7/10/17

Η Κύπρος και η επίσημη ίδρυση του Κουρδιστάν

Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και η καίρια συμβολή των Κούρδων στην επικράτηση ενάντια στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έφεραν ξανά τον Κουρδικό λαό στο προσκήνιο. Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Β. Ιράκ διενήργησαν δημοψήφισμα με το 93% των ψηφοφόρων να ζητά την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.
Παρά το γεγονός ότι ο κουρδικός λαός ζήτησε με τον πλέον ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο τη σύσταση ενός Κουρδικού κράτους, η κυβέρνηση του Ιράκ, υπό την ένθερμη στήριξη της Τουρκίας αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του εν λόγο δημοψηφίσματος. Η δε Τουρκία ανέτρεξε στη συνήθης πολιτική του εκφοβισμού με τον Ερντογάν να εκτοξεύει απειλές για ενδεχόμενη εισβολή.
Το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών ΗΒ, τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των Κουρδικών αξιώσεων για ίδρυση κράτους. Η νομιμότητα του δημοψηφίσματος πηγάζει από το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών το οποίο αναγνωρίζεται βάση διεθνούς δικαίου και καθορίζεται γραπτώς στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ (Άρθρο 1, Παράγραφος 2).
Πέραν τούτου, ο νόμιμος τρόπος με τον οποίο ο κουρδικός λαός επέλεξε να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του δεν πρέπει να ταυτίζεται με τις παράνομες ενέργειες των Τ/κ στην προσπάθειά τους να αναγνωριστούν ως κρατική οντότητα. Το δικαίωμα ανεξαρτησίας των Κούρδων διαφέρει από την απαίτηση των τ/κ και των παράνομων εποίκων για «αυτονόμηση» – ίδρυση κρατιδίου – ίδρυση κράτους ή οποιαδήποτε άλλη αποσχιστική τάση.
Η δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου δια των εποίκων, ο εξαναγκασμός των προσφύγων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η κατάσχεση περιουσιών και τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών αποτελούν παράνομες μονομερείς ενέργειες  – εγκλήματα πολέμου, επομένως δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Σε αντίθεση με τους Τ/κ και τους εποίκους, η παρουσία του Κουρδικού λαού σε Τουρκία, Συρία, Ιράν και Ιράκ δεν ήταν αποτέλεσμα εισβολής/κατοχής, ούτε παράνομου εποικισμού. Επομένως η προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους ως οντότητα δε στηρίζεται με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών αλλά πηγάζει από τις παρανομίες και τα εγκλήματα της εισβολής του 1974.
Παρά τη βασική αρχή του διεθνούς δικαίου η οποία προβλέπει ότι καμιά παρανομία δεν μπορεί να τύχει νομιμοποίησης, οφείλουμε να αναδείξουμε/αναγνωρίσουμε και τον υπαρκτό κίνδυνο για νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής σε περίπτωση διζωνικής λύσης. Εάν ο λαός της Κύπρου μέσω δημοψηφίσματος αποδεχτεί το μοντέλο της ΔΔΟ, ταυτόχρονα, με δική μας συγκατάθεση νομιμοποιούνται οι γεωγραφικές, πληθυσμιακές και περιουσιακές αναπροσαρμογές.
Επιπλέον, εάν ακολουθηθεί η ίδια πρακτική με το 2004 όπου έγιναν δύο χωριστά δημοψηφίσματα (σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές), τότε δημιουργείτε ο κίνδυνος να προκύψουν υπόνοιες για ύπαρξη δύο διαφορετικών λαών. Κατά συνέπεια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα υπάρχει μόνιμος κίνδυνος-απειλή από πλευράς τ/κ ως προς το δικαίωμα τους για αυτοδιάθεση το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε για να δημιουργήσουν ξεχωριστή οντότητα, είτε για να κρατούν δέσμιο το διζωνικό κράτος.  
Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών ΗΒ στηρίζει το δικαίωμα ανεξαρτησίας του Κουρδικού λαού και τον αγώνα για επίσημη ίδρυση ενός Κουρδικού κράτους όχι μόνο στο Ιράκ αλλά σε όλες τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας. Ελπίζουμε ότι ο κουρδικός λαός θα τύχει της στήριξης της διεθνής κοινότητας ούτως ώστε σύντομα το Κουρδιστάν να αποτελέσει μια χώρα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, όπως άλλωστε θα ήταν και η επιθυμία του Θεόφιλου Γεωργιάδη ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την Κύπρο, το Κουρδιστάν και την ελευθερία των λαών.

Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ην. Βασιλείου

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.