8/4/17

Προετοιμάζεται η Λευκωσία ενόψει Brexit

Οι δυσκολίες αλλά και οι ευκαιρίες που θα προκύψουν για το νησί από το "διαζύγιο" της Βρετανίας με την ΕΕ
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την έναρξη των διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου για τη νέα μεταξύ τους σχέση μετά το Brexit.
Την περασμένη Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την προετοιμασία της Κύπρου για τη διαπραγμάτευση με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες θα εγκρίνουν στις 29 Απριλίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.
Ήδη τον Ιούλιο είχε οριστεί μια Υπουργική Επιτροπή και το υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει ένα πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τα άλλα υπουργεία. Θα χρειαστεί και ένας δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη για να ετοιμαστούν, οι διαπραγματευτικές θέσεις της Κύπρου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θεωρεί ότι θα επηρεαστεί κυρίως η βρετανική οικονομία και ότι δεν θα υπάρξουν απαραίτητα αρνητικές συνέπειες για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εισαγωγές της Κύπρου από το ΗΒ φτάνουν το 9% των συνολικών εισαγωγών, ενώ οι εξαγωγές το 7% με το μεγαλύτερο τους μέρος να είναι στον τομέα των υπηρεσιών. Το ΗΒ αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, καθώς οι αφίξεις Βρετανών αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών αφίξεων και το 35% των τουριστικών εσόδων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό την Κύπρο, εφόσον δεν θα χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίου.
Κάποια άλλα ζητήματα είναι τα χαμηλά δίδακτρα των Κυπρίων φοιτητών στη Βρετανία, πιθανοί περιορισμοί για Κυπρίους που εργάζονται στη Βρετανία και τι θα γίνει με τους Βρετανούς, που μένουν μόνιμα στην Κύπρο.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική μορφή θα είχε η νέα σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας σε εμπορικό, οικονομικό, ταξιδιωτικό – ακόμη και πολιτικό επίπεδο. Επίσης, επισημαίνουν ότι η Κύπρος μπορεί να προστατευθεί από τυχόν αρνητικές συνέπειες με έγκαιρη υπογραφή στοχευμένων διακρατικών συμφωνιών.
Εξάλλου, υποδεικνύεται ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από το Brexit, προσελκύοντας εταιρείες που θα ήθελαν να μην έχουν την έδρα τους τη Βρετανία. Για το σκοπό αυτό οι κυπριακές Αρχές πρέπει να υιοθετήσουν ακόμη πιο ανοικτές πολιτικές, προκειμένου να προσελκύσουν εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που σκέφτονται να μεταφέρουν εργασίες ή τις έδρες από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Συναφώς, δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι η Κύπρος έχει πολύ καλή σχέση με τη Βρετανία, λόγω του ότι είναι μέλος της Κοινοπολιτείας.
Ένα μείζον ζήτημα είναι ποιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Για το ζήτημα αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι υπό την αιγίδα της, αλλά η ουσία της διαπραγμάτευσης θα γίνει διμερώς μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
"Στόχος είναι η διασφάλιση της συνέχισης του πρωτοκόλλου 3 υπό άλλη μορφή, εις τρόπο ώστε με νομική βεβαιότητα οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, που θα κατοικούν ή θα εργάζονται στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας", δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να δημιουργήσει το ΜΠΡΕΞΙΤ σε καμια αλλη χώρα εντός ή εκτός της ΕΕ. Ούτε στο Η.Β.
    Εκτός και εάν τα κοράκια των Βρυξελλών υποχρεώσουν τις χώρες-μέλη να κάνουν τίποτα γκανγκστερικά από αυτά που ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.