11/5/18

Μακρόν: Η Γερμανία δεν μπορεί να ωφελείται άλλο από την Ευρωζώνη

«Αυτό πρέπει να σταματήσει» - Συνέντευξη του προέδρου της Γαλλίας σε γερμανικά ΜΜΕ

Συνολική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW και το ARD, τονίζοντας ότι «η Γερμανία ωφελείται από την Ευρωζώνη, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».Με αφορμή την απονομή του βραβείου Καρλομάγνου, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στην Deutsche Welle και στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD. Οι δύο δημοσιογράφοι, Μαξ Χόφμαν και Κάρεν Μιόζγκα έθεσαν ως πρώτο ερώτημα τις εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, την οποία κατήγγειλε μονομερώς ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

«Περιμένω πολλές απαντήσεις»

«Νομίζω ότι αυτή η συμφωνία χρήζει συμπλήρωσης σε ό,τι αφορά στον καλύτερο έλεγχο των δραστηριοτήτων του Ιράν στα πυρηνικά για το διάστημα μετά το 2025, τις βαλλιστικές του δραστηριότητες στην περιοχή και επίσης σε ό,τι αφορά στις περιφερειακές του δραστηριότητες κυρίως σε σχέση με το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και το Λίβανο. 


»Η πρόταση που έκανα στον αμερικανό Πρόεδρο ήταν να μην ακυρώσει όλη τη συμφωνία, αλλά, σε περίπτωση που είχε κάποια ανησυχία, ν’ αφήσει τουλάχιστον το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Αποφάσισε ν’ αυξήσει τις εντάσεις για να επιδιώξει, όπως τουλάχιστον εγώ πιστεύω, κάτι ευρύτερο», είπε.

Στο θέμα του εμπορικού προστατευτισμού, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και να ζητήσει να γίνουν σεβαστοί. 

Αναφερόμενος στ’ όραμά του για την ΕΕ του μέλλοντος, δήλωσε ότι περιμένει «πολλές απαντήσεις» από τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική κρίση προκάλεσε διαίρεση ανάμεσα στη βόρεια και νότια Ευρώπη, ενώ η προσφυγική κρίση χώρισε την Ευρώπη σε δυτική και ανατολική.

Τα ταμπού της Γερμανίας και της Γαλλίας...

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο» τόνισε, «απαιτείται αλληλεγγύη απέναντι σ’ αυτούς τους κινδύνους… εκείνο που προτείνω είναι μια οικονομία που να συγκλίνει, ζητώ περισσότερη Ευρώπη όχι προς το συμφέρον της Γαλλίας, αλλά προς το συμφέρον όλων» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη του. 

Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση από την οποία επί χρόνια ωφελείται η Γερμανία, επειδή είχε το κουράγιο να προχωρήσει από νωρίς σε μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία ωφελείται από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό δεν θα διαρκέσει. Ωφελείται και από την ανισορροπία των εμπορικών πλεονασμάτων της ζώνης του ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει. Εάν δεν δούμε κατάματα το παρόν και το μέλλον μας, η ευρωζώνη θα καταρρεύσει και μαζί της η Ευρώπη». 

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε, τέλος, έκκληση να βγει η Ευρώπη από τους εθνικούς εγωισμούς και τα ταμπού της: «Η Γερμανία έχει ένα ταμπού με τη μεταφορά κεφαλαίων. Μια ζώνη του ευρώ χωρίς μεταφορά κεφαλαίων δεν θα έχει διάρκεια. Η Γαλλία έχει ένα ταμπού, την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συμφωνιών αλλά πρέπει να τις αλλάξουμε και να προχωρήσουμε και είμαι έτοιμος να το κάνω».
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Οταν είχαν γινει οι γαλλικές εκλογες ειχα γράψει οτι είτε ο Μακρον βγει είτε η Λε Πεν τη Μερκελ δε τη συμφέρει για άλλους λόγους,Τη δε Ελλαδα ισως τη συνέφερε περισσότερο ο Μακρον απο τη Λε Πεν ... Τότε τα ειχα γράψει.Ο μικρος εχει ηγετικά προσόντα και κοφτερό μυαλό , ειναι νεοφιλελεύθερος αλά δεν ειναι μερκελικος ... Ποσο αντέχει η Γαλλία κια οι Γάλλοι επιχειρηματιες να παίξουν την υπερδύναμη ? Σε αυτο το ερώτημα εμε ειμαι και τόσο αισιόδοξος αλλά θα δουμε...Βλέπω προσόντα πάντως στο Μακρον αν και διαφωνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Γαλλία έχει πραγματικά ταμπού αν ο Μακρόν εννοεί ως αλλαγή των ευρωπαϊκών συμφωνιών τις ποσοστώσεις για παράδειγμα! Να διευρυνθεί το αγροτικό μητρώο, το κτηνοτροφικό, η αλιεία κ.α. στις χώρες του νότου! Οι χώρες του βορά έχουν την βιομηχανία και συσσωρευμένο πλούτο σε μια ανισομερή πολιτική πήραν και όλον εκείνο τον πλούτο που θα έπρεπε να αφήσουν σε ένα πλαίσιο αλληλεγύης στο νότο για να υπάρχει πλαίσιο δούναι και λαβείν! Η απληστία ώς γνωστόν δεν έχει όρια! Ο κομμουνισμός απέτυχε, το ίδιο ο καπιταλισμός και πάει λέγοντας! Δεν υπάρχει κοινωνικό συμβόλαιο και οι Γάλλοι απέρριψαν τον Ρουσω στην οικονομία της Ευρώπης μαζί με τους Γερμανούς! Οι ιταλικές εταιρείες βρίσκονται στα χέρια των "γερμανικών". Τα ελληνικά αεροδρόμια το ίδιο. Μακάρι οι Γάλλοι να γίνουν το ελατήριο επαναφοράς της Ευρώπης ως Ένωσης στην κανονικότητα της ένωσης! Σήμερα με ευθύνη όσων προανέφερα αλλά και των ελεγχόμενων ν κυβερνήσεων των χωρών του νότου υπάρχει το γνωστό: " στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χωρισμένοι". Πάντως η Ευρώπη ποτέ ιστορικά δεν ήταν ενωμένη και με άλλα παραδείγματα όπως η Ιερά συμμαχία σε άλλα επίπεδα στις αρχές του 18ου αιώνα! Όποιος αγνοεί την ιστορία δεν έχει μέλλον. Τώρα οι χώρες του νότου είναι εγκλωβισμένες σε ένα δαιδαλώδες ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σκηνικό εξαρτησης. Η Ελλάδα μας πολύ περισσότερο καθώς αντιμετωπίζει έμμεσους κινδύνους λόγω θέσης και άλλων σε σχέση με την Πορτογαλία για παράδειγμα. Μονόδρομος η καθημερινή μάχη απ όλους μας κι από κάθε θέση για μια ισχυρότερη Πατρίδα! Η ισχύς είναι το καλύτερο φάρμακο τελικά σε κάθε τομέα! Κλείνοντας θα πω, πως η ένωση αποτελεί το όγδοο θαύμα!Διανύουμε την εποχή του εθνικισμού και για να ξαναδούμε καλές εποχές θα πρέπει να περιμένουμε το αδιέξοδο του κεφαλαίου ώστε να μας ξαναβάλει στο παιχνίδι ανταλλάσσοντας μας για ένα κομμάτι ψωμί στο νότο.Ήδη οι βόρειοι λαοί και πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα! Αυτό δείχνει πως δεν υπάρχει φρένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.