6/6/17

Παντελής Σαββίδης: Ποιος ωφελείται από τις αλλαγές στη Μέση Ανατολή

  • Η Ντόχα στην ομίχλη... (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
Η ρήξη 5½ χωρών της Μέσης Ανατολής με το Κατάρ ήταν μια αναμενόμενη το τελευταίο διάστημα κίνηση, που εισάγει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην τελική φάση τους. Όλα άρχισαν από την ανακήρυξη του δόγματος αναδόμησης της ευρύτερης Μέσης Ανατολής πριν από αρκετά χρόνια, και τείνουν να λάβουν την οριστική τους μορφή.
Η εικόνα που θα διαμορφωθεί, εν πρώτοις, δεν είναι αρνητική για την Ελλάδα. Υπάρχει όμως μια δυναμική των εξελίξεων που αφορά κυρίως την Τουρκία, η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη χώρα μας.
Με δυο λόγια, πέντε χώρες (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Υεμένη και η μισή –η ανατολική– Λιβύη) διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ.
Του καταλογίζουν βαρύτατες ευθύνες για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.
Η αλήθεια είναι ότι το Κατάρ υποστήριξε αυτές τις ομάδες που αρχίζουν από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και καταλήγουν στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν το έκανε μόνο του. Βρισκόταν σε στενή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία αλλά και την Τουρκία. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι αδιάσειστα, και η επόμενη κίνηση που θα δούμε να κλιμακώνει η διεθνής κοινότητα θα αφορά την Τουρκία. Εκτός και αν ο Ερντογάν αποδεχθεί να «παίξει» το παιχνίδι της Δύσης, οπότε απλώς θα πάρει παράταση χρόνου.
Το σύνθημα δόθηκε κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία. Το Βασίλειο προειδοποιήθηκε να συνεργαστεί οικονομικά και πολιτικά με τη Δύση –και κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες–, διαφορετικά θα υφίστατο τις συνέπειες των επιλογών του τα τελευταία (αρκετά) χρόνια.
Η αλλαγή γραμμής ήταν ραγδαία.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.