24/6/17

Επωφελής για την Ελλάδα η κατασκευή του «Δρόμου του Μεταξιού», δήλωσε ο Ρουμελιώτης

Για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος συμμετείχε η Ελλάδα στη Ετήσια Σύνοδο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), που έλαβε χώρα στη Νότια Κορέα το διάστημα 16-18 Ιουνίου 2017. Τη χώρα εκπροσώπησε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη. 
Υπενθυμίζεται ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) είχε αποφασίσει, στις 21 Ιουλίου 2016, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς και με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η ελληνική Αντιπροσωπεία δήλωσε έτοιμη, ως πλήρες μέλος πλέον της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, να καταβάλει το μερίδιό της στο κεφάλαιο της Τράπεζας (αρχικά 4 ετήσιες δόσεις των 500.000 ευρώ ενώ το τελικό ποσό θα καθορισθεί με βάση τον αριθμό των μελών και το ποσό που συνεισέφεραν) και να εφαρμόσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Καταστατικό της.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της ΑΙΙΒ, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κ. Π. Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών της κατασκευής του «Δρόμου του Μεταξιού», μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ, αποτελώντας κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση Ασιατικής και Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Επίσης, η ελληνική Αντιπροσωπεία τόνισε ότι στόχος της χώρας μας είναι να ενδυναμώσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ασία με τη Μεσόγειο, κυρίως μέσω του μεταφορικού κόμβου του λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), σε συνεργασία με την COSCO και την υποστήριξη του ελληνικού εφοπλισμού, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής.

Σημειώνεται ότι η επικύρωση, από τη Βουλή των Ελλήνων, της Συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2017, όταν και θα ενεργοποιηθεί πλήρως η συμμετοχή της Ελλάδας στον εν λόγω διεθνή Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.