25/6/17

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Νορβηγός τους πήρε τον αέρα... - Τι λέει για τα ελληνόφωνα παπαγαλάκια-δημοσιογράφους

Με τις ευχές όλων των Κυπρίων –κάπως έτσι ξεκινούσαν τα κείμενά τους οι παλιοί καλοί δημοσιογράφοι– αναχωρεί την Τρίτη 27 Ιουνίου για την Ελβετία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, για να λάβει μέρος στη Διάσκεψη Γενεύη ΙΙ, η οποία θα διεξαχθεί από την επομένη, 28 Ιουνίου, μέχρι και τις 7 Ιουλίου. Θα τον συνοδεύουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι συνεργάτες του και άλλοι παράγοντες, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με τις συνομιλίες.
Με την ίδια φράση («με τις ευχές όλων των Κυπρίων») ξεκινούσαν τα κείμενά τους και οι αθλητικογράφοι. Και όπως θυμόμαστε, εκείνα τα χρόνια γυρνούσαν πάντα οι ομάδες μας με βαριές ήττες.

Δεν υπονοώ κάτι άλλο, ούτε συνδέω τις ήττες στο ποδόσφαιρο –το οποίο από τότε βελτιώθηκε αφάνταστα– με τις διπλωματικές ήττες που εισπράττουμε συχνά-πυκνά, φτάνοντας στο σημείο το 82% του πληθυσμού των Ελληνοκυπρίων να υποκύπτει σε ό,τι απαιτεί το 18% των Τουρκοκυπρίων, ανθρώπων που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο πλευρό του Τούρκου κατακτητή, αλλά κατά τα άλλα έχουν και τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα και τα οφέλη μίας χώρας-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε την απόφαση να συμμετέχει σε αυτή τη σύναξη, χωρίς να τον ικανοποιεί το έγγραφο του πλασιέ των Τούρκων Έσπεν Μπαρθ Άιντε, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο κ. Νίκος Κοτζιάς. Και έκανε αυτό το βήμα για να δείξει ότι διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να φτάσει μέχρι τη λύση του Κυπριακού στη βάση της φιλοτουρκικής (και ρατσιστικής) λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Το έκανε και για άλλους λόγους βέβαια: Για να μην του επιρρίψουν τις ευθύνες, ότι τάχατες λόγω της αδιαλλαξίας του κατέρρευσαν οι συνομιλίες, αλλά και πιεζόμενος από τους οπαδούς της «όποιας λύσης», οι οποίοι του εξαπέλυσαν ιταμές επιθέσεις, όταν μετά την υπόθεση του «Ενωτικού Δημοψηφίσματος» ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποσύρθηκε από τις συνομιλίες. Οι οπαδοί της «όποιας λύσης», κυρίως αυτοί που άλωσαν εκ των έσω αρκετά ΜΜΕ, τον πέρασαν γενεές δεκατέσσερις, χωρίς και να φταίει.
Φανταστείτε τι θα του συνέβαινε αν με ευθύνη του κατέρρεαν οι συνομιλίες, που πρόκειται για έναν διάλογο κωφών, και τίποτα άλλο.
Κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είπε σε Αμερικανούς συνομιλητές του ότι ο κατοχικός ηγέτης είναι υποχείριο της Άγκυρας, ότι δεν έχει καμία βούληση για λύση και ότι δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό χωρίς να επικοινωνήσει με την Τουρκία. Ναι, είναι ο εταίρος και ο συνέταιρος της ειρήνης που αποδείχθηκε κάλπικος.
Φέρεται να είπε, ο κ. Αναστασιάδης, και κάτι άλλο στους Αμερικανούς συνομιλητές του: ότι ο «αλήστου μνήμης» Αλεξάντερ Ντάουνερ ήταν «παρθένα» μπροστά στον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, τον Νορβηγό Ατλαντιστή, που έχει πάρει φαλάγγι την ελληνοκυπριακή πλευρά επιβάλλοντας ό,τι επιθυμεί.
    Ο κ. Άιντε έδωσε εντολή στα ελληνόφωνα «παπαγαλάκια» του να αρχίσουν να γράφουν ότι ο Ταγίπ  Ερντογάν θα κάνει υποχώρηση στην Ελβετία.
    Και η υποχώρηση θα αφορά στον αριθμό των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί. Ξεκινάμε με το δεδομένο ότι θα μείνουν τουρκικά στρατεύματα και ότι η Τουρκία στην Ελβετία προτίθεται να ανακοινώσει μερική αποχώρηση. Και αυτή η δήθεν «υποχώρηση» –αν γίνει βέβαια και δεν μείνει μόνο στα κείμενα των «παπαγαλακίων»– θα παρουσιαστεί ως μεγάλη εξέλιξη που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού. Βλακείες…
    Να φανταστείτε ούτε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, πιστεύει ότι με την παραμονή Τούρκων στρατιωτών θα λυθεί το Κυπριακό. Ο αθεόφοβος έλεγε στους Αμερικανούς που συνάντησε στην Ουάσιγκτον, με απίστευτη μάλιστα πειστικότητα, ότι εάν δεν φύγουν όλοι οι Τούρκοι, λύση δεν υπάρχει… Και προβληματίστηκαν οι άνθρωποι, διότι από άλλες πηγές ακούνε ότι οι θέσεις του είναι διαφορετικές. Ότι δηλαδή αποδέχεται παραμονή τουρκικών στρατευμάτων.
    Κάπως έτσι παίζει το παιγνίδι και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο κ. Άνδρος Κυπριανού, που είναι στενοχωρημένος διότι έχασε αυτό το αστέρι τον Μάικ, και έτσι τώρα πρέπει να αναζητήσει άλλο «λεφτά» προεδρικό υποψήφιο. Διότι, ως γνωστόν, οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν με το ΑΚΕΛ πρέπει να βρίσκουν και 8 με 10 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την προεκλογική εκστρατεία. Το ΑΚΕΛ νικά τον πόλεμο εναντίον του… κεφαλαίου! Κούνια που σας κούναγε…
    Και ο κ. Κυπριανού, λοιπόν, που κατέληξε να παρακαλεί τον πιο νεοφιλελεύθερο άνθρωπο στον ελληνικό χώρο να είναι υποψήφιος του κομμουνιστικού κόμματος, άλλα λέει στους ξένους και άλλα πιστεύει. Όταν έρθει εκείνη η ώρα –και μακάρι να μην έρθει ποτέ– και κατοχικά στρατεύματα θα δεχθεί, και εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία, και ό,τι θέλει ο Ακιντζί και οι πάτρωνές του στην Άγκυρα θα πάρουν.
    Και για να παραμείνω στο ΑΚΕΛ: Έφαγε τέτοιο μπάτσο από τα μέλη του κόμματος ο κύριος γενικός γραμματέας, για τον εκλεκτό του τον Μάικ, που ακόμα είναι ζαλισμένος. Έπρεπε να πάει ο κ. Κυπριανού με τον εν λόγω κύριο στις Προεδρικές. Θα γελούσαμε μέρα-νύχτα με τους γελοίους που κάνουν τους κομμουνιστές αλλά θα έβγαιναν στα τηλεοπτικά παράθυρα για να υποστηρίζουν τον άνθρωπο που δεν έχει καμία, μα καμία, ευαισθησία για τους εργαζομένους. Για τους νεοφιλελεύθερους, οι εργαζόμενοι, όπως η πλειονότητα των μελών του ΑΚΕΛ, είναι απλά εργαλεία…
    Με «σημαδεμένη τράπουλα» στον στίβο της Ελβετίας
    Ο κ. Αναστασιάδης, λοιπόν, κατεβαίνει στον στίβο της Ελβετίας με τη «σημαδεμένη τράπουλα» του κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Οι πληροφορίες της Αθήνας για τις σχέσεις του Νορβηγού με τους Τούρκους είναι καταθλιπτικές. Ο Πρόεδρος της Κύπρου γνωρίζει τι περιέχει ο φάκελος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τον κ. Άιντε. Γνωρίζει, επίσης, ότι οι Βρετανοί διάλεξαν στρατόπεδο.
    Είναι άλλο πράγμα η σωστή λύση, την οποία όλοι θέλουμε και επιδιώκουμε. Και άλλο η «όποια λύση», για την οποία –όπως πολύ ορθά είπε ο κ. Αναστασιάδης σε Αμερικανό συνομιλητή του– «θα κάνουν την Κύπρο Λίβανο». Για όσους δεν γνωρίζουν τι υπονοεί η φράση του Προέδρου της Κύπρου, να σας πω εγώ: το χριστιανικό στοιχείο του Λιβάνου, μέσα σε 30-35 χρόνια, έγινε μικρή μειοψηφία με τάσεις εξαφανισμού.
    Πρέπει να υποχωρήσει ο ένας απο τους δυο για να μην καταρρευσουν...
    Αναλύοντας την κατάσταση με βετεράνο διπλωμάτη, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά που ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θέλει να δείξει ότι ελέγχει το σκηνικό στο νησί, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο διαπραγματευτής πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης φοβούνται –για να μη χρησιμοποιήσω άλλο λέξη– τον Νορβηγό, ο οποίος τους έχει πάρει τον αέρα και τους κουβαλεί στην Ελβετία για μία διάσκεψη που έχει προδιαγεγραμμένο τέλος.
    Προσέξτε: Για να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες, πρέπει να υποχωρήσει ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών: η τουρκική πλευρά ή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

    © ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πηγαίνοντας στην Ελβετία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ικανοποίησε όσους στον ΔΗΣΥ, μέσα στην τρικυμία του μυαλού τους, «κόλλησαν» στη ρατσιστική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σπάζω το μυαλό μου να καταλάβω πώς θα ικανοποιήσει και τους λεγόμενους «εθνικόφρονες», που αποτελούν την πλειοψηφία στο κόμμα της κυπριακής Δεξιάς…
      Mιχάλης Ιγνατίου  
    Φιλελεύθερος

    2 σχόλια:

    1. Δέν παίρνει τόν ἀέρα κάποιος κανενός, ἄν δέν τοῦ τόν ἔχῃ δώσει ὁ ἴδιος. Ἤ, ἄν ὁ ἴδιος πού τοῦ πῆραν τόν ἀέρα, δέν ἔχει τρωτά σημεῖα. Πολύ τρωτά.
      Καί τό πλέον τρωτό, εἶναι τό νά φοβᾶται γιά τόν ἑαυτό του, ὅτι... (ὁτιδήποτε).
      ΥΓ. Ὅλοι ἔχουμε τά τρωτά μας σημεῖα βέβαια. Ἀλλά, στά βασικά πράγματα, ὅπως γιά τήν πατρίδα μας, δέν τά μετρᾶμε παραπάνω ἀπό τό καθῆκον μας. (Καί γιά νά μή γελαστοῦμε μοναχοί μας, διότι ὑπάρχει καί αὐτός ὁ κίδυνος, κυττᾶμε στόν καθρέφτη τόν ἑαυτό μας ἴσια, χωρίς τήν μάσκα τῶν καλῶν προθέσεων).

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Ἡ Γενεύη εἰδικῶς, και γενικῶς ἡ Ἑλβετία, εἶναι ἰδανικός τόπος γιά τίς συνομιλίες αὐτές. Εἶναι ὁ τόπος ὅπου ὁ Καποδίστριας ἔλυσε σωστά τό πρόβλημα τῆς Ἑλβετικῆς ὁμοσπονδίας κρατιδίων. Ἀκριβῶς ἀντίθετα ἀπό ὅ,τι ἤθελε τό ἐνεργούμνεο τῶν Ἄγγλων μέσα στήν Αὐστρο-οὐγγρική Αὐτοκρατορία, ὁ φιλόδοξος Μέττερνιχ.
      Θά ἔλεγα ὅτι θά ἔπρεπε νά μάθαινε τήν ἱστορία αὐτήν ὁ κος Ἔϊντε, ἔστω καί πλαγίως, καί μάλιστα μέσα ἀπό τίς διαπραγματεύσεις καί μιά πραγματικά βιώσιμη λύση, ἄν δέν φοβόμουνα ὅτι τήν ἀγνοοῦν ὁρισμένοι δικοί μας. ...
      Η Ἑλβετία ἀκόμη στηρίζεται στίς ἰσορροπίες πού ἐγκαθίδρυσε ὁ Καποδίστριας. Γιατί ὄχι ἀντίστοιχα καί ἡ Κύπρος;
      [Τόν Μέττερνιχ κανείς δέν τόν θυμᾶται γιά κάτι ἐποικοδομητικό καί καλό. Καί τήν Αὐστρο-ούγγαρία αὐτός τήν κατέστρεψε κατά βάθος...τοῖς τῶν Ἐγγλέζων ῥήμασι πειθόμενος].

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.