10/10/17

Για να βελτιώσετε τους στρατούς της Ευρώπης, κοιτάξτε βόρεια

Το φινλανδικό μοντέλο
Όταν ο Mikael Granlund κλήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό της Φινλανδίας [1] πριν από επτά χρόνια, θα μπορούσε να προσπαθήσει να τύχει απαλλαγής. Για έναν κορυφαίο παίκτη του χόκεϋ επί πάγου, όπως ο Granlund, ο οποίος παίζει τώρα για την ομάδα χόκεϊ Minnesota Wild στην εθνική κατηγορία, ένα έτος στις ένοπλες δυνάμεις [2] θα μπορούσε να φέρει σοβαρά αθλητικά εμπόδια. Αλλά ο Granlund δεν προσπάθησε να εξαιρεθεί.
«Για έναν Φινλανδό, είναι τιμή να κάνει στρατιωτική θητεία», είπε ο 25χρονος Granlund αυτόν τον μήνα. «Είναι κάτι που κάνεις αν θέλεις η χώρα σου να παραμείνει ανεξάρτητη». Τι γίνεται με τους αθλητές; «Οι επαγγελματίες αθλητές το κάνουν επίσης», πρόσθεσε ο Granlund. «Είναι απλώς κάτι που θέλεις να κάνεις».
Ο Granlund δεν είναι ο μόνος. Κάθε χρόνο, αρκετοί Φινλανδοί κορυφαίοι αθλητές συμμετέχουν στις Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις (Finnish Defence Forces, FDF) ως στρατιώτες. Το ίδιο και οι αστέρες της μουσικής, οι οποίοι θα μπορούσαν εξίσου να προσπαθήσουν να εξαιρεθούν. Παρόλο που οι FDF –όπως και οι περισσότεροι στρατοί- απαλλάσσουν τους δυνητικούς στρατευθέντες μόνο για λόγους που σχετίζονται με την υγεία, σε πολλές χώρες νέοι άνδρες δηλώνουν ψεύτικες ασθένειες για να αποφύγουν να υπηρετήσουν. Και οι νεαροί εξέχοντες αθλητές και καλλιτέχνες θα μπορούσαν, μπορεί να σκεφθεί κάποιος, να έχουν έναν καλό λόγο για να αποφύγουν την στράτευση, καθώς η σταδιοδρομία τους θα μπορούσε να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από έναν χρόνο μακριά από το προσκήνιο. (Η σειρά στράτευσης του επόμενου έτους θα περιλαμβάνει έναν από τους μεγαλύτερους ποπ-σταρ της χώρας, τον Robin, ο οποίος θα εισέλθει στο ναυτικό).
Για τη συνέχεια ForeignAffairs

8 σχόλια:

  1. Και εμείς είχαμε ένας πρωθυπουργό που αποστρατεύτηκε για δήθεν προβλήματα ακοής μόλις άναψαν τα γερμανικά πολυβόλα,μετά του γύρισε η ακοή για την πολιτική σταδιοδρομία του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αποστρατεύτηκε. Απηλλάγη ήδη από το 1940. Στην πολιτική του σταδιοδρομία δεν τού χρειαζόταν ακοή, αλλά οξυδέρκεια. Μην ξεχνάς ότι και ο μέγιστος Μπετόβεν, όταν συνέθεσε την 9η, ήταν τελείως κωφός!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις σου πλην μια .Πάντως ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά και ένα στόμα για να ακούει αυτός ο "η Κύπρος κείται μακράν".

      Διαγραφή
  2. ναι...το κανουμε κιεμεις εδω...μονο που το κανουμε αγκομαχωντας γιατι ποτε δεν πιστεψαμε οτι η στρατευση εξασφαλιζει την εθνικη ανεξαρτησια μας...
    Εξαλλου τι να την κανουμε ;
    Αφου ολοι οι ανθρωποι ειναι ιδιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα χρόνια της θητεία μου στην αεροπορία (πάνε καμιά τριανταριά χρόνια πλάκα πλάκα) οι ιπτάμενοι αξιωματικοί ήταν μια χαρά άνθρωποι και ενέπνεαν σεβασμό απλώς και μόνο για αυτό που έκαναν, αλλά και για την ακομπλεξάριστη φιλική συμπεριφορά τους. Από τους καραβανάδες --και δη του γραφείου-- μόνο γελοία απόπειρα επιβολής βλέπαμε. Ούτε αντιλαμβάνονταν το νόημα της πειθαρχείας ούτε μπορούσαν να την επμνεύσουν. Έβλεπαν τον στρατό ως πλαίσιο ανόδου για την μικρούλα καριερίτσα τους (ανεκουφίσθη η φορβάς εν τη άλω). Η πατρίδα δεν σήμανε τίποτα για αυτούς τους ολίγιστους. Οι άνθρωποι στη Φινλανδία φαίνεται ότι κατάλαβαν πώς μπορεί να δουλέψει ένας συνεκτικός και δυνατός στρατός πολιτισμένης χώρας. Μπράβο τους! Τον σεβασμό στην ιεραρχία και την πειθαρχία μπορεί μόνο να τις ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ η (άξια) ηγεσία. Όταν επιχειρούν να τα επιβάλουν ολίγιστοι, νάρκισοι η βασανιστές, μόνο να εξαγριώνουν και να απωθούν μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο Ηράκλειο κηδεύτηκε σήμερα ένας από τούς διεθνώς γνωστότερους βιολόγους, ο Φώτης Καφάτος, που εκτός από μεγάλος επιστήμονας, υπήρξε και σπουδαίος άνθρωπος και πατριώτης.

    Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι όταν περάτωσε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, στο Harvard, κλήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Θα μπορούσε κάλλιστα να την είχε αποφύγει, να ισχυρισθεί ότι είναι χαμένα χρόνια και να μην υπηρετήσει, τέλος πάντων, ή να κάνει μειωμένη θητεία.

    Τίποτε απ' αυτά. Ο αείμνηστος Φώτης, χωρίς δεύτερη συζήτηση, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου υπηρέτησε ΠΛΗΡΗ ΘΗΤΕΙΑ και κατόπιν επέστρεψε στο Harvard, όπου συνέχισε την καριέρα του κι έγινε καθηγητής. Αυτός είναι ο συνειδητοποιημένος πολίτης, που θεωρεί αυτονόητο να εκπληρώσει την όποια υποχρέωσή του απέναντι στην πατρίδα. Πόσοι το κάνουν αυτό;

    Δείτε από τούς 300 εθνοπατέρες πόσοι έχουν κάνει πλήρη θητεία, αν έχουν υπηρετήσει και καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.