10/5/18

Συνέντευξη Άσαντ στην Καθημερινή: Ερντογάν σημαίνει Αδελφοί Μουσουλμάνοι

  • Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ με τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά στη Δαμασκό.
Την ευθεία κατηγορία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει τρομοκράτες εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Συρίας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην Καθημερινή και στον διευθυντή της Αλέξη Παπαχελά. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ τονίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα –«ίσως δεν είναι οργανωμένος, αλλά κλίνει προς αυτήν την ιδεολογία, μια σκοτεινή ιδεολογία», λέει χαρακτηριστικά–, και παράλληλα αρνείται με κατηγορηματικό τρόπο τη χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό.

Άσαντ: Όταν τελειώσαμε τον πόλεμο, είπαν ότι χρησιμοποιήσαμε χημικά όπλα.
«Δεν έχουμε χημικό οπλοστάσιο από το 2013, οπότε και το παραδώσαμε», αναφέρει, και συμπληρώνει ότι «το δυτικό αφήγημα ξεκίνησε μετά τη νίκη του συριακού στρατού, όχι νωρίτερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βίντεο από την υποτιθέμενη επίθεση στην Ντούμα είναι κατασκευασμένα. «Αν είχε γίνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε μια τέτοια περιοχή, θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκροί», τονίζει.
Ο πρόεδρος της Συρίας χαρακτηρίζει τον τουρκικό στρατό «τρομοκράτες». Επιπλέον δηλώνει ότι από την αρχή του πολέμου ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριζε τρομοκράτες, αλλά εκείνη την εποχή κρυβόταν πίσω από την «προστασία του συριακού λαού» και την «υποστήριξη των προσφύγων». «Τώρα, όμως, έβγαλε τη μάσκα και αποκαλύπτεται ως επιτιθέμενος. Αυτό είναι θετικό. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον Ερντογάν που στέλνει τα στρατεύματά του στη Συρία και σε εκείνον που υποστηρίζει τους τρομοκράτες: εκείνοι είναι απλώς οι αντιπρόσωποί του», σημειώνει.
Σχολιάζοντας τη φράση «κτήνος Άσαντ» που χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι «δεν ασχολείται, επειδή αντιμετωπίζει την κατάσταση από τη θέση του πολιτικού, του προέδρου», και προσθέτει ότι «η μόνη αποστολή που έφεραν σε πέρας οι ΗΠΑ στη Συρία είναι η υποστήριξη των τρομοκρατών».
Σε ερώτηση για το αν θα ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος απαντά κατηγορηματικά «όχι», και εξηγεί ότι αυτό οφείλεται «στη σοφή ηγεσία της Ρωσίας, η οποία γνωρίζει πως η ατζέντα του βαθέος κράτος των ΗΠΑ είναι η πρόκληση σύγκρουσης».
Εντούτοις, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επισημαίνει ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας νέου τύπου παγκόσμιος πόλεμος. «Ίσως δεν είναι πυρηνικός, αλλά σίγουρα πρόκειται για κάτι παραπάνω από ψυχρό πόλεμο και κάτι λιγότερο από πλήρη πόλεμο. Ελπίζω πραγματικά να μη δούμε καμία άμεση σύγκρουση ανάμεσα στις υπερδυνάμεις, διότι σε αυτή την περίπτωση θα τεθούν τα πράγματα εκτός ελέγχου για τον υπόλοιπο κόσμο», εξηγεί.
Σχετικά με τη σταθερότητα στη Συρία, επανέλαβε ότι χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις χρειάζεται λιγότερο από ένας χρόνος για την αποκατάστασή της. Ο πρόεδρος της χώρας θεωρεί συμμάχους το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα που στήριξε τη Συρία πολιτικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

2 σχόλια:

  1. Britain and the Muslim Brotherhood: Collaboration during the 1940s and 1950s
    The Muslim Brotherhood:
    The Many Faces of Their Majesty's Service

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγαλη δημοσιογραφική επιτυχία του Παπαχελά η συνέντευξη ! Το γεγονός της χρονιάς δημοσιογραφικά κατα τη γνώμη μου καθώς σε δυτικό δημοσιογράφο δύσκολα διδει συνέντευξη ο Ασσαντ.Εχει αρκετές ειδήσεις κρυμμένες σε αυτά που λέγει ο Ασσαντ ,ο οποίος αν και δεν εχει απολύτως καμια σχέση με τον πατέρα του ειναι καλός πολιτικός,Βέβαια αν ζούσε ο Χαφεζ ισως δεν είχαμε τόσο εύκολο πάρτυ τριχοτομησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.