11/5/17

Σε ποιές χώρες σπουδάζουν Έλληνες φοιτητές

Μεγάλος είναι ο αριθμός των φοιτητών από την Ελλάδα που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους σε γειτονικές χώρες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών. Δημοφιλής προορισμός των Ελλήνων είναι η Βουλγαρία ενώ Ρουμανία και Κύπρος προσελκύουν πολλούς φοιτητές από την Ελλάδα.
Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν μια γειτονική χώρα για μεταπτυχιακές σπουδές γεγονός που πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία προσπαθεί να κάνει άνοιγμα σε φοιτητές του εξωτερικού ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει μεγάλη διαρροή μεταπτυχιακών φοιτητών από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού.Σχεδόν 1 στους 4 ξένους φοιτητές στη Βουλγαρία είναι από την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14. Ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών έφθασε τους 2.510 με αποτέλεσμα οι Έλληνες να αποτελούν τη δεύτερη σε αριθμό ξένη κοινότητα φοιτητών πίσω από τους Τούρκους.
Η είσοδος της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η γειτνίαση με πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή της καθώς και το χαμηλό κόστος διαβίωσης φαίνεται ότι είναι παράγοντες που συντελούν στην απόφαση πολλών γονιών να στείλουν τα παιδιά τους στη Βουλγαρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν τη Βουλγαρία για μεταπτυχιακές σπουδές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 72.6% πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές ενώ σε σύνολο 5.764 μεταπτυχιακών 1 στους 3 είναι από την Ελλάδα. Με βραχεία κεφαλή στα μεταπτυχιακά προηγούνται οι Τούρκοι που είναι κατά 65 περισσότεροι από τους Έλληνες.
Από τον πίνακα που ακολουθεί μπορεί κανείς να διαπιστώσει την έκρηξη των μεταπτυχιακών φοιτητών από την Ελλάδα.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
2013-141.823
2012-131.694
2011-121.297
2010-11727
2009-10555
2008-9448
2007-8410

2 σχόλια:

  1. Πηγε πριν ενα μηνα ο γιος μου στην Σερβια, στο Βελιγραδι, 6ήμερη εκδρομη. Ειδε το πανεπιστημιο και ΔΕΝ πιστρευε οτι αυτο ειναι Πανεπιστημιο. Οχι συνθηματα, οχι γραφιτι, αλλα ουτε ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΑ στους τοιχους. Ειδε φοιτητες χωρις μαλια και γένια, καλοντυμενους, ευπρεπεις, και δεν πιστευε οτι ειναι φοιτητες, Ειχε την εικονα των ελληνικων πανεπιστημιων και δεν μπορουσε να καταλαβει γιατι οι Σερβοι ειναι εκτος κλιματος. Τι να πουμε, τι να συγκρινουμε;! Ζουμε στο οικοπεδο που ηταν ΟΑΣΗ και το καταντησαμε ερημο και οι Σερβοι ζουσαν σε μια ερημο που αφησαν οι Αμερικανοι με τους βομβαρδισμους τους και τα 15 χρονια ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΥ εμπαργκο και την εχουν κανει οΑΣΗ σε ελαχιστα χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και με τον καρκίνο στα ύψη από τις harmless βόμβες που μας διαφήμιζε το μπουμπούκι του Χάρβαρντ και του Καποδηστρικού ,ο αποθανών Τριχόπουλος.Ο ιδανικός τόπος να στειλεί κανείς το παιδί του.
    ΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.