9/6/17

Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Ανησυχητικές οι αναγκαστικές επιστροφές προσφύγων

Από την Ελλάδα στην Τουρκία σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Αθήνα 
Τη «βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις» που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες, αναγκαστικές επιστροφές, έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές» αναφέρει στην ανακοίνωση ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί στις ελληνικές αρχές από την Ύπατη Αρμοστεία, οι οποίες έχουν κληθεί να λάβουν προληπτικά μέτρα ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει την υποχρέωση των κρατών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο, πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή.
ΒΗΜΑ

17 σχόλια:

  1. Από την εποχή ΓΑΠ-Τζέμ υπάρχει διμερής συμφωνία επαναπροώθησης στην Τουρκία 2.500 ατόμων τον χρόνο. Εχει αναθεωρηθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κιτσάρα
      στο ξανάγραψα χθες.
      Μην σχολιάζεις για θέματα που δεν ξέρεις.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Καλεντερίδη μήπως πρώτα να ενημερώνεστε και μετά να εγκαλείτε τους επισκέπτες του ιστολογίου σας που σχολιάζουν;

      //Διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων στην Ελλάδα μεταναστών υπέγραψαν, σήμερα, Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι.

      Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας.

      Σε κοινή απόφαση που συνυπέγραψαν, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης.

      Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών.

      Επίσης, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το συγκεκριμένο λιμάνι θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί μελλοντικά.

      Στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.

      Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κ. Αταλάι δεσμεύτηκε να καταβάλει η Τουρκία κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

      Πέραν της διμερούς συνάντησης με τον ομόλογό του, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέστη στην υποδοχή της τουρκικής αντιπροσωπείας και είχε σειρά επαφών με Τούρκους υπουργούς και επιχειρηματίες. Το μεσημέρι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμμετείχαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών κ.κ Γεωργίου Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.//

      Διαγραφή
    3. Κιτσάρα
      είναι σαν να λέω εγώ σε έναν χειρουργό καρδιολόγο πώς να κάνει την εγχείριση ανοικτής καρδιάς.
      Είσαι εκτός θέματος.
      Άστο.
      Δεν το ξέρεις το θέμα και δεν έχω χρόνο.

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς επειδή δεν ξέρω, ρωτάω //Από την εποχή ΓΑΠ-Τζέμ υπάρχει διμερής συμφωνία επαναπροώθησης στην Τουρκία 2.500 ατόμων τον χρόνο. Εχει αναθεωρηθεί;//
      Θυμώμουν ότι ο αριθμός ήταν 2500 άτομα τον χρόνο. Στην διμερή Χρυσοχοίδη-Αταλάι αναφέρεται: // Στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.//

      Διαγραφή
    5. Είσαι εκτός θέματος.
      Οι επαναπροωθήσεις που προβλέπει η συμφωνλια, πρέπει να γίνονται ΜΕ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
      Τα υπόλοιπα, πολύ απλά δεν πρέπει να τα μάθεις και δεν είναι για το διαδίκτυο..
      Και να μην σχολιάζεις πράγματα που δεν γνωρίζεις.

      Διαγραφή
    6. Γράφει το άρθρο: "Τη «βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις» που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ... Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες, αναγκαστικές επιστροφές..."

      «η Αθήνα κρίνει σημαντική την συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση (Χρυσοχοΐδης – Αταλάι) με προσδιορισμό συγκεκριμένου λιμανιού κοντά στη Σμύρνη μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή λαθρομεταναστών...» (εδώ).

      Αν διαβάσεις προσεκτικά, Κιτσάρα, θα καταλάβεις ότι οι εν λόγω επιστροφές, αν γίνονται (τονίζω το ΑΝ), ούτε επισήμως συμπεφωνημένες είναι, ούτε σχέση έχουν με την διμερή Χρυσοχοίδη-Αταλάι.

      Φρόντισε να καταλάβεις τι διαβάζεις. Έτσι, για αλλαγή μια φορά.

      Διαγραφή
    7. Υπάρχουν πάνω από 6 Συμφωνίες και Πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών, από το έτος 2000, μεταξύ Γ. Παπανδρέου ως Υπουργού Εξωτερικών και του Ισμαήλ Τζέμ. Και όχι μία, αυτή που νομίζεις ότι έχεις καταλάβει τι λέει...

      Διαγραφή
    8. Πάλι δεν διαβάζεις.

      α) Το άρθρο αναφέρεται σε "άτυπες, αναγκαστικές επιστροφές...". Αυτές δεν έχουν να κάνουν με συμβάσεις.

      β) Εγώ είπα ότι (επί πλέον) αποκλείεται να αφορούν στην συγκεκριμένη σύμβαση, στην οποία προβλεπόταν συγκεκριμένο λιμάνι επιστροφής. To άρθρο λέει για επιστροφές στα στα χερσαία σύνορα.

      Σωστό αυτό που σού γράφει ο Σάββας 9 Ιουνίου 2017 - 1:15 μ.μ.

      Διαγραφή
    9. Οχι πως θα καταλάβεις, αλλά λέμε τώρα...
      Το λιμάνμι αφορά τις επανεισδοχές που γίνονται στο Αιγαίο.
      Σε νεότερη σχετικά διμερή με παπανδρέου και ερντογάν, προβλέπεται επαναπροώθηση και μέσω Κήπων Εβρου. Ηδη έχουν γίνει αρκετές.
      Η ιστορία με τον δημοσιογράο είναι φτιαχτή και ύποπτη από την σοροΜΚΟ.
      Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος πιάστηκε εντός Τουρκίας κοντά στο ποτάμι στην προσπάθειά του να διαφύγει στην χώρα μας. Στην οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ήλθε.
      Αυτό με τα λευκά βαν της ΜΙΤ στο Διδυμότειχο πώς το εξηγείς; Υπάρχει βάση της ΜΙΤ στην Ελλάδα ρε τσακάλι που τα ξέρεις όλα;;; Ή μπήκαν-βγήκαν από τον μεθοριακό σταθμό και οι 4 διαφορετικές υπηρεσίες μας εκεί δεν πήραν χαμπάρι;

      Διαγραφή
  2. >που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας<

    Φέρονται, ή όντως λαμβάνουν; Διότι, απ' όσο γνωρίζω, η Τουρκία ουδέποτε τήρησε τις σχετικές της δεσμεύσεις, ούτε απέναντι στην Ελλάδα, ούτε απέναντι στην ΕΕ. Πώς να τις τηρήσει, άλλωστε, που θα χάσει μετά την αξιοπιστία της και την "δουλειά" της; Η προώθηση λαθρομεταναστών είναι σοβαρή πηγή εσόδων για την γείτονα και αυτό το γνωρίζουν όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το θέμα.

    Από την άλλη, αυτοί οι καλοβολεμένοι κυρίες και κύριοι τής Ύπατης Αρμοστείας τι προτείνουν, αφού δεν πρότειναν μέχρι σήμερα να τούς μαζέψουν αυτοί (και τούς λαθρομετανάστες και τούς Τούρκους, που τούς διακινούν); Όσοι κάθονται εκεί είναι χρυσοπληρωμένοι αργόμισθοι, συνήθως διορισμένοι από συγκεκριμένα κέντρα και πρέπει κατά καιρούς να ... ανησυχούν (sic), για να δικαιολογούν τούς μισθούς που παίρνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λέει η σοροΜΚΟ είναι μούσια και γι αυτό ο Υπατος Αρμοστής κρατάει επιφυλάξεις. Προφανώς έψαξαν, ως έχουν δικαίωμα, και είδαν ότι όσα λένε είναι μούφα.

      Διαγραφή
    2. Ποια ΜΚΟ το λέει; Δεν θυμούμαι.

      Διαγραφή
    3. H Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).
      Πιάσε τ΄αβγό και κούρευτο!

      Διαγραφή
  3. Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
    Υπάρχουν πάνω από 6 Συμφωνίες και Πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών, από το έτος 2000, μεταξύ Γ. Παπανδρέου ως Υπουργού Εξωτερικών και του Ισμαήλ Τζέμ – Ας αφήσουν λοιπόν οι Ευρωπαίοι τους “πανηγυρισμούς” του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.

    http://elthraki.gr/2015/12/%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. //...αναφέρει στην ανακοίνωση ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»...//

    Από τέτοια ΜΚΟ σαν αυτή που δημιούργησε το θέμα περιμένει έγκυρη ενημέρωση ο Λεκλέρκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά, το άρθρο παραπληροφορεί. Δεν πρόκειται για άτυπες επαναπροωθήσεις λαθρομεταναστών στην Τουρκία, αλλά Τούκων πολιτών, που είχαν ζητήσει άσυλο. Όλα αυτά βέβαια, αν αληθεύουν τα λεγόμενα τής ΜΚΟ:

    Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρότατες οι καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις - Να διερευνηθούν άμεσα

    Εξηγήσεις από τον Τόσκα για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών ζητούν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    Στην ίδια εφημερίδα, υπάρχουν άλλα δύο σχετικά άρθρα.

    Σάββα, κατά την γνώμη μου, επειδή όλα αυτά βασίζονται σε καταγγελίες ΜΚΟ, καλό είναι να μην αναπαράγονται στο ιστολόγιό σου, αν δεν εξακριβωθεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Το άρθρο τού "Β" δημιούργησε εσφαλμένες εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.