9/6/17

Το μέλλον των Κούρδων μόλις άρχισε;

(Φωτ.: EPA / Ibrahim Khlil Marwan)
Άρθρο των Keith Johnson και Emily Tamkin στο foreignpolicy.com
Οι Κούρδοι του Ιράκ όρισαν τελικά την ημερομηνία για το –από καιρού συζητούμενο– δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από το υπόλοιπο Ιράκ, ενώ η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) ζήτησε η ψηφοφορία να γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου. 
Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της KRG Μασούντ Μπαρζανί στο Twitter και διαδόθηκε από τοπικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναμέτρηση με τη Βαγδάτη, η οποία εδώ και χρόνια επιδιώκει να κρατήσει τους δυσαρεστημένους Κούρδους μέσα στο ιρακινό κράτος. Οι εντάσεις μεταξύ της πρωτεύουσας και της πλούσιας σε πετρέλαιο βόρειας περιοχής έχουν αυξηθεί μετά την επίθεση του 2014 από το ισλαμικό κράτος, στα χέρια του οποίου έπεσε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη, όταν μόνο η παρέμβαση των μαχητών των Κούρδων πεσμεργκά έσωσε το Κιρκούκ, όπου βρίσκονται μερικά από τα πλουσιότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ.
Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ψήφος για το απλό ερώτημα «θέλετε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν;» θα διεξαγόταν σε περιοχές, συμπεριλαμβανομένων τριών που διεκδικεί η Βαγδάτη και της έντονα αμφισβητούμενης περιοχής του Κιρκούκ.
«Το βλέπουμε ως ευκαιρία και δεν θέλουμε να την χάσουμε», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπροσωπείας της KRG στην Ουάσινγκτον. Το δημοψήφισμα, επιμένουν οι Κούρδοι, θα είναι δεσμευτικό.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.