7/6/17

Το ρήγμα Βερολίνου - Άγκυρας και η ασύμβατη σχέση της Ερντογανικής Τουρκίας με την Ευρώπη

Του Νίκου Μελέτη
Σε μείζονα κρίση οδηγούνται οι ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στο Βερολίνο αναμένεται να αποφασίσει την μετακίνηση των γερμανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών που φιλοξενούνταν μέχρι τώρα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ και την δύναμη των 250 ανδρών που τα υποστηρίζουν, στην Ιορδανία. Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη αφού η ύστατη προσπάθεια για κατευνασμό που επιχειρήθηκε από τον Γερμανό ΥΠΕΞ Σ. Γκάμπριελ κατέληξε σε αδιέξοδο.
Ο κ. Γκάμπριελ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της προσέγγισης με την Άγκυρα, έφθασε στην τουρκική πρωτεύουσα με στόχο να αποκαταστήσει τον δίαυλο μεταξύ των δυο κυβερνήσεων αλλά τελικά βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πραγματικό αδιέξοδο και μια προσβλητική στάση. Ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ επικαλέστηκε φόρτο εργασίας προκειμένου να μην συναντηθεί μαζί του.

Η Τουρκία επιλέγοντας να παίξει το σκληρό χαρτί έναντι του Βερολίνου θέλει να στείλει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, σε μια στιγμή που βρίσκεται σε γενικότερο αναπροσανατολισμό. Ο Ταγίπ Ερντογάν θεμελιώνει ένα αυταρχικό προσωπαγές καθεστώς και αναζητεί διευρυμένο περιφερειακό ρόλο για την Τουρκία τη στιγμή, όμως, που η χώρα γίνεται όλο και περισσότερο μέρος του προβλήματος παρά μέρος της λύσης του.

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.