6/10/17

Το Νόμπελ δόθηκε στην καταπολέμηση των πυρηνικών όπλων

Γεώργιος Μουρουζίδης, Ταξίαρχος ε.α.
 Εν μέσω  κλιμακούμενης κρίσης και έντονων λεκτικών αντιπαραθέσεων, μεταξύ ΗΠΑ και Β.Κορέας, το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στην International  Campaign  to Abolish  Nuclear Weapons (ICAN) Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών όπλων.
Η  ICAN αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Δημιουργήθηκε στην Αυστραλία , επίσημα δραστηριοποιείται από το 2007 με έδρα την Βιέννη. 
Η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ  Ράις  Άντερσεν  δήλωσε πως  "ο κίνδυνος πυρηνικής χρήσης σήμερα, είναι μεγαλύτερος, εδώ και πολύ καιρό", υπαινισσόμενη προφανώς τον κίνδυνο της "Κρίσης των Πυραύλων" στην Κούβα το 1962.
Το αξιόπιστο SIPRI (Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης) της Στοκχόλμης, το οποίο παρακολουθεί   από κοντά το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την νίκη του ICAN και δήλωσε πως ο αυξανόμενος πυρηνικός κίνδυνος εξηγείται από τις πρόσφατες πυρηνικές εξελίξεις στην Β. Κορέα και την εύθραυστη πυρηνική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν από το 2015.
ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Βόρεια Κορέα— έχουν στην κατοχή τους περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα.
Η ICAN θα παραλάβει επίσης χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στις 20 Σεπ στον ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή έναρξης της διαδικασίας επικύρωσης της απόφασης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.  Η συνθήκη υπογράφτηκε από 53 χώρες, ενώ στις συνομιλίες συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τα 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης. Κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία, παρέμειναν εκτός των συνομιλιών.
 '' Χρονολογική σειρά κατάργησης όπλων μαζικής καταστροφής απο τον ΟΗΕ: Βιολογικά Όπλα 1972, Χημικά όπλα 1993, Νάρκες κατα Προσωπικού 1997, Βόμβες Διασποράς 2008, Πυρηνικά Όπλα 2017'' 









2 σχόλια:

  1. Η ξευτιλα της υποκρισιας.
    Οι χωρες που εχουν πυρηνικα απενειμαν το Νομπελ ειρηνης σε ΜΚΟ που 'μαχεται' τα πυρηνικα.
    Τουλαχιστον ας διευκρινιζαν οτι τα δικα τους πυρηνικα ειναι τα καλα ενω του χοντρουλη ειναι τα κακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμετική η υποκρισία της δύσης! Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια πίσω από τέτοιες "μη κυβερνητικές οργανώσεις", καλά ποιον θαρρούν πως κοροϊδεύουν τελικά όλοι αυτοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.