7/10/17

Η Τουρκία θα σταματήσει το YPG στη βόρεια Συρία με νέα σχέδια για την Ιντλίμπ και το Αφρίν

ERKAM ÇOBAN
Η Άγκυρα έχει κάνει ένα σχέδιο για να εμποδίσει το PKK και το συνεργαζόμενο στη Συρία Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) να δημιουργήσει ένα διάδρομο στα νότια σύνορά του. Το πρώτο βήμα του σχεδίου είναι να αποκοπεί ο διάδρομος Ιντλίμπ-Αφρίν αποκαθιστώντας την τάξη στην Ιντλίμπ και να αποκλείσει το Αφρίν.
Το σχέδιο σχετικά με τη ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ χαράκτηκε μετά από διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και με εκπροσώπους από την Ιντλίμπ. Μετά την επιστροφή του από το Ιράν, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε το σχέδιο:
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις [TSK] θα επιχειρούν εντός των συνόρων της Ιντλίμπ και εκτός των συνόρων οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».
Σύμφωνα με τα συστατικά του σχεδίου, η συμφωνηθείσα διαδικασία θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή στην Ιντλίμπ. Δεδομένου ότι η Ιντλίμπ είναι μια περιοχή σύγκρουσης, θα υπάρξουν περισσότερα στρατηγικές ενέργειες, με την πολιτική ασφάλεια να θεωρείται ύψιστη προτεραιότητα. Θα δημιουργηθεί μια απομονωμένη περιοχή για να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις μεταξύ του καθεστώτος και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Οι στρατιωτικές μονάδες και οι υπηρεσίες πληροφοριών της τριμερούς συμμαχίας θα ενεργούν συμφώνως η μία με την άλλη. Από αυτή την άποψη, η πόλη Τζιντρέζε βορειοδυτικά του Χαλεπίου και νότια του Αφρίν θα απελευθερωθεί από τις δυνάμεις της Λαϊκής Προστασίας (YPG) του PYD. Θα δημιουργηθεί ένας μεταβατικός διάδρομος μεταξύ της Τζιντρέζε και της περιοχής Αζάζ, μιας περιοχής που είχε προηγουμένως απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Η σπονδυλική στήλη του σχεδίου θα στηρίζεται στην οδό κυκλοφορίας που θα δημιουργηθεί μεταξύ των απελευθερωμένων ζωνών και της ζώνης αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ.
Η πόλη Τελ Ριφάατ στο βόρειο Χαλέπι πρόκειται να αποτελέσει την επόμενη περιοχή που θα ληφθεί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) μετά την Τζιντρέζε. Μετά τον καθαρισμό από τις SDF, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από δυνάμεις του YPG, η Τελ Ριφάατ θα γίνει στη συνέχεια μια ασφαλής ζώνη. Στη συνέχεια, η Ρωσία θα εξασφαλίσει ότι οι ντόπιοι στην Τελ Ριφάατ θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όταν ο διάδρομος μετάβασης είναι ασφαλής για ταξίδια, οι άμαχοι στην Ιντλίμπ θα μετακινηθούν και στην Τελ Ριφάατ. Στην περίπτωση της απελευθέρωσης της Ιντλίμπ, θα δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ της πόλης και της περιοχής που έζησε την εισβολή της Τουρκίας στη χώρα με την «Ασπίδα του Ευφράτη» Ντα Ταϊζζά. Το τελικό αποτέλεσμα θα άφηνε το Αφρίν, ακόμα υπό τον έλεγχο του PYD με την υποστήριξη των Η.Π.Α., μπλοκαρισμένο. Η δύναμη του PYD θα κλονιστεί μέσα από τα βουνά των Αμάνος.
Η Άγκυρα υποθέτει ότι μετά την απελευθέρωση της Ιντλίμπ, θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί το YPG στο Αφρίν. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του σχεδίου, με την απελευθέρωση του Αφρίν, θα εξαλειφθεί η απειλή που η Άγκυρα αναφέρει ότι το YPG αποτελεί για την Τουρκία. Στα επόμενα στάδια του σχεδίου μπορούμε να δούμε ότι το Αφρίν θα συμπεριλαμβάνεται στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ. Εάν η Άγκυρα εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Αφρίν εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την Τουρκία, μπορούν να διεξαχθούν περαιτέρω άμεσες επιχειρήσεις για να εξασφαλιστεί η περιοχή.
Με την προσέλκυση ως βοηθού του τοπικού λαού της Ιντλίμπ, οι πολίτες θα προστατευθούν και θα αποφευχθούν οι στρατιωτικές απώλειες. Οποιαδήποτε προσπάθεια των Η.Π.Α. να δώσει την Ιντλίμπ στο PYD χρησιμοποιώντας τον στρατό Tahrir al-Sham ως δικαιολογία θα αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση. Με αυτό το σχέδιο, η Άγκυρα ελπίζει να αποτρέψει μια νέα ροή μετανάστευσης στα σύνορα Χατάι-Ρέυχανλι ως αποτέλεσμα μιας πιθανής επιχείρησης του YPG στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.