12/4/17

Κυπριακό και τουρκικό δημοψήφισμα - Tι θα αλλάξει;

Δόνα Καπαρτή
Σκούρα τα πράματα στο Κυπριακό, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, είτε οι ψηφοφόροι ρίξουν στην κάλπη «ναι», είτε «όχι». 

Μπορεί μεν το κυπριακό ζήτημα να επηρεαστεί σε μικρό βαθμό από το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, αλλά το μικρό αυτό στοιχείο αναμένεται να έχει αρνητική χροιά.
Μιλώντας στο SigmaLive, ο Ζήνωνας Τζιάρας, Λέκτορας Σπουδών Ασφάλειας και Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο UCLAN Cyprus ανέλυσε το τι πρόκειται να ξημερώσει για την Κύπρο εάν οι Τούρκοι μέσα από τη ψήφο τους στηρίξουν τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και σε περίπτωση που περάσει το «όχι».

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα μας, εαν οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν μέσα από το δημοψήφισμα ενδεχομένως ο Τούρκος Πρόεδρος να χρειαστεί τη στήριξη του κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) γνωστό ως κόμμα των Γκρίζων Λύκων.

«Θέλοντας να τους ικανοποιήσει, ίσως κρατήσει πιο σκληρή στάση στο Κυπριακό», εξηγεί ο Διεθνολόγος.

Φημολογείται μάλιστα ότι ο Ερντογάν θα δώσει την αντιπροεδρία στον αρχηγό του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σε μια τέτοια περίπτωση, αδιαμφισβήτητα, θα είναι δύσκολο για τον Ερντογάν να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα στο Κυπριακό, κάτι που εκτιμά και ο Λέκτορας.

Ακόμη κι αν επιδιώξει να κάνει θετικά βήματα στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, για τους Γκρίζους Λύκους αυτό θα είναι προδοσία, είπε χαρακτηριστικά ο δρ Τζιάρας.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο του «όχι», της απόρριψης δηλαδή των μεταρρυθμίσεων, ο Ερντογάν θα επιδιώξει μέσα από εθνικιστική ρητορική να συσπειρώσει τις ψήφους πετυχαίνοντας τον σκοπό του μέσα από την Βουλή.

Ειδικότερα, αυτό που αναμένεται είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ώστε να «περάσουν» οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Μέσα από πρόωρες εκλογές θα επιδιώξει την ενίσχυση της δυναμικής λαμβάνοντας υπόψη των μομέντουμ.

Με περισσότερες έδρες, ο Ερντογάν θα έχει μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και  θα περάσει στις μεταρρυθμίσεις.

Κατ’ επέκταση δεν αποκλείεται να δούμε τον Σουλτάνο να κάνει προσπάθειες απαγόρευσης του κουρδικού κόμματος.

Εξάλλου, πρόκειται για ένα κόμμα που καθόλου δεν αρέσει στους Γκρίζους Λύκους οι οποίοι και κρατούν αυστηρή στάση τόσο στο Κουρδικό όσο και στο Κυπριακό.

Η στενότερη σχέση του Τούρκου Προέδρου με το Εθνικιστικό Κόμμα είναι εμφανής μέσα και από την ρητορική του πρώτου η οποία με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο έχει αλλάξει.

Τελευταία ενστερνίζεται εθνικιστικές αξίες, όπως επισημάνει ο Διεθνολόγος κάτι που θεωρεί πως συνδέεται με την πολιτική «φιλίας» του Ερντογάν με το εν λόγω κόμμα.

Στο κάτω-κάτω, οι δηλώσεις του Σουλτάνου έχουν πάντα πολλούς παραλήπτες – εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.