11/5/17

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού είναι γεμάτος... λακκούβες

Η Κίνα πρέπει να ανοίξει περισσότερο την οικονομία της σε ξένες επενδύσεις, αν θέλει να έχει τύχη η αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού. Γιατί πρέπει να επανεξεταστούν βασικά σημεία του φιλόδοξου σχεδίου



Ο παλιός Δρόμος του Μεταξιού στήριξε τη χρυσή εποχή της Κίνας πριν από χίλια χρόνια, όταν η εδαφική επέκταση της δυναστείας τον Τανγκ, η πολιτιστική ανωτερότητα και η οικονομική ισχύς – με το 58% του παγκόσμιου ΑΕΠ – είχαν φτάσει στο ζενίθ τους.
Αυτό το μήνα, το Πεκίνο φιλοξενεί ένα διεθνές συνέδριο στο οποίο θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με την ονομασία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει σαν στόχο να επαναδημιουργήσει το Δρόμο του Μεταξιού.
Αλλά σε πέντε ή 10 χρόνια από σήμερα, θα θυμόμαστε αυτή την εκδήλωση ως ένα βήμα προς το επόμενο στάδιο για το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας στις παγκόσμιας αγορές ή ως έναν μεγαλεπήβολο εγχείρημα που οδήγησε σε μια τεράστια σπατάλη πόρων;
Αν και η πρωτοβουλία για το νέο δρόμο του μεταξιού ανακοινώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και είναι το αγαπημένο σχέδιο του προέδρου Σι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο με τι ακριβώς ισοδυναμεί. Το Πεκίνο υποστηρίζει πως θα περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές στην Ασία και σε άλλες περιοχές, επεκτείνοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις σε μια νέα χερσαία διαδρομή που θα εκτείνεται ως και την Ευρώπη και μια θαλάσσια που θα φτάνει ως τη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Το σχεδιο στο συνολον του είναι ανεφικτο αφου αρκει μια ματια για να δει κανεις τις παμπολες χωρες που θα διασχιζει ,οι οποιες στο μεγαλυτερο ποσοστο διατηρουν εντασεις ακομα και ενοπλες μεταξυ τους.
    Κατι σαν την εκτροπη του Αχελώου που 'επαιζε' πολλες δεκαετιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.