7/6/17

Ισχύει η συμφωνία της Μόσχας;

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
Ε​​μείς οι Ελληνες χρωστάμε πολλά σε ένα... χαρτάκι. Ο λόγος για τη συμφωνία της Μόσχας τον Οκτώβριο του 1944 μεταξύ Τσώρτσιλ και Στάλιν. Στο «χαρτάκι» αποτυπώθηκε η απόφασή τους να διατηρηθεί η Ελλάδα κατά 90% στη σφαίρα επιρροής της Δύσης και κατά 10% στη σοβιετική σφαίρα. Η συμφωνία αυτή κράτησε την Ελλάδα στον δυτικό κόσμο και της εξασφάλισε μια πολύ διαφορετική πορεία από όλους τους βόρειους γείτονές της. Η Αριστερά πλήρωσε το κόστος με τις εξορίες και τους αποκλεισμούς. Η χώρα, όμως, παρέμεινε στη Δύση και γνώρισε μια μεγάλη περίοδο ευμάρειας και δημοκρατίας, με εξαίρεση την επταετή δικτατορία.
Πού θυμήθηκα τώρα τη συμφωνία της Μόσχας, θα αναρωτηθείτε. Επειδή εκτυλίσσεται, πλέον, ένα νέο Μεγάλο Παιχνίδι γύρω μας και ακούω διαφόρους να ισχυρίζονται πως «η Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από την επιρροή της Δύσης, και ειδικότερα της Αμερικής, γιατί υπάρχει ακόμη η περίφημη συνεννόηση Τσώρτσιλ - Στάλιν». Aυτό προϋποθέτει, όμως, να είναι η Αμερική στη... θέση της.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1944. Οταν η καγκελάριος της Γερμανίας αμφισβητεί την αντοχή και το μέλλον του δυτικού μεταπολεμικού οικοδομήματος, προφανώς και πολλά έχουν αλλάξει.
Εχουμε νέους ισχυρούς και φιλόδοξους παίκτες οι οποίοι διεκδικούν στρατηγική παρουσία στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε. Η Κίνα είναι η ανερχόμενη υπερδύναμη, η οποία διαθέτει σχέδιο και... cash, πολύ cash. Μετά την Αφρική, επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Αγοράζει υποδομές, θέλει να έχει επιρροή. Στην περίπτωση της Ελλάδας κινείται δραστήρια, με σχέδιο και υπομονή. Ο Πειραιάς καθίσταται βασικός κόμβος για τα σχέδιά της, τα οποία πάντως δεν σταματούν εκεί. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ανησυχούν και αναρωτιούνται έως πού θα φτάσει η κινεζική επέκταση στη χώρα μας και στην Ε.Ε. Η μαύρη αλήθεια, όμως, είναι ότι μία χρεοκοπημένη χώρα σαν την Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πει «όχι» σε μεγάλες επενδύσεις. Ή, όπως απάντησε σε Δυτικό ομόλογό του πρώην πρωθυπουργός, «αν μπορείτε εσείς να στείλετε τόσο μεγάλους επενδυτές, μακάρι, εμείς θα τους καλωσορίσουμε». Η διαφορά είναι ότι οι Δυτικοί επενδυτές παίρνουν αποφάσεις με κριτήριο τα συμφέροντα των μετόχων τους, η Κίνα όχι.
Και η Ρωσία διατηρεί και ενισχύει την επιρροή της στην Ελλάδα. Είναι κυρίως «πολιτισμική», πολύ ισχυρή στη Βόρεια Ελλάδα και λιγότερο επιχειρηματική.
Ανήκουμε λοιπόν στη Δύση, αλλά, ορθώς, παίζουμε με όλους. Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο σημείο όπου μία υπερδύναμη λειτουργεί μονοπωλιακά στην Ελλάδα. Ασφαλώς και πρέπει να το αποφύγουμε, όποια και αν είναι αυτή. Είμαστε κομμάτι της Ε.Ε., η οποία έχει χρηματοδοτήσει με δυσθεώρητα ποσά την Ελλάδα. Αν η Eυρώπη ενηλικιωθεί στρατηγικά τώρα που νιώθει «ορφανή», όπως την περιέγραψε η κ. Μέρκελ, πρέπει να μείνουμε στον σκληρό της πυρήνα.
Αλλωστε, στο ζήτημα ασφαλείας είναι ξεκάθαρο πού βρισκόμαστε σήμερα. Ανήκουμε στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ παραμένουν ο στενότερος εταίρος μας. Μπορούμε να φαντασθούμε ένα «κινεζικό» λιμάνι στον Πειραιά ή ένα «ρωσικό» στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορούμε, όμως, να φαντασθούμε ελλιμενισμένα εκεί κινεζικά ή ρωσικά πολεμικά.
Πώς θα μπορούσε να ανατραπεί αυτό; Αν συμβεί κάτι με την Τουρκία και ανακαλύψουμε ότι η Αμερική δεν είναι πια... εκεί, για δικούς της λόγους, και η Eυρώπη αποδειχθεί ανέτοιμη να παίξει σημαντικό και απτό ρόλο.

kathimerini.gr

9 σχόλια:

  1. Αν τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει ο κ Παπαχελάς και το κυριότερο κριτήριο, απ 'ότι καταλαβαίνω, είναι η οικονομική ευμάρεια ενός κράτους προκειμένου να επικρατήσει επί των αντιπάλων του τότε γιατί η Σαουδική Αραβία ή και γενικότερα η χώρες του Κόλπου δεν κάνουν κουμάντο εδώ και δεκαετίες;;;; Γιατί προφανώς πρέπει να έχεις και την ανάλογη στρατιωτική δύναμη για να υποστηρίξεις τις επιθυμίες σου!!! Μόνο η Αμερική έχει αυτή τη δυνατότητα να το πράξει σε Παγκόσμιο επίπεδο και κανένας άλλος (είτε ευτυχώς, είτε δυστυχώς). Όταν η Ευρώπη και οι υπόλοιποι διεκδικητές φτάσουν σε αυτό το επίπεδο τότε βλέπουμε. Ακόμη και τότε όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθούν να έχουν την οικονομική ευμάρεια που θεωρητικώς απολαμβάνουν σήμερα. Δεν αρκεί μόνο να παράγεις ικανά οπλικά συστήματα αλλά πρέπει και να τα πουλάς Παγκόσμια ώστε να μπορέσεις να καλύψεις τα τεράστια ποσά που θα έχεις, εν το μεταξύ, ξοδέψει για την ανάπτυξή τους και να βγάλεις και κέρδος, αν δε θέλεις να πάθεις ότι και η πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., και εδώ είναι τα δύσκολα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γιατί η Ελλάδα να είναι στην επιρροή κάποιου.Τώρα που γίνεται γεωπολιτικό ανακάτεμα μπορεί να εξοπλίσει τα νησιά με τις δυνάμεις που συνεργάζεται στις ΑΟΖ. Αυριος μπορεί να γίνει Υπερδύναμη και να μην τους έχει ανάγκη.Μπορειςκαποτε να κυβερνήσει Έλληνας πολικός που θα
    τολμήσει να επαναφέρει ακομη και το Πολυτονικό, ενάντια στο δόγμα Κισσογγερ.

    Το ίδιο μπορεί να κάνει καλή Κύπρος.Τωρα που την προστατεύει το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μπορούν να εγκαταστήσουν patriot,να αγορασουν φρεγατεςς, να εξοπλισθούν με πυροβόλα 160 χλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nα που μας έφερε και σοφίες ο Παπαχελάς από την Μπίλτερμπεργκ, να μαθαίνουμε. Μπράβο το παιδί. ΄Αξιος ο μισθός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην συμφωνία Τσόρτσιλ -Στάλιν προβλέπονταν αντιστρόφως ανάλογα ποσοστά επιροης της Σ.ρωσιας στις βαλκανικές χώρες ,Αλβανία ,Βουλγαρία ,Ρουμανία.Η σημερινή Ρωσία παραιτήθηκε κατα το ημισυ απο την συμφωνία,και ειδικά απο τις τρεις προαναφερόμενες χώρες;Ας τελειώνει αυτό το παραμύθι μια τόσο σοβαρή συμφωνία δεν γραφετε σε ενα χαρτάκι και έπειτα καταστρέφετε........Συνήθως μια τέτοια συμφωνία γραφετε σε εκατοντάδες σελίδες χαρτιού ,περιέχει μηχανισμούς εξομαληνσης και επίλυσης διαφόρων και αλλα πολιτικό διπλωματικά τερτίπια.Εαν παει ο Λαβρόφ σε μια συνάντηση με δυτικούς συναδέλφους του και αναφερθεί στην συμφωνία Στάλιν -Τσόρτσιλ ,θα ξεκαρσιστουν στα γέλια.Ο Παπαχελάς απο που τα έγραφε αυτα; Απο το διάλειμμα της λέσχης Μπιλντεμπεργκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σάββα, κατά τη γνώμη σου, τί θέλει να πει ο ποιητής; Γιατί εγώ νομίζω πως κάποιο μύνημα θέλει να περάσει...μήπως, λέω εγώ τώρα, προς τους " νέους ισχυρούς και φιλόδοξους παίκτες οι οποίοι διεκδικούν στρατηγική παρουσία στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε.";;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το τοπίο είναι θολό κι η καταχνιά μεγάλη αγαπηοί.

    Καλά κάνει ο Παπαχελάς και το τονίζει. Και για την ανερχόμενη δύναμη, την Κίνα.

    Όσων αφορά εμάς, μάτια ανοιχτά και σύμπλευση όχι με όποιον μας φαίνεται "συμπαθητικός" ή γι να την σπάσουμε στον αντιπαθητικό αλλά με όποιον επιτάσσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας. Κι αυτό κατόπιν ώριμης σκέψεως. Τίποτα δεν είναι προφανές.

    Το βασικό όμως είναι να αποφασίσουμε επιτέλους ποιά είναι τα συμφέροντά μας, τι θέλουμε δλδ απο την ζωή μας ως έθνος.

    Ελπίζω η απάντηση να μην είναι αυτό που είχε επικρίνει ο Παναγιώτης Κονδύλης, δλδ "..άλλοι να μας ταΐζουν και άλλοι να φυλάνε τα σύνορά μας..."

    Πραγματικά εύχομαι η χώρα να βρεί ένα νέο όραμα με κάποια στοιχεία ρωμαίικης οικουμενικότητας, να δει δλδ την θέση της στο νέο κόσμο που έρχεται με αυτοπεποίθηση. Εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρικυμία....!!! δυστυχώς,και συνεχώς.

    Μα δεν μάθαμε οι νεοέλληνες, ότι τις κατασταλαγμένες σκέψεις,τις διαμορφώνουν και τις αποκομίζουν οι συνομιλητές απ΄τον αντίποδα,γιατί ο καθένας δεν έχει το ίδιο προσωπικό συμφέρον με τον απέναντι,που μας διορθώνει....τις ελλείψεις,αβελτηρίες με τις θέσεις του,βελτιώνοντας και ο ίδιος την άποψή του απ΄την δική μας παρέμβαση,πράγμα που ισχύει για όλους αντίστροφα.Οι σχέσεις των ανθρώπων χαρακτηρίζονται στον ΔΙΑΛΟΓΟ από τα αμφίδρομα αντανακλαστικά,εξελίσσονται και προοδεύουν πνευματικά.
    Αρκετά με τον πρωτογονισμό.
    Δεν ταυτίζουμε το προσωπικό μας συμφέρον με αυτό της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας. Απλά προσπαθούμε νυχθημερόν για το καλό και την πρόοδο του κοινού συμφέροντος,που συμπυκνώνεται στην έννοια της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας.Κανείς δεν μπορεί να περηφανευθεί ότι αγαπά περισσότερο την ΕΛΛΑΔΑ,το αποδεικνύει συνεχώς έμπρακτα ,ακόμα και με αυτοθυσία.Κι αν παραστρατήσει λίγο ή πολύ, οι δίπλα του θα τον συμμαζεύσουν,αν φυσικά γίνεται,διαφορετικά θα εκτεθεί.
    Βέβαια είναι να μην σου βγεί και τ΄όνομα,γιατί πρέπει να κάνεις διπλό κόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλέξη-Αλεξάκη για το δικό σου το καλό ελπίζω να σκέφτηκες καλά το μέλλον σου προτού βάλεις το κεφάλι σου στο ντορβά του λόμπυ των αμερικανών Δημοκρατικών-γερμανών ιμπεριαλιστών με αυτά που γράφεις... επειδή ο νέος βαψομαλλιάς ένοικος του Λευκού Οίκου με το που θα ξεμπερδέψει με τον εσωτερικό πόλεμο που του κάνουν, δεν θα ξεχάσει, ούτε θα συγχωρέσει όσα πιόνια έπαιζαν σε πολλά ταμπλώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.