21/10/17

Παρέμβαση ΗΠΑ στη σύγκρουση Ιράκ-Κούρδων

  • Παρέμβαση ΗΠΑ στη σύγκρουση Ιράκ-Κούρδων
    Διαμαρτυρία Κούρδων μπροστά από το αμερικανικό προξενείο στο Κιρκούκ (φωτ.: EPA / Gailan Haji)
Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε την Παρασκευή την «ανησυχία» της για τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Ιράκ και απαίτησε ο ιρακινός στρατός να περιορίσει τις κινήσεις του στην επαρχία Κιρκούκ, την οποία διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και οι Κούρδοι.
«Προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις και νέες συγκρούσεις, απαιτούμε από την κεντρική κυβέρνηση να καλμάρει την κατάσταση και να περιορίσει τις κινήσεις των ομοσπονδιακών (Ένοπλων) Δυνάμεων στις διαφιλονικούμενες περιοχές», οι οποίες πρέπει να περιοριστούν μόνο σε αυτές «που γίνονται σε συντονισμό με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν», τόνισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εκπρόσωπός του Χέδερ Νάουερτ.
Η Νάουερτ πρόσθεσε πάντως ότι η Ουάσινγκτον «καθησυχάστηκε» εν μέρει «από τις εντολές του πρωθυπουργού» του Ιράκ, του Χάιντερ αλ Αμπάντι, «προς τις ομοσπονδιακές δυνάμεις να προστατεύσουν τους Ιρακινούς κούρδους πολίτες και να μην προκαλέσουν σύγκρουση».
Οι ιρακινές δυνάμεις απέσπασαν την Παρασκευή από τους Κούρδους μαχητές την τελευταία περιοχή που έλεγχαν στην επαρχία Κιρκούκ, έπειτα από μάχες που κράτησαν τρεις ώρες.
Η Κοινή Επιχειρησιακή Διοίκηση των ιρακινών δυνάμεων ανακοίνωσε την «ανάκτηση του ελέγχου του Αλτούν Κούπρι», ενός συνόλου 36 χωριών σε μια έκταση 530 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ο πληθυσμός είναι μικτός κι αποτελείται από 56.000 Κούρδους και Τουρκομάνους.
Αυτή η αγροτική περιοχή θεωρείται στρατηγικής σημασίας, αφού βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στις πόλεις του Κιρκούκ και της Αρμπίλ και αποτελεί το σύνορο των δύο επαρχιών. Η πρώτη βάσει του Συντάγματος ελέγχεται από τη Βαγδάτη, η δεύτερη είναι η έδρα των αρχών του Ιρακινού Κουρδιστάν, μιας επαρχίας που διαθέτει ευρεία αυτονομία από το 1991.
«Η αποκατάσταση της ομοσπονδιακής εξουσίας σε διαφιλονικούμενες περιοχές δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο το καθεστώς τους», σημείωσε ακόμη η Νάουερτ στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ. «Παραμένουν διαφιλονικούμενες ωσότου το καθεστώς τους να διευθετηθεί βάσει του ιρακινού Συντάγματος», πρόσθεσε. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η πρόθεση της Ουάσινγκτον είναι να συνεχίσει να συνεργάζεται με «αξιωματούχους της κεντρικής και της περιφερειακής κυβέρνησης» προκειμένου «να μειωθούν οι εντάσεις» και να ενθαρρύνει «τον διάλογο».
Πηγή: ert.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτή η αμερικανική δήλωση είναι πολύ καλό σημάδι για τους κούρδους. Μάλλον αποφάσισαν πως το ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι κράτος εν κράτει με μανδύα αυτονομίας και θα αλλάξει τα πετρέλαια στην περιοχή. Ο κουρδικός διάδρομος έχει άλλη μια ευκαιρία. Αλλά το από που θα περνά ο αμερικανικός εξοπλισμός για τους αποκλεισμένους κούρδους του ιράκ παραμένει ερωτηματικό. Από τις αμερικάνικες βάσεις στην Συρία μάλλον. Άρα προβλέπονται συγκρούσεις στο δυτικό ιρακινό κουρδιστάν για να κρατηθεί ανοιχτός ο διάδρομος και ένας πειρασμός για την τουρκία. Γι'αυτό του φώναζαν του παντζαροκέφαλου να μην κάνει τώρα το δημοψήφισμα, αλλά να περιμένει να τον εξοπλίσουν κι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.