16/6/17

Ο Πρωθυπουργός ανακήρυξε ΑΟΖ χθες στη Θεσσαλονίκη! Τι σημαίνει η δήλωση του Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Φωτογραφία ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου προβαίνουν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Φωτογραφία ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης
Πραγματοποιήθηκε χθες (15 Ιουνίου 2017) στη Θεσσαλονίκη η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Στο τέλος έγιναν δηλώσεις και από τους τρεις ηγέτες αλλά προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, του Ισραήλ αλλά και της Ελλάδας δίνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, εκτός εάν ήταν μέρος μια δημιουργικής ασάφειας.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα όταν ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την δημιουργία του αγωγού East Med, λέγοντας:

«Φυσικά, η ιδέα του αγωγού East Med θα είναι μια επανάσταση. Είχαμε προκαταρκτικές μελέτες, φαίνεται πολλά υποσχόμενη και θα εξετάσουμε περαιτέρω”.

Ο Νετανιάχου βάζοντας την υπογραφή του για την κατασκευή του αγωγού East Med έθαψε την αμερικανική πρόταση ότι ο αγωγός πρέπει να περάσει μέσω της Τουρκίας. Φαίνεται ότι πήρε το πράσινο φως από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, που ανακάλεσε την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα για την δημιουργία αγωγού που θα περνάει από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Αυτή ήταν η 3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Φαίνεται ότι η συνεργασία των τριών κρατών έχει πλέον μπει σε σωστές βάσεις και η συνεργασία τους στους τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος, έρευνας, ψηφιακής τεχνολογίας και οικονομίας βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Στη Σύνοδο, που λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο, συζητήθηκαν, εκτός από το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, τα θέματα που έχουν σχέση με τα προβλήματα με το Κατάρ, την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι αυτό που δεν ανακοινώθηκε που έχει σχέση με τα θέματα εθνικής ασφάλειας των τριών κρατών. Μετά από τη δραματική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ πριν από έξι χρόνια, η Ελλάδα ανησύχησε ότι εάν το Ισραήλ και η Τουρκία εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, η Ελλάδα θα πληρώσει ένα τίμημα. Το Ισραήλ ήταν συνεπές στις προσπάθειές του, μεταξύ των οποίων και στις πρόσφατες συναντήσεις, να ανακουφίσει αυτές τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι η σχέση του με την Ελλάδα είναι υγιής και δεν θα διακυβευτεί από τις επαφές του με την Τουρκία.

Από την ισραηλινή πλευρά, οι πρόσφατες εξελίξεις με την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελούν μια win-win κατάσταση που κερδίζει. Η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες αυτές δημιουργεί ένα νέο γεωπολιτικό μπλοκ που θα μπορούσε, σε κάποιο βαθμό, να αντισταθεί στην Τουρκία. Αυτό το μπλοκ έχει τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική σημασία.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη τώρα να βοηθήσει το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος υποστηρίζει σχεδόν αυτόματα την ελληνική θέση, η οποία δίνει στους Έλληνες διπλή ψήφο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι ισχυρότερες ισραηλινές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν για να ενθαρρύνουν την Τουρκία να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ.

Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων Νετανιάχου, Τσίπρα, Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Κύπρου, με ιδιαίτερα εύθυμη διάθεση, ευχήθηκε να ξαναδεί στην Μεγαλόνησο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ:

«Ανυπομονώ να σας δω ξανά στην Κύπρο και φυσικά ελπίζω με φόρμα και όχι με γραβάτες ή κουστούμια τότε» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Οκ» απάντησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαμογέλασε και ο Ν. Αναστασιάδης συνέχισε: «Ο Αλέξης μας έχει υποσχεθεί κάποτε ότι ίσως φορέσει γραβάτα. Για να δούμε…» είπε γελώντας.

Μακάρι να έχει ανοίξει μια χαραμάδα ελπίδας την ίδια ημέρα που, στο Λουξεμβούργο, η Ελλάδα εξασφάλισε το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση ποσού 8,5, δισ. ευρώ, περίπου 1.1 δισ. ευρώ παραπάνω από τα 7,4 δισ. ευρώ που θα μας έδιναν. Ένα μικρό ποσόν από αυτό θα μπορούσε να δοθεί για την δημιουργία του μηχανισμού της ΑΟΖ που τόσο πολύ περιμένει ο λαός μας.

mignatiou.com

7 σχόλια:

 1. δεν ειδα πουθενα στο αρθρο την ανακηρυξη που λεει ο τιτλος. Ασαφης η συναντηση. Ασαφες και το αρθρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ):
  Είναι η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων.

  - Ο διορισμένος (εκ αλλοδαπής) πρωθυπουργός της Ελλάδος όταν πρόκειται για το συμφέρον των αφεντικών του αναφέρει:
  «Πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, του Ισραήλ αλλά και της Ελλάδας δίνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική»

  Διαφορετικά ισχύει το: «Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;»

  - Ομοίως όταν πήγε στην Ρωσία, για το συμφέρον των αφεντικών του (βλέπε Ουκρανία), κάποια στιγμή μίλησε για λαθρεπιβάτες (και όχι για παράτυπους επιβάτες).

  Διαφορετικά, όσο αφορά τους λαθρομετανάστες (δηλ. Τα αντιρατσιστικά μεροκάματα της παγκοσμιοποίησης και τα οποία προστατεύονται από την εργατική νομοθεσία -βλέπε αντιρατσιστικό νόμο-) ισχύει το: «παράτυποι μετανάστες, γιατί δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, υπάρχουν λαθραία μυαλά.»

  Η διγλωσσία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχώς, επειδή δεν καταλαβαίνει τι λέει να μην του δίνουμε και μεγάλη σημασία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό απηχεί την πραγματικότητα και είναι όχι μόνο θλιβερό, όχι μόνο ντροπή για την χώρα, αλλά και επικίνδυνο. Ο άνθρωπος είναι ένας ημιμαθής, με πολιτική παιδεία τής ΚΝΕ, τελείως άσχετος με έννοιες, που συνηθίζει να χρησιμοποιεί, αλλά δεν καταλαβαίνει το νόημά των. Όποτε δε βρίσκεται στο εξωτερικό κι επιχειρήσει να τα πει και αγγλικά, τότε είναι ... Παναγία βοήθα!

   Διαγραφή
 4. As Mr. Kalenteridis has mentioned repeatedly in his responses there is a big difference between "declaring" an AOZ and having an AOZ "bordering agreement" with the bordering nations. The latter is most important and I don't believe Mr. Tsipras has the capacity to achieve it.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι Τούρκοι πάντως μας έστειλαν κάτι λαθρομετανάστες σήμερα στη Ρω τώρα για το τι ανακήρυξε ο Τσίπρας και αν και πότε θα γίνει αγωγός θα προσπαθήσω να γράψω το σκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. καλα αν απαριθμισουμε τι εχει εξαγγειλει ο Τσιπρας μεχρι τωρα θα τρελλανουμε τον Πλανητη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.