπουλος;;; Σιγά τις προσωπικότητες. Αφού θέλει να διχάσει του δίνω ιδέα. Την όποια επόμενη σήραγγα ας της δώσει το όνομα Παττακός...Είχε και μυστρί αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο,τι θυμούνται χαίρονται οι πολιτικοί μας. Διχαστικοί, ψευδενωτικοί κι ανόητοι συνάμα.

    Ποιός ήταν ο Στεφανόπουλος? Μην ήταν κάποιος Αγωνιστής του '21? του '40? Της Κύπρου? Πείτε ρε παιδιά. Το γκούγλισα και βγήκαν 500 Στεφανόπουλοι.

    Όταν γίνω πρωθυπουργός θ απαγορεύσω ονοματοδοσίες με πρόσωπα των τελευταίων 50 ετών.
    Επίσης θ' απαγορεύσω τις μετονομασίες. Να παίζουν με άλλα κουβαδάκια οι πολιτικοί της συμφοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλοι αυτοί που οδήγησαν τη πατρίδα μας στη χρεοκοπια,τιμώνται ως εθνικοί ευεργέτες.Το πολιτικό σύστημα πέραν της ανικανότητος,έχει περισσό θράσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω και εναλλακτικά ονόματα. Της προκοπής. Κάποιοι απο αυτούς που έγραψαν την εποποιία της κατασκευής των οχυρωματικών έργων της γραμμής Μεταξά. Πχ Στ. Ψαραδέλλης, Αχ. Παυλίδης, Κωνστ. Καλευράς, Περικλής Παρασκευόπουλος..

    Τα ονόματα τα διάβασα σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Θεοδόση Τάσιου οπου πετάει και μια απο τις παροιμιώδεις ατάκες του:

    "..Αλλά, βλέπετε η Ιστορία δεν επαινεί τις προ­σωπικότητες του Στρατού - απλώς διασώζει τα ονόματα μόνον των κνώδαλων που γίνονται κινηματίες..."


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας κύριε Καλεντερίδη!!!
    Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από την σκατοφυλλάδα την καθημερινή δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο. Ο άνθρωπος δολοφονήθηκε στυγνά από καθυστερημένους με σιδερολοστό στο κεφάλι. Ήταν δάσκαλος και υπερασπίστηκε τους μαθητές του. Ο δολοφόνος του, ή αυτός που ανέλαβε την ευθύνη τέλος πάντων κυκλοφοράει ελεύθερος . Ο Τεμπονέρας πέθανε άδικα και άφησε πίσω μικρά παιδιά ορφανά. Εντάξει ο τσίπρας και η άθλια προδοτική κυβέρνησή του ψάχνει σύμβολα συσπείρωσης, και ιστορικές αναφορές για να μετατρέψει τον θίασο που μας κυβερνάει και την διεστραμένη παρέα του σε κόμμα που θα διεκδικεί μόνιμα την εξουσία. Όποιος θέλει ας βρίσει την κυβέρνηση που είναι προδότες ,αρνησιπάτριδες και αρνησίθρησκοι οι περισσότεροι, αλλά το παπαγαλάκι του αλαφούζου θα σέβεται νεκρους που πεθάναν άδικα. Ο ινφογνώμωνας είναι σοβαρή και έγκυρη ιστοσελίδα, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η δημοσίευση γραπτών εμετών σαν το άρθρο αυτό του ξεφτιλισμένου και άνανδρου αρθογράφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολοκληρωμενη αποψη!
      Θα προσθετα οτι οι αρνησιπατριδες της κυβερνησης σε ουδεν διαφερουν απο τους αλλους του μητσου-τακη και γεωργιαδη...ας ειμαστε αντικειμενικοι...

      Διαγραφή
  8. Για τον Ηρωα Δεκανεα Ιτσιο του Π8 κανεις δεν εδωσε ουτε σε ενα σοκακι το ονομα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Let's hope some priminister in the future will name a sewer station "Tsipras".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ντροπή Λίγος σεβασμός σε τετοια θέματα δεν βλάπτει είναι απαράδεκτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.