2/10/17

Η Καταλωνία μεταξύ ενός Φράνκο και ενός τυχοδιώκτη


Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άνα Κολάου χαρακτήρισε χτες τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόϊ «δειλό» για την αστυνομική βία που εξαπέλυσε εναντίον των Καταλανών που ήθελαν να ψηφίσουν για ανεξαρτησία της περιοχής τους από την Ισπανία. Όλα τα στοιχεία διαψεύδουν την κα Κολάου. Ο Μ.Ραχόϊ δεν είναι δειλός. Ηλίθιος είναι.
Επειδή η ιστορία της Ισπανίας και της Καταλωνίας είναι μεγάλη, θα παραπέμψω τους ενδιαφερόμενους να ανατρέξουν εκεί για να βρουν τις ρίζες της αντιπαλότητας και της συνύπαρξης δια μέσου των αιώνων. Εδώ δεν φτάνει ο χώρος.
Ο χώρος όμως φτάνει για να καταθέσει η στήλη μερικά αδιάσειστα στοιχεία. Κατ αρχήν: Έχει δικαίωμα η Καταλωνία να γίνει ανεξάρτητο κράτος, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της; Αναμφισβήτητα. Σύμφωνα με το τροποποιημένο καθεστώς αυτονομίας του ισπανικού κράτους του 2006 θεωρείται αυτούσιο έθνος και ιστορική εθνότητα με δική της γλώσσα και ιστορία.
Είναι αυτοδιοικούμενη περιοχή με δικό της πρόεδρο, κοινοβούλιο, κυβέρνηση και Ανεξάρτητες Αρχές. Επίσης, έχει ιστορία αποσχιστικών κινημάτων ανεξαρτησίας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Όλα πνίγηκαν στο αίμα είτε την περίοδο 1923- 1930 πριν από τον Εμφύλιο, είτε μετά, επί Φράνκο.
Το κυριότερο: Έχει δικαίωμα αν η πλειοψηφία των κατοίκων αποφασίσει δημοκρατικά γι αυτό. Τι λένε οι Καταλανοί; Έχουμε ένα ανεπίσημο δημοψηφίσματος του 2014, στο οποίο ψήφισαν από 35% έως 41% των ψηφοφόρων και συνηγόρησαν υπέρ της ανεξαρτησίας με 80%. Λόγω του περιορισμένου αριθμού (2 εκατομ. σε 7,5 εκατομ πληθυσμό) το δημοψήφισμα δεν μέτρησε.
Πάμε από την άλλη πλευρά. Το ισπανικό Σύνταγμα, που αναγνωρίζεται από την Καταλανική επαρχία, απαγορεύει ρητά τη διάσπαση της Ισπανίας σε επί μέρους κράτη!

Για τη συνέχεια Liberal

3 σχόλια:

  1. ΝΕΑ ΤΑΞΗ

    Αποδομήθηκε η Κύπρος;ΝΑΙ

    Αποδομήθηκε με βόμβες η Γιουκοσλαβία;ΝΑΙ

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

    Αποδομείται η Ισπανία με την ΣΥΜΠΡΑΞΗ της Ισπανικής Κυβέρνησης;NAI

    Υπάρχει σχέδιο να αποδομηθεί η Γαλλία,Αγγλία-Σκωτία,Ελλάδα-Θράκη με τους ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΣ;ΝΑΙ

    Ποιος ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ,ΤΑ ΚΟΥΡΔΙΚΑ ,ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ,ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΛΟΥΤΗ;ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λένε πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, και αυτό πάει γάντι για εμάς τους Έλληνες αφού εδώ στον τόπο μας έγιναν κατ' επανάληψη σημαντικότατες συνταγματικές αλλαγές όπως πχ...

    Ένταξη στην ΕΟΚ, το ξεχάσαμε το ίδιο συνδικάτο; Και ένταξη στην Ε.Ε. Και συνθήκες μααστριχ και κόντρα συνθήκες. Και αλλαγή νομίσματος από δραχμή σε ευρώ. Και θέσπιση ευρωπαϊκών συνταγμάτων ανώτερων του ελληνικού όπως της λισαβόνας κτλ. Και όλα αυτά χωρίς καν να ερωτηθεί και να αποφασίσει μέσα από δημοψηφίσματα ο λαός, ως όφειλαν να κάνουν όπως προβλέπεται από την σχετική δυνατότητα της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Ελληνικού συντάγματος.

    Από την άλλη πλευρά όποτε ζητήθηκε η γνώμη των Ελλήνων εμμέσως με εθνικές εκλογές, εν τέλει άλλα έβγαζε η κάλπη και άλλο εντελώς αντίθετο εφάρμοζε η ολιγαρχία που στην πραγματικότητα κυβερνούσε και κυβερνάει τον τόπο, με τελικό απαύγασμα όταν έγινε το μοναδικό πρόσφατο δημοψήφισμα στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2015, τότε όταν από αυτό βγήκε με 65% "ΟΧΙ" την επομένη ημέρα 4 .. 5 άτομα οι αρχηγοί κομμάτων εντελώς ξεδιάντροπα το βάφτισαν σαν να ήταν"ΝΑΙ". (άλλωστε ποιος Έλληνας δεν γνωρίζει ότι οι ίδιοι αυτοί κομματικοί πολιτικοί ταγοί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ήταν αυτοί που καταχρέωσαν την χώρα μας και προκάλεσαν την κρίση και την εξαθλίωση στην οποία καταντήσαμε τώρα;)

    Για δε την υπόλοιπη Ευρώπη όσοι λαοί της ρωτήθηκαν και αποφάσισαν εναντίον των προειλημμένων αποφάσεων που είχε λάβει η στα δάχτυλα μετρημένη ευρωπαϊκή -βρωμο- ελιτ τότε αυτοί ζητούσαν να γίνει επανάληψη του δημοψηφίσματος όπως πχ έγινε στην Ιρλανδία.

    Στους τόπους, και στην Ευρώπη ειδικότερα όπου δήθεν κυριαρχεί η ελευθερία αλλά στην πράξη την κυβερνάει η απόλυτη και βρώμικη ολιγαρχία κανείς δεν πρέπει χωρίς κανένα αίσθημα αιδούς να μιλάει για το πόσο καλά σε αυτήν εφαρμόζεται και λειτουργεί η δημοκρατία.

    Στην Ευρώπη μη μιλάτε για σχοινί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ραχόι δεν είναι χαζός, ξέρει καλώς τι πράττει. Έτσι και φύγει η Καταλονία έφυγε. Δείτε τι γίνεται με το δεύτερο δημοψήφισμα στην Σκωτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.