9/10/17

Ερευνα Ελληνικής Κοινής Γνώμης: Αγαπούμε τον Πούτιν αλλά θέλουμε τη σιγουριά της Ε.Ε

Ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, θετική στάση τηρεί ποσοστό 57,3% των Ελλήνων. Ακόμα θετικότερες είναι οι απόψεις για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Πούτιν υπερέχει σημαντικά τόσο της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που συγκεντρώνει αρνητικές ψήφους σε ποσοστό 56%, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ με 73% αρνητικές ψήφους.
Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη για τα παγκόσμια πράγματα», ο Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ.
Ο ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται μάλιστα να υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας από 43,5% των ερωτώμενων, συγκριτικά με την γερμανίδα καγκελάριο με 29,5% ή τον αμερικανό πρόεδρο με 20%.
Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική σε ορισμένα ερωτήματα. Η πλειοψηφία (59,5%) υποστηρίζει πως στη Ρωσία η δημοκρατία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (51,5%). Αντίθετα η Ε.Ε. αποσπά υψηλή δημοφιλία, όχι όμως και οι ΗΠΑ.
Την Ευρώπη φέρονται να προτιμούν για σπουδές οι Έλληνες. Στο ερώτημα επιλογής μιας χώρας για σπουδές, το 68% θα επέλεγε μια χώρα της Ε.Ε. και το 23,5% τις ΗΠΑ, ενώ για εργασία το 65% θα επέλεγε την Ε.Ε. και το 21% τις ΗΠΑ. Η Ρωσία συγκεντρώνει 3,5% και 4% αντίστοιχα.
Στις ερωτήσεις μέτρησης της υποστήριξης στα εθνικά μας συμφέροντα από Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία, με ποσοστά μεταξύ 25% και 40,5%, ανάλογα με το ζήτημα, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζεται από κανέναν.
Τα ποσοστά των ΗΠΑ είναι χαμηλά σε όλα τα ζητήματα, κυρίως στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Στο ζήτημα του Κυπριακού, σχετικά υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και την Ρωσία.
Τελικά τι είμαστε ως λαός, ρωσόφιλοι ή ευρωπαϊστές;
Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Στην πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του ΠΑΜΑΚ η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,5% θετικές γνώμες). Ακόμη περισσότερες είναι οι θετικές απόψεις για τον πρόεδρο Πούτιν καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν. Υπερέχει σημαντικά τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του προέδρου Τραμπ (73% αρνητικές γνώμες).
Οι ερωτώμενοι εκφράζονται θετικά για τον Πούτιν, όχι απλώς με όρους συμπάθειας αλλά και εμπιστοσύνης. Στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα», ο Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ.
Ο Πούτιν θεωρείται, μάλιστα, πως υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας (43,5%) συγκριτικά με τη Μέρκελ (29,5%) ή τον Τραμπ (20%). Είναι προφανές πως η εικόνα του ισχυρού ηγέτη Πούτιν ασκεί γοητεία σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Πιθανόν, σε αυτό να έχουν βοηθήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία ο Ρώσος ηγέτης έχει εμφανώς καλύτερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους δύο 
 Πηγή: nooz.gr, Καθημερινή

10 σχόλια:

  1. Εχουμε μεγάλη σιγουριά από το 4 ΡΑΙΧ.χαχαχα
    ΤΟ Νεοταξικό ΠΑΜΑΚ ,άρτζι μπούρτζι σφυγμομετρήσεις κάνει.Κανείς δεν το εμπιστευεται μόνο η σκοτεινή παρέα του ΣΚΑΙ το προωθεί.
    Κάντε μια βόλτα και πάρτε τον σφυγμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό βασικότερο είναι να μάς πεί το ΠΑΜΑΚ τί εννοεί όταν λέει Ε.Ε, όπως επίσης τί ακριβώς εννοεί ότι η Ρωσία "υστερεί" στήν υπεράσπιση των..Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καί τό λέω αυτό διότι αυτές οί δύο παράμετρόι ουσιαστικά θέτουν τό ερώτημα τής υποστήριξης σε ένα έθνος-κράτος πού εδράζεται σε Αξίες διαχρονικές, στην Ορθοδοξία, στην Οικογένεια, στήν Πατρίδα και στήν Ιστορία, ή σ' ένα ολοκληρωτικό μηχανισμό απεθνοποίησης, ισλαμολάγνο, ο οποίος στηρίζεται στις.."αγορές", στίς τράπεζες, σέ γραφειοκράτες και "τεχνοκράτες" πού αδιαφορούν γιά τήν λαική βούληση καί τίς ανάγκες των πολιτών.
    Γία τούς ομοφιλόφιλους, παιδόφιλους, κτηνοβάτες καί γενικά παντός έκφυλου διεστραμμένου η απάντηση είναι προφανώς υπέρ της Ε.Ε μιάς καί οί ανωμαλίες καί τά τερτίπια τούς ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχουμε κατακλυστει απο εξωνημενους ελληνοφωνους και δη ελληνορθογραφοντες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάς είναι μια υπέροχη χώρα, η οποία δυστυχώς κατοικείται.
    Κατοικείται από ηλίθιους και χαχόλους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και πιο είναι το καλό της πατρίδας τους. Για τον λόγο αυτό κάθε τρεις και λίγο χρειάζεται και μια περίοδο δικτατορίας για να πέσει το απαραίτητο ξύλο με γαλότσα και να στρώσουν τα πράγματα, πριν μας πάρει και μας σηκώσει, ομαδικώς.
    Η δημοσκόπηση αποτυπώνει ακριβώς αυτό. Το να θεωρείς τους ρώσσους, φίλους, τους ρώσσους που εξόπλισαν και στήριξαν τον κεμάλ, τους ρώσσους που εκτόπισαν και εξόντωσαν τους ομογενείς μας από τις πατρογονικές τους εστίες, τους ρώσσους που κατήυθυναν τους προδότες του κκε να ρημάξουν την Ελλαδα και να της αποσπάσουν την Μακεδονία, τους ρώσσους που πουλάνε S 400 στον χειρότερο εχθρό σου, είναι πιστοποιητικό ηλιθιότητας, το οποίο, αν πιστέψουμε την σφυγμομέτρηση, κατέχει το 45% των συμπατριωτών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. If we are to believe those statistics then why Tsipras (who ideologically is closer to Russia) goes to see Trump instead of Putin? I am sure Putin would love to park his fleet in Souda.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα συνήθη κατά παραγγελίαν ψεύδη και μπούρδες του Μαραντζίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου ρε ΄Εκτροπ-η διάνοια ! -διάνου (γαλοπούλας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλοπρόσαλλος λαός ειμαστε σε εναν αλλοπρόσαλλο κόσμο άρα μηπως ειμαστε έξυπνοι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιζητώ την ανεξαρτησία μου - έστω και στοιχειωδώς - θα μου λείψη όμως ο συνεχείς βιασμός, που έγινε πλέον δεύτερη φύση μου! Αυτό δυστυχώς είναι το κυρίαρχό μας δόγμα, ως κράτος. Μας αξίζουν λοιπόν όσα περνάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.