13/6/17

Τσίπρας-Αναστασιάδης-Νετανιάχου συζητούν για το κοινό τους ενεργειακό μέλλον στη Θεσσαλονίκη

  • Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησής τους στο Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβριο (φωτ.: γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)
Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη έχουν την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης τριμερούς την οποία αναμένεται να απασχολήσουν έντονα τα ενεργειακά θέματα. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου East Med, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τον EuroAsia Interconnector.

Τα δύο αυτά έργα πέρσι βρίσκονταν στον κατάλογο των Βρυξελλών με τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Στον East Med συμμετέχουν ήδη μεγάλα ονόματα του πετρελαϊκού κλάδου –όπως η ExxonMobil στην Κύπρο–, ενώ πλέον διατυπώνεται ανοιχτά η άποψη ότι ίσως χρειαστούν δύο έργα μεταφοράς του αερίου της ανατολικής Μεσογείου αφού είναι πιθανό να ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα.
Από την άλλη το κόστος του EuroAsia εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ – οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δώσει 14 εκατ. ευρώ για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες. Με βάση τους σχεδιασμούς, η κατασκευή του έργου μπορεί να ξεκινήσει το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να συνδυαστεί το καλώδιο και με οπτική ίνα ώστε να βοηθήσει και τις τηλεπικοινωνίες.

2 σχόλια:

  1. γιατι λειπει ο φυσικος συμμαχος του Ισραηλ η Τουρκια; χωρις αυτον δεν προκειται να γινει ο αγωγος αυτος. θα σας ερθει κατακουτελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλάκα πλάκα αυτη η παράσταση παίζεται 7 χρόνια η λάμψη έπαιξε τόσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.