16/5/17

FT : O Τραμπ, ο Ερντογάν και ο θάνατος των δημοκρατιών

Η διολίσθηση της Τουρκίας στον αυταρχισμό αποτελεί μια ηχηρή προειδοποίηση για τους Αμερικανούς πολίτες. Τα «fake news», οι καταγγελίες κατά δικαστών και η κομματική πόλωση. Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η απειλή της τρομοκρατίας
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, μπορεί να ανακαλύψουν ότι έχουν πολλά κοινά.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι και οι δύοεθνικιστές, που έχουν υποσχεθεί να κάνουν τις χώρες τους μεγάλες ξανά. Έχουν μετατρέψει και οι δύο την διακυβέρνηση σε μια οικογενειακή υπόθεση και βασίζονται πολύ στους γαμπρούς τους, τον Τζάρετ Κούσνερ και τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Έχουν κατηγορήσει και οι δύο τον κρατικό μηχανισμό των χωρών τους για συνωμοσία εναντίον τους. Τους απεχθάνονται οι μητροπολιτικές ελίτ, αλλά τους λατρεύουν έξω από τις μεγάλες πόλεις. 
Ωστόσο, είναι οι ομοιότητες στην στάση του Τραμπ και του Ερντογάν απέναντι στα μέσα ενημέρωσης και τα δικαστήρια που πρέπει να ανησυχoύν περισσότερο τους Αμερικανούς. Ο κ. Τραμπ είναι γνωστός για τις καταγγελίες περί «fake news» και για τη δήλωση πως στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης εργάζονται οι «πιο ανέντιμοι άνθρωποι στον κόσμο».
Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε πόλεμο με το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών μέσων. Ο κ. Τραμπ κατήγγειλε έναν «λεγόμενο δικαστή» ο οποίος έλαβε απόφαση κατά της ταξιδιωτικής του απαγόρευσης για τους μετανάστες. Ο κ. Ερντογάν περιφρονεί το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο και πέρυσι έβαλε να συλληφθούν δύο από τα μέλη του.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Turkey has always inspired dictadors. How to get away with murder.
    The explanation lies with Isarael. If Israel wins, everything is permitted

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.