7/10/17

Παντελής Σαββίδης: Το τέλος (;) μιας αυτοκρατορίας

Ένα ιστορικό συγκρότημα που περιλάμβανε τις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη φαίνεται να βρίσκεται στο τέλος του. Το γεγονός σηματοδοτεί –εκτός από την αδυναμία των διαδόχων του Βελλίδη να διαχειριστούν τη βαριά κληρονομιά– την παρακμή της βορειοελλαδικής μητρόπολης, αλλά και αναδεικνύει μια ιδιόμορφη συμπεριφορά των κατοίκων της. Η Θεσσαλονίκη, με πληθυσμό 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, είναι η μόνη πόλη της Ελλάδας που δεν μπόρεσε να κρατήσει δική της εφημερίδα.
Το γεγονός είναι αξιοσημείωτο και από κοινωνιολογικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής πλευράς.
Υπήρξαν ωστόσο εποχές ακμής, αλλά αυτές εντοπίζονται πριν την καταλυτική εισβολή της τηλεόρασης στη ζωή μας.
Η τηλεόραση απείλησε τις δύο εφημερίδες αλλά η μεταβατική φάση της συνύπαρξης των δύο μέσων ενώ ήταν διαχειρίσιμη οικονομικά, δεν αξιοποιήθηκε για την επέκταση του συγκροτήματος. Κάποιος εκσυγχρονισμός των υποδομών τους υπήρξε, αλλά κι αυτός δεν ήταν ο επιβαλλόμενος. Το θέμα, όμως, δεν ήταν εκεί: οι ιθύνοντες του συγκροτήματος, ενώ μπορούσαν, δεν είχαν τη διορατικότητα να εισέλθουν στα νέα μέσα. Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη ικανότητα να αντιληφθεί κανείς πως με την ταχύτατη εξάπλωση του διαδικτύου, το τέλος των εφημερίδων ήταν ορατό. Στην περίπτωση του βορειοελλαδικού συγκροτήματος, το τέλος επιταχύνθηκε και από την κακοδιαχείρισή του.
Γενάρχης της Μακεδονίας ήταν ο Κωνσταντίνος Βελλίδης. Είδε το φως της ζωής το 1872 στη Δεσκάτη, από πατέρα ιερέα στα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας. Επιδόθηκε αρχικά στο επάγγελμα του δασκάλου, και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη γύρω στο 1889. Εξέδωσε τη Μακεδονία στις 10 Ιουλίου 1911 σε πολύ δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Οι Τούρκοι την έκλεισαν λίγο πριν από την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και επανεκδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1912. Ο Κ. Βελλίδης υποστήριξε τον Βενιζέλο και πέθανε το 1930. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Γεώργιος, τον οποίο βοηθούσε ο ανιψιός του Γιάννης Βελλίδης.
Ο Γιάννης Βελλίδης είναι αυτός που την εδραίωσε.
Σταμάτησε την έκδοσή της στις 10 Απριλίου 1941 με την είσοδο των χιτλερικών στρατευμάτων και επανεκδόθηκε στις 28 Μαΐου 1945. Το 1963 εκδίδει και την εφημερίδα Θεσσαλονίκη. Πέθανε στις 21 Μαρτίου 1978. Τον διαδέχθηκε η σύζυγό του Άννα Βελλίδη και, μετά το θάνατό της, το 1980, η κόρη τους Κατερίνα.
Ο Γιάννης Βελλίδης ήταν πνεύμα επιχειρηματικό. Είχε την αίσθηση ότι ήταν αστός με τη Δυτική έννοια του όρου. Αναμεμιγμένος στο πολιτικό παιχνίδι, πίστευε πως έπρεπε να το συγκαθορίζει. Είναι η αστική ευρωπαϊκή αντίληψη που δεν τα αφήνει όλα στους...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.